Les bateries de liti assequen la zona més àrida del planeta

Colectic
Salar d'Atacama. Font: pacheco.campos (CC BY-SA 2.0)
Salar d'Atacama. Font: pacheco.campos (CC BY-SA 2.0)

Les bateries de liti assequen la zona més àrida del planeta

Colectic

Resum: 

El col·lectiu Danwatch publica una investigació coordinada per Setem Catalunya que denuncia l'impacte de l'extracció d'aquest mineral a Xile.

L'extracció de liti, el mineral que s'utilitza per fabricar bateries per als nostres smartphones, ordinadors i vehicles elèctrics, està acabant amb els recursos hídrics del desert d'Atacama, a Xile, la zona no polar més àrida del planeta. El col·lectiu de periodistes Danwatch ho ha denunciat amb una investigació coordinada per Setem Catalunya.

L'extracció es fa bombejant salmorra des del subsòl fins a grans piscines construïdes al mig del desert. Aquesta aigua salada conté carbonat de liti, que després es converteix en el preuat mineral, deixant que el 95% de l'aigua s'evapori.

Les quantitats d'aigua que s'inverteixen en l'extracció de liti no són clares. Segons les veus recollides per Danwatch, poden oscil·lar entre 400 litres i 2 milions de litres per cada kg.

Tot i que no és aigua potable, s'extreu del cicle de l'aigua del desert i pot estar connectada sota terra amb altres canals d'aigua dolça. Això té un impacte en el medi ambient, i en la subsistència de les persones i els animals. A més, amenaça territoris ancestrals habitats per comunitats indígenes com l'aimara i la likanantaí.

El país cobreix el 40% de la demanda global a través de les concessions del govern xilè a dues grans empreses mineres: Albermale i SQM, privatitzada durant la dictadura de Pinochet i investigada per diversos delictes de frau fiscal, blanqueig de capitals i finançament il·legal.

Tot i les protestes contínues que demanen que es pregunti a les comunitats sobre el futur de les seves terres, l'Estat va renovar al 2018 el contracte amb SQM per triplicar les extraccions i continua buscant jaciments.

Afegeix un comentari nou