Informe sobre la salut d’Internet

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
El control d'Internet es pot convertir en un problema de seguretat. Imatge de JP. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0 Font: JP. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0
El control d'Internet es pot convertir en un problema de seguretat. Imatge de JP. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0
Internet hauria de ser un lloc on la gent pogués interactuar. Imatge de Eva Funderburgh. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0 Font: Imatge de Eva Funderburgh. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0
Internet hauria de ser un lloc on la gent pogués interactuar. Imatge de Eva Funderburgh. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0

Informe sobre la salut d’Internet

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

La Fundació Mozilla ha publicat l’Informe anual sobre la salut d’Internet. A part d’unes quantes observacions, l’informe també emet unes recomanacions.

La Fundació Mozilla va publicar el passat mes de gener l’Informe sobre la salut d’Internet 2020. Aquest informe és una opinió de la Fundació Mozilla sobre com és Internet actualment, com està evolucionant, quins perills hi ha i quins canvis s’hi podrien fer. L’informe es realitza des del 2017 i per confeccionar el treball del 2020, s’ha consultat la opinió de més de 100 experts i expertes en aquest àmbit.

A continuació us resumim el contingut de l’informe.

2020, una expansió digital important

La pandèmia, lògicament, ha canviat la manera d’utilitzar Internet. Des de que va esclatar els diferents confinaments a nivell mundial, tothom va poder continuar treballant i estudiant a través d’Internet. Però la meitat de la població mundial i un terç de tots els escolars, inclosos els dels països rics, no tenen accés bàsic a Internet, a un ordinador o a un telèfon intel·ligent.

A part de l’ús d’Internet, la pandèmia va accelerar l’aparició d’aplicacions per localitzar persones i controlar moviments. Encara que siguin tecnologies confiables i útils per evitar la propagació del virus, no sabem les limitacions i el risc que comporten.

Tant la privacitat de dades com l’extensiu rastreig de ciutadans, treballadors i estudiants, poden tenir conseqüències negatives per a la salut d’Internet. Aquest punt, per tant, és preocupant.

Grans empreses tecnològiques

Les set grans empreses tecnològiques de tot el món, han consolidat el seu poder a Internet. Des de l’inici de la pandèmia, els seus ingressos han pujat i el seu poder ha augmentat. Paral·lelament, molts polítics de varis països han ajustat legalment les pràctiques anticompetitives d’algunes empreses, i han augmentat els casos judicials i les multes contra algunes d’aquestes grans corporacions.

Paral·lelament hi ha un bri d’esperança. Després d’anys d’investigacions sobre les males pràctiques de les xarxes socials, s’està començant a veure una reacció negativa contra les empreses que practiquen les següents activitats a Internet:

  • Rastreig de les persones.
  • Pobre moderació de continguts.
  • Pobre transparència d’anuncis polítics.
  • Recomanacions nocives.
  • Evasió fiscal.
  • Desinformació i discurs de l’odi.
Una Internet dividida

El context de pandèmia ha favorit censurar el periodisme independent i augmentar la vigilància sobre la ciutadania. En molts països, les autoritats han aprofitat la pandèmia per tancar o reduir la velocitat de les connexions d’Internet, i per silenciar i censurar a l’oposició. Defensors dels drets digitals han aconseguit impugnar la legalitat de bloquejos d’Internet a Camerun, Índia, Sudan, Indonèsia i Zimbàbue.

Existeix el que s’anomena la Internet dividida. Consisteix en que molts països restringeixen l’accés o volen intervenir-hi, per tenir un major control. Però per l’altre cantó, existeix la possibilitat de connectar-se a la totalitat d’Internet, a través de les connexions virtuals privades o VPN. Aquest tipus de connexions permeten navegar per Internet, a través de l’anonimat i l’encriptació.

Moviments que s’organitzen a través d’Internet

Durant el 2020 molts moviments s’han organitzat a través d’Internet. Durant el 2020 van haver-hi massives protestes a: Hong Kong, Líban, Nigèria, Xilè, Índia, Polònia, Espanya i Estats Units d’Amèrica. Les persones van sortir al carrer per reclamar més llibertats democràtiques, més drets humans, major repartiment econòmic, protecció front la persecució religiosa i la fi del racisme.

Tots aquests moviment es van organitzar a través d’Internet. Per això és important que Internet sigui una oportunitat per a la participació en línia, l’accés obert a la ciència, la cultura i el coneixement. I tot això en espais digitals confiables i segurs per a tothom.

Recomanacions personals

L’informe de la salut d’Internet finalitza amb unes quantes recomanacions personals que podeu fer servir a diari, i així contribuir a que Internet tingui una millor salut. Les recomanacions són les següents:

  • Escollir un navegador per dispositius mòbils i ordinador que prioritzi la privacitat. Firefox o Tor, són dos exemples.
  • Revisar les aplicacions del vostres dispositius mòbils. Reviseu les configuracions de cada aplicació i si tenen accés a la vostra càmera i micròfon. Algunes aplicacions poden compartir les dades.
  • Revisar altres objectes intel·ligents. Per exemple, és necessari que la vostra cafetera rastregi la vostra ubicació i comparteixi les vostres dades personals?
  • Feu ús de la missatgeria privada. Els missatges que envieu, haurien de ser encriptats. Per exemple, ProtonMail per a correu electrònic o Signal per a missatgeria i trucades de veu.

Afegeix un comentari nou