Àmbit de la notícia
Informàtic

Xavier Ros Roca: "Les dades no només serveixen per demanar subvencions, sinó també per atendre millor"

Entitat redactora
Colectic
  • Xerrada 'Data and Refugees' de DataForGoodBCN.
    Xerrada 'Data and Refugees' de DataForGoodBCN. Font: DataForGoodBCN

Des de DataForGoodBCN treballen per reduir la distància entre les entitats socials i la realitat tecnològica, i per reflexionar sobre la responsabilitats de les professionals de dades.

"Si Microsoft està recollint dades, per què les entitats socials no?". DataForGoodBCN somiava així en una conversa entre amigues amb promoure el personal de dades a les entitats socials, però es van trobar "una realitat pitjor que la que esperaven".

Partien de la seva experiència com a treballadores del sector i d'un estudi de la seva aplicació en l'àmbit social al Regne Unit i van veure que la situació de les entitats catalanes "és pitjor per falta de recursos". I és que el sector social a casa nostra està a la cua pel que fa a l'anàlisi l'explotació de dades i té molta feina a fer.

Tot el que es pot fer en un excel

DataForGoodBCN s'ha trobat entitats que fan servir un word per compartir dades. Consideren que "el primer pas" per ser una entitat exitosa en aquest camp és un fet tan senzill com "tenir un excel" i la següent passa és estructurar les dades, unificar criteris i poder verificar que estan ben recollides: "La qualitat de les dades és important", apunta Xavier Ros Roca, membre de l'entitat.

L'expertesa, de fet, depèn més de com es tractin i s'estructurin aquestes dades que no de les eines. "Tenir un CRM no et fa expert", afirma, tot i que permet evitar pèrdues massives d'informació enfortint la seguretat, un factor imprescindible en un sector que treballa amb dades sensibles.

És un tret diferencial a les entitats dedicar recursos humans específicament a les dades. "És la primera figura que se sacrifica per recursos econòmics, com és normal: es prioritza atendre les persones", admet Ros Roca.

Personal de dades, lluny de les entitats

DataForGoodBCN treballa per apropar les entitats a la realitat tecnològica, però també per reflexionar sobre la responsabilitat del personal de dades, amb molta presència en grans empreses tecnològiques. És d'aquí d'on neix la voluntat de crear aquesta associació, de "veure que l'únic que fem amb les dades és fer guanyar més milions a empreses multimilionàries".

Ara bé, les entitats socials són un entorn hostil per al personal de dades: hi ha un entorn poc tecnològic que pot generar frustracions i, en cas de trobar oportunitats, hi ha uns salaris més baixos: "És un ecosistema en el qual ets la persona més rara de la història".

"Volem conscienciar el personal de dades de com n'és d'important tenir ètica en aquesta professió. Un mindundi com jo pot estar creant un model predictiu que tombarà la teva hipoteca", ironitza. Volen que aquestes treballadores siguin conscients que poden estar contribuint a construir una eina perversa que perpetuï i augmenti les desigualtats.

Dades al servei de les persones

Les entitats que s'atreveixen a apostar per l'anàlisi i l'explotació de dades ho fan per demanar i justificar finançament perquè aquest depèn d'informes i indicadors d'abast. Però des de DataForGoodBCN, criden a la reflexió.

"Les dades no només serveixen per demanar subvencions, sinó per conèixer millor el teu usuari. Entenc que els diners són una necessitat perquè sense diners no podem atendre ningú. Però sortim d'això: no només serveixen per recollir diners sinó també per atendre millor".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari