Artur Coll: "L'aprenentatge de la programació proporciona habilitats avançades de resolució de problemes i d'estructuració del pensament"

Associació per a Joves Teb
L'Artur en una formació sobre robòtica educativa Font: Associació per a Joves Teb
L'Artur en una formació sobre robòtica educativa Font: Associació per a Joves Teb
Enguany l'ECW fa 5 anys! Font: ECW
Enguany l'ECW fa 5 anys! Font: ECW
La programació i la robòtica educativa van de la mà Font: ECW
La programació i la robòtica educativa van de la mà Font: ECW
Mapa que mostra els esdeveniments de l'ECW Font: ECW
Mapa que mostra els esdeveniments de l'ECW Font: ECW
Tots i totes podem programar, independentment de l'edat Font: ECW
Tots i totes podem programar, independentment de l'edat Font: ECW
"Trobeu-vos i proprameu" Font: ECW
"Trobeu-vos i proprameu" Font: ECW
Infografia amb dades referents a l'ECW de 2016 Font: ECW
Infografia amb dades referents a l'ECW de 2016 Font: ECW

Artur Coll: "L'aprenentatge de la programació proporciona habilitats avançades de resolució de problemes i d'estructuració del pensament"

Associació per a Joves Teb

Resum: 

L'Artur és enginyer informàtic, professor de Primària, assessor tècnic docent del Departament d'Educació i ambaixador de la Europe Code Week. En aquesta entrevista ens explica què és aquest esdeveniment.

Què és l'Europe Code Week?

L'Europe Code Week és un moviment de base, gestionat per voluntaris de diferents països i amb el suport de la Comissió Europea, que té com a principal objectiu promoure l'ús de la programació i la competència digital per a tothom.


Quins són els objectius que persegueix aquesta iniciativa?

El principal objectiu és que tota la població, però sobretot la més jove, conegui la programació d'ordinadors, des d'un punt de vista ampli, com a eina per augmentar la seva competència digital i les diferents habilitats relacionades amb el pensament computacional; en general maneres diferents de pensar i d'abordar i resoldre problemes.


D'on va sorgir la idea?

La idea va sorgir el 2013 del "Young Advisors for the Digital Agenda to the European Commission", com a una eina per implicar tota la població en una activitat transeuropea de programació d'ordinadors amb la idea de donar a conèixer les competències digitals necessàries per a tota la població. La Nellie Kroes, que en aquell moment era la responsable de l'Agenda Digital Europea, va donar suport a la iniciativa convidant a tothom a aprendre a programar.


En quins països es duu a terme l'Europe Code Week?

La Comissió Europea fa especial èmfasi en els països de la Unió Europea, però també hi participen molt activament altres països europeus com Suïssa, tots els països de la ex-Iugoslàvia, Islàndia, Noruega... Els darrers anys també s'hi ha incorporat el moviment Africa Code Week, que té els mateixos objectius, i si mireu al mapa hi ha activitats a països tan llunyans com Austràlia, l'Índia o els Estats Units d'Amèrica.


Com organitzeu aquest esdeveniment? Parla'ns una mica dels events que hi tenen lloc.

Els ambaixadors de la codeweek estem en contacte mitjançant un grup de correu on ens coordinem i proposem plans d'acció per les diferents responsabilitats que tenim cadascú (premsa, relacions amb la Comissió Europea, publicacions a Facebook i Twitter, manteniment del web...). A més a més ens trobem dos cops l'any per coordinar accions, crear xarxa entre nosaltres i les noves incorporacions; per exemple, a la trobada d'aquest setembre, cada ambaixador es va trobar amb els representants dels seus respectius ministeris en el Grup ET2020 per informar-los d'aquesta iniciativa i del que estem fent ara mateix.

Des de fa uns anys, a Catalunya hi ha la iniciativa "Codeclub a les biblioteques", duta a terme pel codeclubcat.org. Des de l'any passat es va entomar també aquesta iniciativa a nivell europeu i s'ha inclòs el projecte "Coding in libraries" dins de la iniciativa "Public Libraries 2020".

D'altra banda, aquest any celebrem el 5è aniversari de la codeweek. Una de les activitats que s'han proposat és una cacera del tresor simultània a tota Europa mitjançant un bot de Telegram. Una altra activitat que es fa habitualment és el CodeWeek4All on es recull el nombre d'alumnes implicats en cada centre educatiu.


Quin paper juga el voluntariat en tot això? Explica'ns també què són els ambaixadors i les ambaixadores.

El moviment es duu a terme per voluntaris, per persones que creiem en el projecte i que dediquem una part de les nostres hores lliures a treballar per difondre la iniciativa. Tanmateix hi ha una persona que treballa a la Comissió Europea, que és el nostre contacte amb ells i que ens dona visibilitat en el si de la Comissió.

Qualsevol persona interessada pot esdevenir ambaixador del seu país a la Codeweek, només cal tenir interès a ser-ho i accedir a aquesta pàgina del web; tot i això, hi ha un coordinador per cada país. Els ambaixadors són persones amb diferents perfils professionals, majoritàriament informàtics i docents de diferents nivells, que creuen que l'aprenentatge de la programació proporciona habilitats avançades de resolució de problemes i d'estructuració del pensament, habilitats que són útils en qualsevol aspecte de la vida.


Hi ha alguna cosa més que consideris important comentar?

Al nostre país es fan moltes activitats de programació i de robòtica educativa. Cal aprofitar aquest moviment per donar visibilitat a tot el que fem. Tots sentim els docents dient que "nosaltres ja ho fem això"; doncs afegim tot allò que fem com a activitats dins del mapa de la Codeweek. Si hi ha un docent que fa diferents activitats amb diferents cursos, que les afegeixi totes i cadascuna d'elles; no li treurà més de 5 minuts i ajudarà a que es visualitzi tot el que fem al nostre país.

A més a més, no cal posar només activitats que es fan durant la setmana de la programació pròpiament dita. Una de les màximes que es defensen des de l'organització és "Fem de cada setmana una setmana de la programació". Així doncs, es pot incloure una activitat puntual d'un dia, o una activitat que té una durada de tot un curs escolar.

Afegeix un comentari nou