Àmbit de la notícia
Informàtic

Com posar les dades al servei de les oportunitats educatives?

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • D'esquerra a dreta, José Luis Segú, Coral Regí i Judith Jacovkis durant la primera part de l'Exploratori. Font: Fundació Bofill.
    D'esquerra a dreta, José Luis Segú, Coral Regí i Judith Jacovkis durant la primera part de l'Exploratori. Font: Fundació Bofill. Font: Fundació Bofill

La Fundació Bofill tanca l’any amb el seu darrer Exploratori dedicat a les dades ètiques.

Segons l’ONG Human Rights Watch, gairebé el 90% dels productes de tecnologia educativa vulneren els drets de la infància. Davant aquesta realitat i, en un panorama educatiu que està cada vegada més digitalitzat, des de la Fundació Bofill s’ha volgut posar sobre la taula les qüestions ètiques que comporta la implementació de la tecnologia en els centres escolars, a més de dotar a les docents i a l’administració de recursos que vetllin per la protecció de dades de les estudiants. Per indagar en l’equilibri entre la prudència tecnològica i l’alfabetització digital, des de la Fundació, en el marc del seu Laboratori d’Equitat Digital, es va organitzar l’Exploratori de Dades Ètiques.

La jornada va constar de dues parts, la primera més reflexiva i, la segona, totalment pràctica. El diàleg que va iniciar l’exploratori va comptar amb les intervencions de dues expertes, la doctora en sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del grup de recerca Esbrina, Judith Jacovkis, i el director general d’Educaweb, Jose Luis Segú.

El debat va començar amb una intervenció inicial de la moderadora, l’educadora i assessora en transformació educativa Coral Regí, que va assegurar que, en la seva experiència personal, havia experimentat com la qüestió de la protecció de dades en el terreny educatiu era un tema "molt urgent a tractar" i que, en el seu cas, "havia passat de no pensar-hi mai" a ser una de les seves "prioritats".

La conversa va continuar analitzant les cessions de drets que s’havien fet en matèria de polítiques educatives des que es comencés a implementar a Catalunya la digitalització de l’educació, l’any 2010, amb la col·laboració entre l’administració pública i Google.

En aquest sentit, Judith Jacovkis va apuntar que plataformes com Google s’ofereixen de manera gratuïta al Departament d’Educació perquè "viuen de les dades que es generen quan, per exemple, es fa un compte de correu als infants o es digitalitzen les seves notes". Jacovkis va apuntar que, en el marc educatiu, s’havien produït moltes exposicions de dades "que es podrien haver evitat d’una manera relativament fàcil". "Quan el correu dels nostres infants és ‘nom.cognom@nomdelcentre.cat’", va continuar la sociòloga i investigadora, "ja s’estan donant moltes dades personals completament innecessàries".

Com a contrapunt a Jacovkis, el director general d’Educaweb, Jose Luis Segú, va exposar com les plataformes poden utilitzar les dades que recullen per personalitzar l’educació que reben les estudiants. "A la nostra plataforma", va explicar Segú en referència a Educaweb, "els professors reben informes periòdics del progrés dels estudiants i, a través de les dades que es recullen, podem, per exemple, detectar patrons en els nens que es queden enrere en l’aprenentatge".

Jugar amb les dades per assolir els coneixements

Un cop va finalitzar la xerrada, es va passar a la part pràctica de la jornada, que va comptar amb dos tallers.

El primer d’ells, a càrrec de la doctora en Tecnologia Educativa i professora titular del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de Múrcia Linda Castañeda, va consistir a posar en pràctica els jocs de taula DALI – sigles en anglès que fan referència al terme ‘Data Literacy’, que es tradueix al català com 'alfabetització de dades' – que tenen com a objectius treballar habilitats bàsiques pel desenvolupament d'una bona ciutadania digital, i aprenentatge de la competència en dades.

El segon taller va ser impartit per Juan David Rodríguez, professor i desenvolupador de programari i creador del projecte LearningML, una plataforma educativa per a l'aprenentatge dels fonaments de la intel·ligència artificial. El taller del Juan David va consistir a construir una intel·ligència artificial a partir de les dades per comprendre amb profunditat el paper rellevant que juguen en la tecnologia i en la societat actual.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari