Data Control Wars, un joc de rol per reflexionar sobre l'ús de les nostres dades

Colectic
Una de les sessions per elaborar el joc de rol Data Control Wars. Font: Colectic
Una de les sessions per elaborar el joc de rol Data Control Wars. Font: Colectic

Data Control Wars, un joc de rol per reflexionar sobre l'ús de les nostres dades

Colectic

Resum: 

La cooperativa Colectic, Becoming, Dimmons i Tecnopolítica ideen una eina per generar debat al voltant dels drets digitals.

Quan ens desplacem, quan consumim i quan ens relacionem: cada moviment que fem genera unes dades que compartim sovint a través dels dispositius sense ser-ne conscients.

Sobretot si utilitzem eines de les anomenades GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft) o de monopolis tecnològics similars, que no són de programari lliure, perdem el control d'aquesta informació, que es ven a multinacionals per elaborar algoritmes i generar estratègies de màrqueting, convertint internet en un sistema de vigilància massiva.

Data Control Wars és un joc de rol dirigit a joves a partir dels 12 anys ideat per la cooperativa Colectic, Becoming, Dimmons i Tecnopolítica de la UOC per tal de reflexionar sobre les dades. L'eina s'emmarca en el projecte Drets.exe, que té l'objectiu de generar debat entre el jovent al voltant dels drets digitals entesos com a drets fonamentals de la ciutadania, i oferir eines a la comunitat educativa.

Quin rol representes en aquesta batalla per les dades o quines estratègies s'apliquen per aconseguir el seu control són algunes de les reflexions que suscita el joc col·laboratiu, que proposa a les persones participants que s'imaginin col·lectivament un futur tecnològic situat en tres anys diferents: el 2023, el 2037 i el 2055.

Instruccions

Per jugar cal fer quatre grups.

Es repartirà una fitxa per grup, que assignarà els diferents rols: empreses tecnocapitalistes, administració pública, activista digital i consumidora de tecnologia.

Cal repartir cinc cartes tàctiques a cada grup. Aquestes només es poden fer servir una vegada.

A més, cada grup ha de tenir 3 o 4 guies per dissenyar moviments, i n'haurà de fer servir una per ronda.

Per cada ronda caldrà un pòster amb els anys.

També hi ha d'haver un màster del joc que presenti i guiï la partida. Si no trobeu cap persona que pugui fer aquest rol, podeu contactar amb les entitats organitzadores perquè us donin un cop de mà a drets.exe@colectic.coop.

Afegeix un comentari nou