El Mobile Social Congress proposa “hackejar el sistema” per promoure l’ús responsable de la tecnologia
Comparteix
L'esdeveniment, que sorgeix com a resposta al Mobile World Congress, compleix enguany deu anys.
La desena edició del Mobile Social Congress (MSC) tindrà lloc del 3 al 5 de març a diversos espais de Barcelona i, sota el lema “hackegem el sistema, construïm resistències”, proposa analitzar, amb mirada crítica, quin paper juga el teixit empresarial del sector electrònic i les grans empreses tecnològiques davant els conflictes arreu del món.
“L’electrònica i les tecnologies digitals que consumim són un producte comercialitzable en una economia globalitzada en la qual s’externalitzen i amaguen els costos socials i ambientals. Entre qui paga, trobem grups vulnerables i territoris del Sud Global. Darrere de marques com Apple, per exemple, hi ha milers de treballadores subcontractades a països asiàtics, a qui no se’ls garanteix els seus drets laborals, o totes les comunitats afectades per la mineria que pren lloc perquè nosaltres puguem tenir un mòbil a les mans”, explica Clàudia Bosch, tècnica de la campanya Electrònica Justa i coordinadora del Mobile Social Congress.
L’esdeveniment, impulsat per SETEM Catalunya en el marc de la campanya Electrònica Justa, planteja anualment una reflexió crítica en clau ecologista, feminista i de drets humans per promoure l’ús responsable de la tecnologia i contribuir en la millora del benestar social i la justícia global. En aquesta edició, es tractaran diverses qüestions d’actualitat en les que la comercialització de noves tecnologies, com la intel·ligència artificial, o certes pràctiques empresarials, han esdevingut influències clau en el seu desenvolupament.
Clàudia Custodio, investigadora de l'àrea de justícia climàtica a l'Observatori del Deute en la Globalització i ponent de les xerrades del Mobile Social Congress explica com “hi ha una tensió evident entre la transició verda que busca el creixement econòmic del Nord Global i els mitjans de subsistència i les dures realitats de les comunitats de Madagascar, entre d’altres. Les comunitats rurals del país pateixen les conseqüències d’un nou extractivisme de lògica colonial. El colonialisme verd és pervers: mentre que les poblacions de la zona de sacrifici ni tan sols tenen accés a l’electricitat, són qui haurà de pagar l’alt cost de fer possible la transició del Nord Global.”
L’esdeveniment, que comptarà amb una roda de premsa el dimecres dia 5 de març a les 16 h a la Sala Raval del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), inclourà tallers, xerrades i debats per donar visibilitat als impactes del model de consum i de producció d’aparells electrònics i tecnologies de la informació i la comunicació sobre les persones treballadores del sector, les consumidores, i altres col·lectius afectats.
Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través de la pàgina web https://mobilesocialcongress.cat/ca/.
Afegeix un nou comentari