La cultura maker, en 5 claus

Colectic
Un espai maker. Font: iMAL.org (CC BY-NC-SA 2.0)
Un espai maker. Font: iMAL.org (CC BY-NC-SA 2.0)

La cultura maker, en 5 claus

Colectic

Resum: 

D'on ve aquest moviment, què vol dir i quines entitats hi aposten.

El moviment maker es mou al voltant dels espais makers i Fab Lab i es viu a entitats com Colectic a Barcelona, l'associació Makers VNG Garraf al Maresme, entre moltes d'altres. Tot i que sempre se'n parla per fer referència a la impressió 3D i la fabricació digital, té un fons filosòfic que va més enllà. Us expliquem en què consisteix en 5 claus:

  • Do it yourself

Parteix d'aquest principi anticapitalista i constructivista que proposa que tothom pot desenvolupar qualsevol tasca sense especialistes.

  • Aprenentatge actiu

Aposta per l'aprendre fent de manera informal i en un entorn social per compartir el coneixement en xarxa amb les altres persones buscant la motivació en l'autorealització i la diversió.

  • Interseccionalitat

Busca l'exploració entre diferents disciplines i llenguatges a partir de compartir el coneixement habitant un mateix espai. Per mediar entre aquestes diferents formes de fer s'aposta per eines digitals.

  • Ètica hacker

Té l'origen en el moviment hacker, basat en el lliure accés a la informació i a les tecnologies sumat a la desconfiança en les autoritats. D'aquí pren el moviment maker la idea de desmuntar per tornar a construir per tal de reapropiar-se de la tecnologia.

  • Revolució descentralitzada

Es parla d'una tercera revolució industrial descentralitzada que abasti tots els sectors, fins a les criptomonedes, mitjançant una emprenedoria col·lectiva i democràtica.

Afegeix un comentari nou