La Viquipèdia aconsegueix arribar a la xifra de 30000 articles sobre dones

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
El biaix de gènere a la Viquipedia era prou important. Imatge de Nilamkarn. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0 Font: Nilamkarn. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0
El biaix de gènere a la Viquipedia era prou important. Imatge de Nilamkarn. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0
Hi han molts articles de dones catalanes que s'han de traduir. Imatge de UNESCO. Llicència d'ús CC BY-SA 3.0 IGO Font: UNESCO. Llicència d'ús CC BY-SA 3.0 IGO
Hi han molts articles de dones catalanes que s'han de traduir. Imatge de UNESCO. Llicència d'ús CC BY-SA 3.0 IGO

La Viquipèdia aconsegueix arribar a la xifra de 30000 articles sobre dones

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

Aquesta xifra serveix per tancar un viquiprojecte organitzat per l’entitat Amical Wikimedia. Encara falten molts més articles sobre dones.

El passat 14 d’octubre, la Viquipèdia va arribar a la xifra de 30.000 biografies de dones. La Biografia de la il·lustradora botànica neozelandesa Audeny Eagle, va ser la biografia número 30.000 . Mitjançant aquesta fita s’aconseguia arribar a l’objectiu del viquiprojecte ‘Viquidones 30.000 dones’.

Aquest projecte va iniciar-se el 15 de setembre passat. Tenia per objectiu reduir el biaix de gènere de la Viquipèdia, mitjançant la creació de biografies de dones. Un total de 41 viquipedistes han estat editant més d’un centenar d’articles sobre biografies de dones, durant aquest mes.

Molts d’aquests articles s’han creat gràcies a la traducció d’articles provinents d’altres Viquipèdies, com ara l’anglesa, l’espanyola o l'alemanya. Per exemple, en la Wikipedia Espanyola existeixen 653 articles sobre biografies de dones d’àmbit català que encara no tenen article a la Viquipèdia. En la viquipèdia anglesa, existeixen 586 articles de dones d''àmbit territorial de la llengua catalana.

En la mateixa pàgina del projecte també es pot observar una classificació d’articles de dones, que estan allotjats en altres viquipèdies d’arreu del món. Qualsevol persona usuària de la Viquipèdia, pot inspirar-se en algun article d’aquesta classificació i crear-lo a la Viquipèdia.

Tot i que 30000 articles sobre dones a la Viquipèdia és un bon nombre, s’estima que encara és insuficient i que calen moltes més traduccions o creacions d’articles sobre dones. Tothom és lliure de participar-hi.

Afegeix un comentari nou