Formacions gratuïtes per aprendre a utilitzar les eines col·laboratives de SomNúvol

Colectic
La imatge promocional de la campanya #FesElSalt per passar-te a les eines de Som Núvol. Font: femProcomuns
La imatge promocional de la campanya #FesElSalt per passar-te a les eines de Som Núvol. Font: femProcomuns

Formacions gratuïtes per aprendre a utilitzar les eines col·laboratives de SomNúvol

Colectic

Resum: 

FemProcomuns, en intercooperació amb Colectic, bTactic i LliureTIC, organitza cursos per a formadores i entitats socials per fer arribar el programari lliure a més gent.

SomNúvol, la marca renovada de Commonscloud, ofereix formacions gratuïtes per aprendre a utilitzar les seves eines aquests mesos d'abril i maig en el marc de la campanya #FesElSalt de suport per passar al programari lliure. La intenció és fer arribar l'eina a més gent gràcies a les subvencions de Projectes Singulars de l'Economia Social i Solidària.

D'una banda, organitzen cursos en línia dirigits a formadores que tinguin relació amb les tecnologies per aprofundir en l'ús de les eines i les funcionalitats connectades com ara la gestió de l'agenda i dels projectes, i el treball amb documents en línia.

D'altra banda, ofereixen tallers oberts presencials a les entitats socials per formar la ciutadania amb recomanacions per millorar l'ús del correu electrònic. Aquests són amb dates obertes i adaptables a les necessitats de les organitzacions.

Per què passar a SomNúvol?

SomNúvol, impulsat per la cooperativa femProcomuns, en intercooperació amb bTactic, Colectic i LliureTIC, és un servei format per eines col·laboratives de programari lliure mancomunades.

Entre aquestes eines hi ha l'oficina per organitzar documents, feta amb el programari de NextCloud, el gestor ERP per portar la comptabilitat i gestionar tasques, desenvolupat amb Dolibarr, l'espai de comunicació Àgora, fet amb Discourse, el Meet per fer videotrucades de BigBlueButton i GreenLight, una eina per fer formularis i enquestes, i ara també el correu electrònic.

"Són eines molt útils per treballar l'alfabetització digital. Són respectuoses amb les dades de totes les persones. No hi ha ningú al darrere que s’estigui lucrant. És una cooperativa d’usuàries que, conjuntament, dissenyen i decideixen com són aquestes eines", explica Martina Mayrhofer, de la cooperativa Colectic.

A més, no hi ha formació ni documentació en català sobre Nextcloud, comenta. Per això la formació és eficaç per digerir i transmetre la informació en la nostra llengua.

Entre d'altres entitats, l'Escola Lliure El Sol ja l'ha incorporat com una eina de treball diari i les seves formadores s'estan formant per poder transmetre aquests coneixements.

Beques i ofertes

Som Núvol també ofereix beques a dones que vulguin utilitzar aquestes eines, que consisteixen en obtenir les eines gratuïtes i el correu durant un any. L'objectiu és "empoderar les dones en l'ús de la tecnologia perquè puguin decidir lliurement quines eines volen fer servir" en un sector molt masculinitzat com és el tecnològic i, específicament, el del programari lliure. De fet, només 13 de les 91 sòcies del projecte són dones particulars.

A més, el Tast SomNúvol, que inclou un correu i una oficina bàsica amb 250 Mb, permet provar les possibilitats del núvol cooperatiu de forma gratuïta. Tot de facilitats per abandonar els monopolis tecnològics de Google i abraçar els principis tecnoètics de forma conscient, igual que fem amb altres àmbits de la nostra vida diària.

O com deia Mònica Garriga, de femProcomuns en una entrevista a Xarxanet: "És el moment de deixar d'invertir en multinacionals que afavoreixen l'1% més ric del planeta".

Afegeix un comentari nou