La Línia d'Atenció contra la Violència Masclista, millor base de dades amb propòsit social del 2023

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
La directora d'Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, durant la presentació del rànquing dels #50datssets de propòsit social al Congrés Smart City Expo. Font: Iniciativa Barcelona Open Data. Font: Iniciativa Barcelona Open Data
La directora d'Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, durant la presentació del rànquing dels #50datssets de propòsit social al Congrés Smart City Expo. Font: Iniciativa Barcelona Open Data.

La Línia d'Atenció contra la Violència Masclista, millor base de dades amb propòsit social del 2023

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

L’Associació Iniciativa Barcelona Open Data va presentar el seu rànquing anual en el Congrés Smart City Expo.

La Línia d'Atenció contra la Violència Masclista 900 900 120 de la Generalitat de Catalunya és la millor base de dades amb propòsit social del 2023, segons en rànquing anual que elabora l'Associació Iniciativa Barcelona Open Data que es va presentar el passat dimecres al Congrés Smart City Expo.

Es tracta d'una base de dades del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya que recull diversos paràmetres de les trucades que es reben, com ara el dia, l'hora, la durada de la trucada i la llengua en què s'ha realitzat l'atenció. La base de dades s'actualitza mensualment i compta ja amb més de 6.600 visites i més de 1.800 descàrregues.

La segona millor base de dades amb propòsit social es correspon amb les dades de la Distribució de les Persones Beneficiàries de Prestació Econòmica o Servei per Grau de Dependència del Departament del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, institució que també ocupa la tercera posició del rànquing, amb el 'data set' sobre Noves Arribades d'Infants i Joves migrats soles a Catalunya, que va ser presentada durant l'acte per l'estudiant en pràctiques d'Storydata, Lluc Salvadó.

Intercanvi d’experiències d’arreu del territori

La presentació del rànquing d'Iniciativa Barcelona Open Data va comptar amb la presència de diverses de les participants que havien presentat els seus 'data sets' a la competició, a més de gaudir també de presència institucional. L'obertura de l'acte, de fet, va anar a càrrec de la cap de la Secció d'Assistència en Sistemes d'Informació Local de la Diputació de Barcelona, Magda Lorente, que va rebre les assistents.

A continuació, la directora d'Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, va introduir les bases de dades i va explicar el projecte global de l'entitat. Cada any, des d'Iniciativa Barcelona Open Data es llença un repte obert a la comunitat 'data lover', que és el nom que, des de l'associació, els donen a aquelles persones apassionades del treball amb dades. Enguany, el repte va ser recopilar bases de dades de temàtica social a partir de la informació de les quals administracions, entitats o empreses poguessin fer intervencions per millorar la societat.

Un cop s'havia explicat el projecte, va ser el torn d'algunes de les participants d'exposar les bases de dades que s'havien presentat al rànquing. Les primeres van ser Roy González i Neus Gimeno, número set del rànquing, que van compartir les dades sobre les Persones Ateses per l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona.

Miky Aragón, director del Consell d'Associacions de Barcelona, va exposar les dades sobre la Renda per Secció Censal, i Carles Agustí, consultor internacional en governança, que va parlar del Registre d'Entitats de Serveis i Establiments Socials. Marc Garriga, de DesideDatum Data Company SL, va parlar sobre la Situació de les Sersones Cuidadores No Professionals en l'Àmbit de la Dependència, base de dades categoritzada en el número setze.

Profund agraïment per part de l’organització

Tant a la presentació del rànquing com a través de la seva web i xarxes socials, l’Associació Iniciativa Barcelona Open Data ha expressat el seu agraïment a totes les participants, a més de destacar la qualitat de les bases de dades rebudes. "Des de l’Equip d’Iniciativa Barcelona Open Data", publicaven al seu lloc web, "volem expressar el nostre agraïment més profund per la vostra contribució al rànquing #50datasets amb propòsit social. La vostra participació ha estat fonamental per convertir aquest repte en un èxit".

Totes les bases de dades es poden consultar en obert en aquest document.

Afegeix un comentari nou