Les persones voluntàries de Code Club transmeten la seva passió per la programació als més petits

Colectic
Un formador i participants de Code Club Font: Code Club World (Facebook)
Un formador i participants de Code Club Font: Code Club World (Facebook)
Pantalla d'ordinador amb una activitat d'Scratch, en un Code Club de Terrassa Font: Code Club Catalunya
Pantalla d'ordinador amb una activitat d'Scratch, en un Code Club de Terrassa Font: Code Club Catalunya
Tres noies davant d'un ordinador participant en una activitat de Code Club Font: Code Club World (Facebook)
Tres noies davant d'un ordinador participant en una activitat de Code Club Font: Code Club World (Facebook)
Cartell de la iniciativa Code Club a les biblioteques Font: Code Club Catalunya
Cartell de la iniciativa Code Club a les biblioteques Font: Code Club Catalunya

Les persones voluntàries de Code Club transmeten la seva passió per la programació als més petits

Colectic

Resum: 

Els clubs de codi de la xarxa Code Club posen l'aprenentatge de la programació a l'abast dels infants. Trenquen amb les barreres socials i de gènere, oferint una activitat gratuïta i oberta, gestionada per una persona voluntària.

Quan veiem infants passant-s’ho bé davant d’un ordinador pensem que poden estar mirant vídeos al Youtube o jugant a un videojoc. Però també poden gaudir creant i compartint el que fan. Això és exactament el que passa a un club de codi. Els nens i nenes programen el seu propi videojoc, mentre desenvolupen el pensament creatiu, aprenen a resoldre problemes i adopten un raonament lògic.

Aquests espais van sorgir l’any 2012 al Regne Unit, de la mà de les programadores Clare Sutcliffe i Linda Sandvik. Van crear la xarxa Code Club UK, perquè consideraven essencial que els infants s’introdueixin en la programació de ben petits. Els centres educatius no estaven fent aquesta aposta i no comptaven amb professorat qualificat per fer-ho. Per tant, ho van impulsar elles com a activitat extraescolar i comptant amb persones voluntàries.

La iniciativa va ser tot un èxit, va sumar forces amb Rasperry Pi Foundation i de seguida es va expandir pel Regne Unit i arreu del món (Code Club World). També a Catalunya. L'any 2013 ja hi havia un club de codi a una escola de Besalú i a una altra de l'Arboç del Penedès. Ara, Code Club compta amb 22 clubs a tot Catalunya i al voltant de 10.000 arreu del món, en 125 països diferents.

Habilitats, confiança i oportunitats per donar forma al seu món

Tots els infants haurien de tenir l'oportunitat d'aprendre a programar, independentment de qui siguin o d'on vinguin. Els clubs de codi funcionen amb aquesta convicció. Per això, són espais oberts i gratuïts. S’adrecen a infants d’entre 9 i 13 anys i els proposen aprendre gaudint. Laia Albó, voluntària de Code Club a Vilatorta, ho explica així: "Per als meus nanos, el Code Club és un lloc on podem aprendre, imaginar, col·laborar i crear amb l'idioma de la tecnologia, i sempre sense deixar de divertir-nos!".

Programen amb Scratch, HTML, CSS i Python, creant els seus propis jocs, animacions i llocs web. Aquest aprenentatge els podrà servir a l’hora de decidir quins estudis realitzar i quina professió triar, ja que, les professions del futur estaran molt lligades a la tecnologia. Però el potencial de la programació va molt més enllà d’oferir una sortida laboral.

Artur Coll, enginyer informàtic, professor de Primària i assessor tècnic docent del Departament d'Educació, explicava en una entrevista a Xarxanet, que l'aprenentatge de la programació proporciona habilitats avançades de resolució de problemes i d'estructuració del pensament, així com, el treball en equip i la creativitat. Els infants passen de ser consumidors de tecnologia a produir-ne , fan un aprenentatge autònom i se senten apoderats.

Carlos Casado, professor dels estudis d’informàtica, multimèdia i telecomunicació de la UOC, afirma a un article d'ARA Criatures, que l'aprenentatge de la programació impulsa el trencament de barreres de gènere i socials en l’ús de la tecnologia, ja que, pot permetre a nens i nenes de famílies amb pocs recursos tenir més relació amb la tecnologia i pot contribuir a trencar el mite que la informàtica és 'cosa d’homes'.

10.000 clubs, 10.000 persones voluntàries

Per poder engegar un club de codi cal un espai amb ordinadors (pot ser a una biblioteca, una escola, un centre cívic, una associació...) i, sobretot, una persona voluntària motivada per transmetre la seva passió per la programació als més menuts. El voluntariat és el pilar bàsic del moviment Code Club.

Els voluntaris i voluntàries reben una petita formació i disposen d'una sèrie de materials didàctics pensats perquè els infants puguin aprendre els fonaments de la programació a través de l'estimulació de la seva creativitat. Code Club Catalunya s'encarrega de la coordinació del projecte al nostre país i ha traduït alguns dels materials al català.

Les persones interessades a ser voluntàries de Code Club poden escriure a aquest correu: voluntaris[arrova]codeclub.org.

Code Club a les biblioteques

Ja fa uns anys, aquest projecte va despertar l'interès del Servei de Biblioteques de la Generalitat, que juntament amb Code Club Catalunya i les universitats UOC, UPC, UDG i UPF, va engegar la iniciativa 'Code Club a les biblioteques', per iniciar els infants en la programació d'ordinadors. Aquests tallers són també gratuïts i gestionats per persones voluntàries, que, en aquest cas, són estudiants de grau de les quatre universitats.

La coordinadora de Code Club Catalunya, Martina Mayrhofer, ens explica que unes 90 biblioteques han sol·licitat participar en el projecte aquest curs 2017-2018 i que per poder donar resposta a l'alta demanda, els calen més estudiants que facin de voluntaris/àries.

Afegeix un comentari nou