Llibres per canviar la vostra entitat des d’una vessant tecnològica!
Sant Jordi és sinònim de roses i llibres, però també pot ser sinònim de transformació social. Mitjançant aquests llibres podreu profunditzar amb diferents filosofies que provenen de la tecnologia lliure.
Com cada any arriba Sant Jordi i els carrers s’ompliran de gent que aniran a comprar la rosa i el llibre. Als carrers, rambles i llibreries dels principals municipis, hi hauran escriptors i escriptores signant el seu últim llibre. Normalment els llibres que regalem són llibres de narrativa o poesia. Però també podem regalar llibres que puguin canviar el món des d’una òptica associativa o comunitària.
Sant Jordi és una diada especial, ja que la gran majoria d’entitats, associacions, ONG i federacions, també surten al carrer, a muntar una parada per explicar les seves finalitats o a vendre marxandatge referent a la seva activitat. Entre tots aquests marxandatges, hi ha moltes entitats que han editat llibres. Així, Sant Jordi també té un punt associatiu.
A continuació us destaquem uns quants llibres que, basats en diferents tecnologies, poden ajudar a canviar les vostres entitats o la societat. Llibres basats en com aplicar la filosofia del programari lliure a la presa de decisions, com aprofitar la filosofia de l’intercanvi per igual a les vostres entitats o com tenir en compte la seguretat digital dels vostres dispositius electrònics.
Resistència digital
Aquest llibre, escrit per diferents membres de l’associació sense ànim de lucre Críptica, vol conscienciar-vos sobre els perills que té la digitalització d’avui en dia i us alerta sobre la vulnerabilitat de la vostra privacitat. El llibre promou diferents coneixements perquè el lector i la lectora puguin enfortir-se davant els perills cibernètics i advoca per una seguretat col·lectiva.
El llibre té 156 pàgines. Està escrit en castellà i té un preu de 12 €.
Wikibooks
Wikibooks no és exactament un llibre. Si no que són diferents llibres digitals, desats a Internet i que qualsevol persona, pot editar-los i complementar-los. Wikibooks és un projecte Wikimedia, l’entitat gestora de les viquipèdies a escala mundial i que ha fomentat la filosofia ‘wiki’.
Actualment a Wikibooks hi ha llibres sobre Cuina, Guia de plantes medicinals, Flors del Pirineu català, Guia d’ús d’Ubuntu, Guia d’ús de la Viquipèdia i Guies de lleure educatiu. Tots aquests llibres us els podreu descarregar, imprimir i enquadernar, per a poder regalar per aquesta diada!
The Open Organization Workbook
The Open Organization Workbook és un llibre de 338 pàgines, escrit en anglès, que recull l’opinió de més de 25 persones relacionades amb el món de les organitzacions. Les opinions d’aquestes persones advoquen sobre com es pot treballar en una organització perquè aquesta sigui més transparent, inclusiva, adaptable, col·laborativa i aposti pel bé comú.
El llibre aporta l’experiència d’una dotzena d’organitzacions, des d’empreses a entitats, que han treballat per ser més obertes. També incorpora una guia de passes per convertir la vostra entitat en una entitat més transparent.
Podeu descarregar-vos el llibre a través de la pàgina OpenSource.com, a través de GitHub o comprar-lo.
Guide to IT Culture Change
Aquest llibre de 200 pàgines ha estat escrit per més de 20 persones, totes elles relacionades en el món de les noves tecnologies i el programari lliure. El llibre explica com l’entitat pot adoptar els beneficis de la filosofia del programari lliure. Mitjançant un ús concret de la tecnologia, l’entitat pot arribar a ser més oberta i transparent.
Les persones que participen en aquest llibre provenen d’organitzacions que treballen amb el programari lliure. Aquestes expliquen en primera persona els avantatges d’adoptar el codi lliure com un principi ètic de l’entitat.
El llibre us el podeu descarregar de la pàgina OpenSource.com, de GitHub o el podreu comprar aquí.
Peer to Peer: The commons manifesto
Michel Bauwens, Vasilis Kostakis i Alex Pazaitis van publicar el passat mes de març, el llibre ‘Peer to Peer: The commons manifesto’ un llibre on expliquen que és la tecnologia ‘Peer to peer’ i com la podem utilitzar a la nostra societat.
Els tres autors fan un repàs de la definició de la tecnologia ‘d’igual a igual’, quina relació té aquesta tecnologia amb l’ecosistema actual i les noves tecnologies i com ha estat històricament l’intercanvi ‘d’igual a igual’. El mateix llibre explica com fer una transició per utilitzar de ple aquesta filosofia.
Podeu descarregar-vos el llibre aquí.
Afegeix un nou comentari