Joves In Tech: tecnologia a l’abast del jovent

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
La iniciativa pretén formar a joves en risc d’exclusió social majors de 14 anys, i les seves famílies, en programació TIC. Font: Fundación Esplai. Font: Font: Fundación Esplai.
La iniciativa pretén formar a joves en risc d’exclusió social majors de 14 anys, i les seves famílies, en programació TIC. Font: Fundación Esplai.
Per assolir aquest objectiu es comptarà amb la participació de persones voluntàries a tres centres educatius de secundària de la província de Barcelona. Font: Fundación Esplai. Font: Font: Fundación Esplai.
Per assolir aquest objectiu es comptarà amb la participació de persones voluntàries a tres centres educatius de secundària de la província de Barcelona. Font: Fundación Esplai.
La iniciativa s’ha posat en marxa gràcies al suport del Departament d’Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya. Font: Fundación Esplai. Font: Font: Fundación Esplai.
La iniciativa s’ha posat en marxa gràcies al suport del Departament d’Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya. Font: Fundación Esplai.

Joves In Tech: tecnologia a l’abast del jovent

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

El projecte de Fundación Esplai neix amb l’objectiu de formar a joves en risc d’exclusió social majors de 14 anys i les seves famílies en programació TIC.

En aquest inici d’any, Fundación Esplai engega el nou projecte Joves In Tech. La iniciativa pretén formar joves en risc d’exclusió social majors de 14 anys, i les seves famílies, en programació TIC. Per assolir aquest objectiu es comptarà amb la participació de persones voluntàries a tres centres educatius de secundària de la província de Barcelona, un al Prat de Llobregat, un altre a Sant Andreu de la Barca i el darrer a la ciutat de Barcelona.

Anabel Pérez, responsable de l’Àrea Socioeducativa i e-Inclusió de Fundación Esplai, remarca la importància del valor de les TIC en els i les joves. “El projecte, amb la implicació de persones voluntàries del món tecnològic vol transmetre al jovent i a les famílies la importància de la formació en competències digitals per minimitzar les formes d'exclusió i garantir el dret a l'educació i fomentar les vocacions en l'àmbit de la informàtica en noies joves”.

Laura Granados, tècnica de projectes de l’Àrea Socioeducativa i e-Inclusión destaca la seva mirada innovadora i dinàmica del programa. “El projecte vol ser una activitat nova i d’aire fresc en versió tecnològica, que motivi els i les joves a aprendre d’una manera divertida coneixements tecnològics i que a més els motivi al futur per a la seva vida professional, en una activitat extraescolar dinàmica amb rerefons tecnològic”.

La iniciativa s’ha posat en marxa gràcies al suport del Departament d’Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya.

El futur del jovent en temps de Covid

Granados apunta al paper clau de les noves tecnologies en el nou panorama que ha deixat la pandèmia. “En el nou context Covid-19, on les habilitats per fer funcionar les TIC són cabdals per a la vida en societat, com per exemple participar en reunions amb l’escola, demanar hora al metge, o simplement parlar amb la família i amistats, volem que les persones joves en el seu temps de lleure i al seu centre de secundària puguin tenir un tast en l’àmbit de la programació i els ‘budells’ de la informàtica, però de forma molt divertida i motivadora”.

El jovent que hi participi podrà realitzar activitats com programar robots senzills, aprendre més sobre la intel·ligència artificial o conèixer videojocs que els apropin a aspectes educatius que d’altres formes es fan més avorrits.

D’altra banda, Granados remarca el paper que representa el voluntariat en aquest projecte. “Totes les persones sabem fer moltes coses positives, i sovint, pel temps que li dediquem a la família, a les aficions, la feina o als estudis no sabem com compartir-les amb els altres”.

“El voluntariat que planteja el projecte permet que persones majors d’edat amb coneixements en l’àmbit TIC i programació a nivell usuari, puguin compartir-ho de forma sistematitzada i amb acompanyament amb persones joves majors de 14 anys i les seves famílies, de forma que es genera valor social, cohesió i processos de ‘win-win’, que d’altra forma serien impensables”, afegeix la tècnica.

Crida al voluntariat

Durant aquest mes de gener carregat de noves motivacions personals i col·lectives, l’entitat està cercant persones voluntàries que tinguin ganes de sumar-se a l’equip que acompanyarà el projecte #JOVESINTECH fins a l’estiu d’enguany.

Per entrar al procés de selecció es demana que les persones voluntàries comparteixin valors amb l’entitat i amb el projecte, a més de ganes, compromís i motivació per formar-se i exercir el voluntariat.

D’altra banda, es requereix no tenir cap impediment legal per exercir un voluntariat amb persones menors d’edat i tenir motivació i capacitat per expressar-se en català amb les persones joves participants al projecte i amb les seves famílies.

Si a més a més, es tenen coneixements d’informàtica i experiència en el món de les TIC, serà un valor afegit. Totes les persones que es vulguin inscriure poden accedir a l’oferta a través del formulari d’inscripció.

Afegeix un comentari nou