Àmbit de la notícia
Informàtic

Ni herois ni malvats: com deixar de reproduir el patriarcat en l'àmbit del programari lliure

Entitat redactora
Colectic
  • Trobada del consell estratègic de Commonscloud, format per femProcomuns, bTactic i Colectic.
    Trobada del consell estratègic de Commonscloud, format per femProcomuns, bTactic i Colectic.

FemProcomuns aposta per un relat que acabi amb el lideratge individual i posi el focus en el fet relacional per visibilitzar la base coral de les organitzacions.

Homes blancs com Bill Gates, Steve Jobs o Jeff Bezos són els malvats de la tecnologia, mentre que Larry Roberts, Vinton Cerf i Robert Kahn, que van crear el model i els protocols d’internet i els van deixar al domini públic, Linus Torvalds, creador del sistema operatiu lliure Linux, o Julian Assange, que va filtrar informació estatal a través de Wikileaks, són els herois.

Des dels col·lectius que treballen en l'àmbit dels procomuns digitals i del programari i el coneixement lliure, s'han visibilitzat lideratges femenins com Sheryl Sandbert, directora operativa de Facebook, i Susan Wojcicki, CEO de Youtube, i se n'han recuperat i enaltit d'històrics com Hedy Lamarr, inventora de la tecnologia precursora del wifi, i Ada Lovelace, pionera en desgranar el funcionament dels algoritmes.

Però "el discurs dels referents només serveix per mantenir l’'statu quo', perpetrar estructures de poder capitalistes i de dominació, promovent que algunes dones substitueixin els homes en els seus càrrecs i posicions de decisió, n’adoptin les maneres, sotmetent (i a vegades explotant) altres dones i altres homes, fent-les dependents i sotmeses", escriuen Mònica Garriga i David Gómez, de la cooperativa femProcomuns, eina social estratègica per fer viable una activitat procomuna, al blog de Pangea, que ofereix serveis d'internet ètic i solidari.

Acabar amb els lideratges individuals

Qüestionen així, des d'una mirada feminista, la reproducció de dinàmiques patriarcals en aquests espais.

Proposen evitar l'exaltació dels lideratges, fer rotativa la representació, visibilitzar i repartir les tasques de cures i el treball assistencial, construir relacions de confiança, introduir metodologies que facin aflorar la diversitat de les aportacions, reflexionar sobre les posicions de poder i fer-les visibles, i acordar normes i límits explícits, "entenent que la pertinença és el veritable poder".

Consideren que si es construeix el relat posant el focus en el fet relacional i no en el geni individual, "estarem deconstruint el relat patriarcal, no buscarem els nostres patriarques (o les matriarques substitutòries) i podrem construir els nostres mites sobre bases més corals" per visibilitzar l'esforç col·lectiu que hi ha darrere d'un projecte.

Ara bé, aquesta transformació cultural és complexa perquè "hem après a viure en entorns jeràrquics, sexistes i racistes i n’hem fet un hàbit, des dels rols familiars, passant per l’organització de les escoles, les universitats i els entorns de treball".

De qualsevol forma, la cooperativa llança un debat urgent a les entitats que treballen amb i per al programari lliure que, igual que aposten per la democratització d'internet, no han de perdre de vista la seva governança.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari