Les contractacions i els ascensos de dones al sector TIC català no arriben al 40%

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Tot i els avenços dels darrers anys, només una quarta part de les posicions tècniques dintre del sector TIC català estan ocupades per dones. Font: Pixabay. Font: Pixabay
Tot i els avenços dels darrers anys, només una quarta part de les posicions tècniques dintre del sector TIC català estan ocupades per dones. Font: Pixabay.

Les contractacions i els ascensos de dones al sector TIC català no arriben al 40%

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

És la principal conclusió de la primera edició del Baròmetre de la DonaTIC a Catalunya, impulsat pel Cercle Tecnològic amb el suport de la Secretaria de Polítiques Digitals.

La desigualtat de gènere continua imperant en el sector tecnològic. Així ho corroborem els resultats del primer Baròmetre de la DonaTIC a Catalunya, impulsat pel Cercle Tecnològic de Catalunya amb la col·laboració de Digital Fems i amb el suport del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. L'estudi ha analitzat les dades de 500 empreses, de les quals només 177 han pogut aportar dades completes disgregades per gènere.

Segons les conclusions del baròmetre, l'any 2021, la mitjana de contractació de dones al sector TIC va representar només el 37% del total del sector. Aquest percentatge disminueix fins al 35% quan parlem de promocions internes.

Però, aquests percentatges varien segons qui estigui dirigint les companyies. En les organitzacions que tenen equips directius plenament formats per homes, només un 33% del nou talent és femení, percentatge que ascendeix fins al 45% en el cas de les empreses amb equips directius femenins. Aquesta tendència es manté també en el cas de les promocions internes, que suposen un 35% en les empreses liderades per homes i un 44% en les liderades per dones.

El Baròmetre DonaTIC també fa una radiografia de la presència de dones a les empreses tecnològiques. Els perfils tècnics més feminitzats són aquells relacionats amb la gestió de projectes (32%), seguits per les posicions de desenvolupament i manteniment del programari (25%) i el desenvolupament d'infraestructures (19%). En total, la mitjana de treballadores en posicions tècniques se situa en el 25%.

Falten dades per veure cap a on avança el sector

Les dades del baròmetre fan palès que una de les grans assignatures pendents del sector és la transparència de les companyies, ja que només un 29% de les empreses ha fet alguna auditoria per identificar bretxes salarials i de gènere.

A més, segons mostra l'estudi, entre les mesures que poden contribuir a la millora del sector destaquen les formacions per combatre estereotips de gènere i els programes de mentoria interna per donar suport a la dona. Ara per ara, només una quarta part de les companyies estan posant en pràctica aquestes mesures.

Afegeix un comentari nou