Guia per a ciberactivistes contra l'odi a les xarxes socials
Comparteix
L'Institut de Drets Humans de Catalunya i SOS Racisme han participat en el desenvolupament de la guia pràctica 'Ciberespect', que proporciona eines per identificar el discurs d'odi i prendre acció davant d'aquest.
Què és el discurs d'odi? Qui el genera i difon? Quin impacte té? Com reaccionar davant d'aquest? 'Ciberespect. Guia pràctica d'intervenció en línia per a ciberactivistes' ofereix respostes a aquestes i altres preguntes. És fruit de la col·laboració entre Ecos do Sur, l'Institut de Drets Humans de Catalunya, SOS Racisme Catalunya i United Explanations.
La guia explica que el discurs d'odi no és un element nou, però que les xarxes socials han proporcionat una nova plataforma per a la divulgació d'ideologies que promouen l'odi basat en la pertinença, real o fictícia, a una ètnia, religió, nacionalitat, gènere, edat, orientació sexual o identitat de gènere, ideologia, estatus socioeconòmic, aparença, o qualsevol altre aspecte 'diferencial'.
El manual presenta els conceptes bàsics per identificar el discurs d'odi a les xarxes socials i proposa criteris per actuar davant d'aquest. Aporta exemples d’accions replicables, adaptables i ampliables, que els i les ciberactivistes poden posar en pràctica i afegir-se així a la lluita contra l’odi en Internet.
Considera que el treball col·laboratiu és la resposta més eficaç al ciberodi. És a dir, defensa que cal establir vies de col·laboració entre les organitzacions de la societat civil i defensa dels Drets Humans amb la comunitat d’internautes, per tal d’identificar, desenvolupar i impulsar estratègies efectives de contra-argumentació i narratives alternatives a l’odi.
La guia ha estat publicada en castellà i amb la llicència CC BY-NC 4.0.
Afegeix un nou comentari