Malestar per la venda del domini .org a una empresa privada

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
L'Electronic Frontier Foundation ha engegat una campanya per evitar la venda del domini .org. Imatge de Electronic Frontier Foundation.  Font: Electronic Frontier Foundation
L'Electronic Frontier Foundation ha engegat una campanya per evitar la venda del domini .org. Imatge de Electronic Frontier Foundation.
La venda del domini .org ha causat malestar a moltes entitats sense ànim de lucre. Imatge de James Cridland. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: James Cridland. Llicència d'ús CC BY 2.0
La venda del domini .org ha causat malestar a moltes entitats sense ànim de lucre. Imatge de James Cridland. Llicència d'ús CC BY 2.0

Malestar per la venda del domini .org a una empresa privada

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic - Informàtic

Resum: 

La Internet Society vol vendre la propietat i la gestió del domini .org a una empresa privada. Aquesta venda ha generat animadversió per part de les entitats i dels organismes que defensen els drets digitals.

El passat 13 de novembre del 2019, la Internet Society (ISOC), l’entitat sense ànim de lucre que treballa per la privacitat i la seguretat en línia, va publicar una nota de premsa anunciant un acord amb l’empresa Ethos Capital per vendre la gestió i l’administració dels dominis .org. Aquesta gestió era operada i finançada per una divisió de la ISOC anomenada Registre d’Interès Públic (PIR).

Això significa que el nou propietari, Ethos Capital, pot augmentar lliurement la tarifa de registre o renovació d’un domini .org. Aquest augment de preus ja va ser objecte de discussió quan la ICANN, l’organització que regula els dominis a Internet, va eliminar el topall de preus el passat mes de juliol.

Diverses personalitats amb criteris competents en matèria d’Internet, com Tim Berners-Lee, creador de la World Wide Web, han manifestat la preocupació per la venda del domini .org a una empresa privada. El mateix Berners-Lee va denunciar en una piulada del passat 27 de novembre que és una paradoxa que una entitat com el PIR treballi per l’interès privat i no per l’interès públic.

L’Electronic Frontier Foundation (EFF), la fundació que treballa per defensar la llibertat dels drets civils digitals, va enviar el passat 22 de novembre, conjuntament amb 22 organitzacions que operen a Internet, una carta a la ISOC demanant l’aturada del procés de venda del domini .org. En la carta enviada s’especificava que aquesta venda hauria d’haver estat consultada per la comunitat d’entitats d’arreu del món i que si la ISOC no pot mantenir la gestió dels .org, la mateixa comunitat d’entitats i l’ICANN, ho podrien fer.

La mateixa fundació ha engegat una campanya per tal de mostrar el rebuig contra la venda del domini .org a Ethos Capital. A la pàgina de la campanya trobareu un formulari per firmar la sol·licitud i un model de carta per enviar-la al president de la Internet Society. L’EFF també demana que si alguna entitat rep algun impacte negatiu, provinent d’aquesta venda, que comparteixi el seu cas amb la resta de signants.

A Catalunya, Sofcatalà ja ha firmat aquesta campanya i demanen adherir-s’hi.

Afegeix un comentari nou