Les entitats socials presenten projectes innovadors al Mobile World Congress

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Sandra Pulido
Un 76% de les organitzacions del tercer sector han accelerat la seva digitalització a causa de la Covid-19. Font: Taula del Tercer Sector
Un 76% de les organitzacions del tercer sector han accelerat la seva digitalització a causa de la Covid-19. Font: Taula del Tercer Sector
Diverses entitats presenten al Mobile World Congress propostes innovadores en l'àmbit tecnològic. Font: Fundesplai
Diverses entitats presenten al Mobile World Congress propostes innovadores en l'àmbit tecnològic. Font: Fundesplai

Les entitats socials presenten projectes innovadors al Mobile World Congress

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

Aplicacions i projectes tecnològics aplicats al tercer sector tenen el seu espai al congrés de telefonia mòbil.

Si una cosa ha fet palès la pandèmia és la importància de la digitalització per a dur a terme bona part de la nostra activitat del dia a dia. Durant els mesos de confinament, gairebé tots i totes hem hagut d’apropar-nos encara més a les tecnologies per intentar continuar amb la nostra vida i això també s’ha aplicat al tercer sector. De fet, segons l’estudi presentat al Mobile World Congress per m4Social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, “un 76% de les organitzacions del tercer sector han accelerat la seva digitalització a causa de la Covid-19”.

Aquesta és una de les conclusions que es van presentar a l’esdeveniment de la telefonia mòbil que es va tornar a celebrar després que se suspengués l’edició anterior el febrer de 2020. Les entitats del tercer sector, de nou, van tenir un espai a l’estand de la Fundació Mobile World Capital Barcelona per presentar projectes d’innovació digital desenvolupats i aplicats al sector social.

La digitalització, una prioritat

Segons les dades presentades en aquest estudi que analitza l’ús i la visió de les entitats cap a les tecnologies, “un 96% de les entitats del tercer sector són conscients de la necessitat de digitalitzar-se”, encara que menys del 30% han iniciat el procés de transformació digital. En aquest sentit, moltes entitats admeten el lent ritme de digitalització per “la manca de recursos econòmics, per la falta d’una cultura organitzativa o per les carències en habilitats tecnològiques tant dels professionals com de les persones usuàries”, segons mostra l'estudi.

Anna Albareda, gerent de la Taula d’entitats del Tercer Sector també va explicar que el 61% de les entitats destina menys del 2% del pressupost a tecnologia. En aquesta línia, “les que inverteixen més d’un 4%, veiem que tenen un grau de maduresa molt més gran”, va comentar Albareda.

Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, va fer referència a la importància de la digitalització del sector: “si les entitats socials volem ser més eficients, eficaces i continuar oferint serveis de qualitat, hem d’incorporar la innovació en la nostra visió estratègica”. Per a Alsina aquest procés passa per la creació d’aliances TIC dins del sector. També va defensar l’accés a internet com a “dret fonamental”, perquè és una via d’accés a moltes oportunitats laborals, socials...

Al llarg de la jornada també es van presentar quatre projectes innovadors del sector social.

DigitalizaciONG

Precisament, DigitalizaciONG, un projecte de Fundesplai i Fundación Esplai Ciudadanía, té com a objectiu donar suport a les entitats socials que volen donar els primers passos en la digitalització. Un cop fet l’anàlisi i diagnosi, unes quinze entitats formaran part d’aquest projecte i comptaran amb formació i acompanyament en les primeres fases de la transformació digital.

Gabriel González, responsable d’innovació de Fundesplai, va presentar algunes de les dades obtingudes: de les 50 entitats que van realitzar l’autodiagnosi “el 68% de les entitats obtenen una puntuació per sota de 10 punts sobre 20”. A més a més, “un 74% no disposa d’un pla de transformació digital” i encara menys entitats tenen un pla formatiu en aquest àmbit.

TripApp

En aquesta jornada l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) va presentar TripApp, una aplicació mòbil per reduir els riscos associats al consum de substàncies psicoadictives. L’aplicació compta amb més de 6.000 descàrregues i està disponible en 20 idiomes. L’aplicació recull informació d’una xarxa de laboratoris d’anàlisi de drogues associats a la xarxa europea de serveis d’anàlisi de substàncies TEDI (Trans European Drug Information) i envia a les persones usuàries alertes en temps real sobre partides de droga adulterades, contaminades o perilloses.

Adrià Quesada, creador de TripApp, considera que “per a la població que consumeix fan falta polítiques específiques on el que es busca és aportar la informació i que elles prenguin decisions raonables” i precisament aquest és l’objectiu de l'aplicació. Quesada també destaca que a partir d’aquesta app es fa evident que “fan falta serveis de reducció de riscos a tots els països”.

Acompanyament psicosocial a distància (Suara a casa)

Des de Suara Cooperativa al Mobile World Congress es va presentar aquest servei online d’ajuda i acompanyament físic i emocional sorgit durant la pandèmia. Jordi Picas, responsable d’innovació de Suara Cooperativa, va comentar que inicialment el projecte –que es va desenvolupar en poc temps- estava pensat per als treballadors i treballadores i socis i sòcies de Suara, però finalment van optar per obrir-lo a tothom. Suara a casa ofereix sessions virtuals de coaching, psicologia i fisioteràpia.

App Cuidem Amposta

Aquesta aplicació, desenvolupada per la Fundació 7 d’Astres de les terres de l’Ebre i Fundació Gentis, permet als i les professionals del Centre Especial de Treball registrar les seves tasques en el manteniment i la jardineria dels espais verds de la ciutat d’Amposta i també indicar les incidències detectades durant la jornada laboral. Des de la Fundació destaquen la “mirada inclusiva” d’aquesta aplicació perquè “es treballen les competències TIC entre les persones treballadores amb discapacitat” i això, alhora, suposa una millora en la seva autonomia.

Afegeix un comentari nou