Campanya per la llibertat d’utilitzar programari lliure a l’aula

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
La Free Software Foundation demana que les comunitats educatives puguin escullir eines de programari lliure. Imatge de United States Naval Academy Photo Archive. Llicència d'ús de domini públic.  Font: United States Naval Academy Photo Archive. Llicència d'ús de domini públic.
La Free Software Foundation demana que les comunitats educatives puguin escullir eines de programari lliure. Imatge de United States Naval Academy Photo Archive. Llicència d'ús de domini públic.
La Free Software Foundation demana utilitza eines de programari lliure, com Moodle.  Imatge de Olga Berrios. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Olga Berrios. Llicència d'ús CC BY 2.0
La Free Software Foundation demana utilitza eines de programari lliure, com Moodle. Imatge de Olga Berrios. Llicència d'ús CC BY 2.0

Campanya per la llibertat d’utilitzar programari lliure a l’aula

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

La campanya vol que les aules deixin d’utilitzar programari privatiu. El context de pandèmia ha suposat un augment d’ús d’eines privatives a les classes.

La Free Software Foundation va iniciar, el passat 21 de juliol, una adhesió de firmes a un comunicat, on demanen la llibertat de la comunitat estudiantil, a l’hora d’utilitzar programari lliure. Aquest comunicat expressa la seva preocupació per l’augment d’ús d’eines privatives en entorns educatius.

La Free Software Foundation expressa que, encara que hi hagi un context d’emergència sanitària i de seguretat, no és vàlid augmentar l’ús de les eines privatives a les escoles, instituts i universitats. Aquest context ha suposat l’augment de classes virtuals, i el fet que molts centres educatius hagin decidit utilitzar eines privatives en front de les eines de programari lliure.

Segons el mateix comunicat, les eines privatives no són positives per la comunitat educativa, per vàries raons:

  • En alguns casos suposen una despesa econòmica que molts i moltes estudiants, no poden suportar.
  • L’ús d’eines privatives impedeix que els i les estudiants puguin aprendre a conèixer com està desenvolupada l’eina i com funciona des de dins.
  • L’ús d’eines privatives és una imposició i no una decisió consensuada.

La mateixa Free Software Foundation explica que en els úlims mesos han estat treballant amb un professor del MIT perquè totes les seves classes les impartís amb eines de programari lliure. Per la mateixa fundació, l'experiència ha resultat un èxit Fruit d’aquesta col·laboració, una escola de Boston també vol començar a utilitzar el programari lliure dins les seves classes.

La fundació demana a tothom que simpatitzi amb el programari lliure que firmi el document. En el cas que la persona que firmi sigui una persona que formi part d’una comunitat educativa, la fundació demana que informi qui són els responsables governamentals de l’àrea d’educació de la seva zona, ja que volen contactar amb ells o elles per demanar que es deixi d’utilitzar el programari privatiu a les aules.

Afegeix un comentari nou