El repte d'educar l'ús del mòbil a les aules
Comparteix
Alguns centres educatius de Catalunya han prohibit l'ús dels mòbils als alumnes. Fa temps que hi ha un debat engegat sobre com educar l'ús del mòbil a les aules per sobre de la prohibició.
Molts dels centres educatius, i fins i tot les conselleries d'educació d'algunes comunitats autònomes, han dictat normatives que prohibeixen l'ús dels dispositius mòbils a les aules. Un dels últims casos han sigut els centres educatius de Girona i Malgrat de Mar. Els motius per prohibir l'ús del mòbil als centres educatius són alguns casos d'assetjament a través de les xarxes socials, les publicacions d'imatges i vídeos que poden ofendre a la comunitat educativa o la falta d'atenció a les classes produïdes per les distraccions de l'alumnat que fa servir el mòbil en hora lectiva.
És curiós com en el país que té la capital mundial del mòbil, hi hagin aquests problemes. Segons una entrevista del Punt Avui a Albert Forn, portaveu del Mobile Mschool del Mobile World Capital, un dels problemes és que «ha sorgit una tecnologia molt nova i la societat no disposa dels recursos per regular-la i utilitzar-la adequadament».
Segons un estudi de la Fundació Telefònica, la majoria d'infants als 13 anys ja disposen de mòbils amb connexió a Internet. I aquest fet pot comportar l'intent de l'ús del mòbil a les aules. Però com es pot regular aquest ús? S'ha de prohibir o s'ha d'educar l'ús del mòbil a les aules?
Un congrés organitzat per la UNESCO i la Fundació Jaume Bofill va concloure que el millor és educar i no prohibir l'ús del mòbil a les aules. I no només ho conclou un congrés, sinó que molts pedagogs i professors ho afirmen. I algunes escoles ho practiquen.
Un dels exemples és l'Institut Torre del Palau de Terrassa. Aquest institut va dictar una ordenança certament flexible sobre l'ús dels mòbils a les aules. Els alumnes poden portar el mòbil a classe, però en silenci i guardat a la motxilla. Moltes vegades l'han d'utilitzar sota les indicacions del professorat, ja que aquesta escola participa al programa Mschool. L'any passat van guanyar un premi del Mobile World Capital per haver creat una aplicació de geolocalització de persones grans. Evidentment sense mòbils a classes no haurien guanyat el premi, i sobretot no haurien après a realitzar una aplicació.
Alguns formadors de centres universitaris fins i tot han pujat un esglaó més. Un professor universitari de la «Facultad de Ciencias del Deporte de la Universidad de Extremadura, proposa a cada classe una etiqueta de Twitter i la projecta a l'aula. Els alumnes aporten opinions i les discuteixen a la mateixa classe. És una altra forma de permetre l'ús del mòbil a classe i què pugui ser beneficiosa per tothom.
Els casos de prohibició com Malgrat de Mar i Girona van encendre el debat a la societat. Molts són els blogs de professors i pedagogs que defensen l'opció d'educar per sobre de prohibir ja que «no és un problema tecnològic, és un problema de conducta. La tecnologia és neutre».
Per a saber-ne més: La Vanguardia, el Punt Avui, Diario.es i blog de l'AMPA IPSE.
Afegeix un nou comentari