Litterati, una app per netejar la natura

Colectic
Autor/a: 
Marta Rius
Litterati, app per a netejar boscos Font: Litterati
Litterati, app per a netejar boscos Font: Litterati

Litterati, una app per netejar la natura

Autor/a: 
Marta Rius
Colectic

Resum: 

Una eina digital col·laborativa que ha generat un mapa mundial de recollida de la brossa abandonada a la natura.

"Això no hauria d’estar aquí". A partir d’aquesta sentència d’una nena de 4 anys mentre passejava pel bosc i assenyalava una ampolla de plàstic abandonada, el seu pare, Jeff Kirschner, qui acompanyava a la petita, va tenir la idea d’impulsar Litterati. Es tracta d’una comunitat virtual amb la missió de netejar el planeta, alhora que construeix una base de dades global sobre la brossa generada per l’ésser humà abandonada a la natura («litter»).

Des del 2012, any de creació de l’app, s’han recollit més de 3 milions 240 mil residus llançats a la muntanya, a la platja, als parcs, als carrers... Entre els desperdicis s’hi troben burilles de cigarretes, envasos de plàstic o vidre, llaunes, papers...

Litterati proposa un gest senzill: netejar l’entorn tot recollint les restes de brossa que trobem. Abans només cal fotografiar els residus, tiquetar-los i compartir-los a l’aplicació amb les coordenades GPS exactes. És així com, col·laborativament, s’ha anat elaborant un mapa dinàmic mundial amb les deixalles que genera la humanitat.

L’aplicació és una eina útil per lluitar contra la proliferació de deixalles i abocadors a la natura gràcies a la recopilació de dades. La informació obtinguda permet identificar focus de brossa, geolocalitzar zones conflictives al mapa i actuar per reduir el problema en col·laboració amb marques, municipis i organitzacions governamentals.

Afegeix un comentari nou