Àmbit de la notícia
Informàtic

Lafede.cat demana que la regulació de la intel·ligència artificial no quedi en mans de grans empreses

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Ja al mes de maig, la Coalició IA Ciutadana va enviar una carta a la Presidència espanyola expressant la seva preocupació pel Reglament Europeu d'Intel·ligència Artificial. Font: iStock.
    Ja al mes de maig, la Coalició IA Ciutadana va enviar una carta a la Presidència espanyola expressant la seva preocupació pel Reglament Europeu d'Intel·ligència Artificial. Font: iStock. Font: iStock

Segons denuncia l’entitat, les organitzacions de la societat civil expertes en tecnologia i drets humans han quedat excloses del procés de legislació.

La Coalició IA Ciutadana, el grup d'organitzacions que treballen per defensar els drets humans en el context de l'era digital, ha traslladat tant a la Secretaria d'Estat de Digitalització com al Ministeri d'Economia, la petició de prohibir tecnologies perilloses que puguin amplificar la pobresa, el racisme o la discriminació en el marc de les negociacions del futur Reglament d'Intel·ligència Artificial de la Unió Europea. A més, la Coalició recorda també la importància que aquesta regulació no quedi en mans de les mateixes empreses que desenvolupen la tecnologia.

En el marc de desenvolupament de la regulació, que està previst que quedi enllestida a finals d'aquest any 2023, tant Lafede.cat com la resta d'organitzacions que formen part de la Coalició IA Ciutadana, demanen que es realitzi un estudi previ d'impacte de la intel·ligència artificial sobre els drets fonamentals per avaluar i mitigar possibles riscos. A més, assenyalen també la necessitat de prohibir les tecnologies de reconeixement biomètric que permeten el reconeixement facial, d'emocions i de llenguatge corporal en espais públics.

Lafede.cat ja va fer una campanya en aquest mateix sentit el passat mes de juny quan va publicar el vídeo #SospitosesperlaCara, on es denunciava que el reconeixement facial, tant en temps real com posteriorment, atempta contra el dret a la intimitat, la privacitat, la igualtat i la no discriminació, així com el dret a la protesta.

Negociació en marxa amb el govern espanyol com a protagonista

Ara per ara, continuen les negociacions d’alt nivell entre el Consell d’Europa, la Comissió Europea i el Parlament Europeu, que s’espera que concloguin abans d’acabar el 2023. Tot plegat, sota la presidència espanyola del Consell d’Europa, que té com a prioritat la regulació d’aquesta tecnologia, tal com ha confirmat la Ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño.

Mentre les negociacions avancen, les entitats de justícia global, com ara Lafede.cat, denuncien l’escassa participació de la societat civil en aquest procés i la falta de transparència i interlocució en les negociacions. Des de la Coalició IA Ciutadana, de fet, asseguren que "ha arribat el moment d’aterrar el concepte d’humanisme digital sobre el qual el govern es va comprometre a impulsar la transformació digital en unes disposicions legals específiques que protegeixin els drets i les llibertats de la ciutadania".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lafede.cat (@lafedecat)

El Govern de l’Estat ha desenvolupat, en els darrers mesos, algunes iniciatives importants en matèria d’intel·ligència artificial, com ara la posada en marxa de l’Agència de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) i la creació d’un entorn de proves per analitzar la futura aplicació del Reglament d’Intel·ligència Artificial.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari