Àmbit de la notícia
Informàtic

La Viquipèdia tancada, tot sumant-se a la campanya #SaveYourInternet

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
  • #SaveYourInternet denuncia que la proposta de directiva europea sobre drets d'autor retalla la llibertat d'expressió
    Font: M0tty
  • La Viquipèdia tanca per mostrar el seu rebuig a la proposta de directiva europea sobre drets d'autor
    Piuilada de la Viquipèdia del 4 de juliol de 2018 Font: Viquipèdia

El 5 de juliol es vota la proposta de directiva europea sobre drets d'autor. El moviment #SaveYourInternet denuncia que es tracta d'una amenaça per a la llibertat d'expresió i la Internet oberta.

La Viquipèdia catalana desperta el 5 de juliol amb un comunicat sobre la proposta de directiva europea de drets d'autors. Tots els seus articles redirigeixen a aquesta. El mateix passa amb les versions en castellà, basc, gallec o italià. L'enciclopèdia lliure se suma així al moviment #SaveYourInternet, que demana un debat més ampli per tal de reconsiderar aquells articles de la proposta que han estat qüestionats per la societat civil.

Des de la Viquipèdia expliquen que tant creadors/ores com la ciutadania en general fa anys que demanen a la Unió Europea que esmeni les lleis de drets d'autor perquè s'adaptin a l'era digital. Les associacions viquimedistes a la Unió Europea (UE), per exemple, han facilitat propostes que consideren realistes, com ara l'extensió de la llibertat de panorama a tota la UE i la protecció del domini públic. Consideren que la proposta de directiva europea que votarà el Parlament Europeu avui, 5 de juliol, conduirà a "una major fragmentació d'Internet i engabiarà a milions de ciutadans/es dins dels límits de filtres de pujada i d'autorització preemptiva controlats per uns pocs grans actors". Així, afirmen que la ciutadania mereix un debat més ampli sobre aquesta proposta i fan una crida als eurodiputats i eurodiputades perquè votin en contra del text actual.

La proposta ha estat rebutjada per una carta signada per 70 persones del món de la tecnologia, com ara, el creador d'Internet Tim Berners-Lee, acadèmics/ques, 145 organitzacions que treballen en el camp dels drets humans, la llibertat d'expressió, la recerca científica i la industria de la tecnologia i per la Fundació Wikimedia, l'organització sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia.

Pangea també es posiciona en contra d'aquesta proposta i enumera els aspectes negatius que hi troba. Considera que suposa una greu amenaça per a la llibertat d’expressió, que converteix les plataformes d'Internet en 'ciberpolicies' i que retalla els drets i les llibertats fonamentals de la ciutadania.

Per contra, qui defensa la proposta destaca que la proposta busca incrementar la capacitat d'elecció i accés als continguts, la millora de la normativa i el reforç d'un mercat més just i sostenible per als creadors/ores i la premsa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari