Hi ha prou diversitat religiosa als videojocs?

Colectic
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Layla Hassan és un personatge del videojoc Assassin's Creed, que surt a l'informe d'Arsgame. Font: Imatge del videojoc
Layla Hassan és un personatge del videojoc Assassin's Creed, que surt a l'informe d'Arsgame. Font: Imatge del videojoc

Hi ha prou diversitat religiosa als videojocs?

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Colectic

Resum: 

Arsgames presenta un informe que analitza la representació de religions i cultures en aquest sector.

3.000 milions de persones juguen a videojocs, una eina que pot ser útil per promoure el diàleg interreligiós i intercultural. L'associació Arsgames ha presentat l'informe 'Aproximacions tecnolúdiques per al diàleg interreligiós' en què s'analitza la representació de religions i cultures als videojocs. Podeu recuperar la presentació que es va fer al Canòdrom aquí.

El 84,4% de la població es considera religiosa, i tot i que els videojocs han buscat tradicionalment la inspiració en les religions i l'espiritualitat, no hi ha massa representació directa de religions existents. S'acostumen a barrejar símbols i personatges per crear religions fantàstiques. De fet, hi ha hagut representacions que han generat polèmica per ser esbiaixades.

Es tendeix a representar les més hegemòniques i d'una forma estereotipada, i s'acostumen a tractar des de la violència, la confrontació i l'alteritat, un fet que dificulta l'empatia entre les jugadores.

Veient els antecedents i les problemàtiques de la temàtica i després d'analitzar personatges com Dina, de 'The Last of Us' o Layla Hassan d''Assassin's creed', Arsgames ha fet una enquesta en col·laboració amb AUDIR associació de la UNESCO per al diàleg interreligiós i interconviccional a 19 persones d'entre 17 i 87 anys de diverses religions.

El 63% opina que hi ha poca diversitat religiosa als videojocs, el 26%, que es representa d'una forma negativa, exagerada o radical, i el 58% creu que s'hauria d'incorporar per normalitzar la multiculturalitat, donar visibilitat i promoure la tolerància, i el 84%, que els videojocs poden fomentar un diàleg interreligiós i intercultural.

A més, consideren que a vegades s'utilitza la religió per crear un ambient místic sense aprofundir per ser políticament correctes, i assenyalen que se senten més còmodes amb aquells videojocs creats per persones que comparteixen la religió que representen. De fet, hi ha companyies que han optat per avisar a l'inici dels jocs que l'equip que l'ha creat està format per persones de diverses religions.

Davant la proposta d'imaginar un videojoc que representés la seva religió, les enquestades parlen, per exemple, d'un joc de rol en què complissin missions treballant en equip i les claus estiguessin en la diversitat.

L'informe conclou amb tres propostes de dinàmiques per repensar el diàleg interreligiós i intercultural dels videojocs a través de Minecraft, Twine i Scratch dissenyant i creant accions per fer videojocs des de zero o per modificar-ne algun d'existent per tal de fer-los més inclusius.

Afegeix un comentari nou