Àmbit de la notícia
Informàtic

Llancen Xemio, una app per a dones amb càncer de mama ideada per una pacient

Entitat redactora
Colectic
  • Imatge de l'app Xemio per a dones amb càncer de mama.
    Imatge de l'app Xemio per a dones amb càncer de mama. Font: Xemio (Fundació iSYS)

La plataforma digital Xemio és el projecte de la Fundació iSYS, que desenvolupa projectes socials de salut digital.

Imma Grau és diagnosticada de càncer de mama el 2012. Enginyera en telecomunicacions, comença a fer un excel amb els seus efectes secundaris per poder informar degudament al professional sanitari. És llavors quan crea la Fundació iSYS, que desenvolupa projectes socials de salut digital, i idea el prototip d'una app que serveixi per preveure els efectes secundaris dels tractaments de les pacients de càncer de mama.

Aquesta app és Xemio i surt a la llum aquest dilluns. "És una app per a pacients de càncer de mama feta per una pacient de càncer de mama, des de les seves necessitats. L'Imma està molt contenta. Poder ajudar els altres és molt satisfactori", explica Irene Fernández, responsable de comunicació, que afegeix que l'app ha estat supervisada per l'oncòloga Montserrat Muñoz, de l'Hospital Clínic.

A més de donar informació general contrastada i actualitzada sobre el càncer de mama per disminuir els nivells d'ansietat, permet enregistrar els tractaments i els efectes secundaris, mesurar-los en relació a unes escales mèdiques objectives que t'indiquen si són lleus o si són greus i, per tant, si has de contactar el professional sanitari, i ofereix consells higiénico-dietètics que en cap cas substitueixen els mèdics.

A més, el registre queda emmagatzemat, de manera que el pots descarregar en pdf seleccionant el tipus de dades i el període que calgui per tal de portar-lo a la consulta. D'aquesta manera, les pacients poden fer un seguiment del seu cas i empoderar-se del procés.

L'aplicació inclou un registre de passes per potenciar la gamificació i perquè està comprovat que l'activitat física alleugerreix els efectes secundaris, a més d'una agenda amb esdeveniments d'organitzacions contra el càncer.

De fet, Xemio és més que una app i ja fa anys que funciona com a plataforma digital. A través de la web i de les seves xarxes ofereix tota la informació que hi ha a l'app i, un cop al mes, trobades digitals amb personal sanitari obertes als dubtes i preguntes de les pacients. "L'objectiu és generar comunitat", afirma Fernández.

Intel·ligència artificial per als hospitals

L'aplicació s'ha pogut fer realitat gràcies a una campanya de micromecenatge, un ajut de la Fundació La Caixa i un ajut europeu H2020. Aquest últim ha fet possible el projecte ASCAPE, pel qual han desenvolupat una versió que es pot connectar amb els hospitals per crear una intel·ligència artificial que sigui capaç de preveure els efectes secundaris del càncer de mama i de pròstata.

A Barcelona, aquesta versió anomenada Xemio Research s'ha posat en pràctica a l'Hospital Clínic de Barcelona, de forma que el personal sanitari tenia accés directe als efectes secundaris registrats per un grup de pacients. Fernández subratlla que s'ha tingut molt en compte la ciberseguretat per mantenir les dades  protegides.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari