Àmbit de la notícia
Informàtic

Noelia Alvarez: "Volem apoderar les noies perquè passin a ser part activa del futur digital"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Marta Solis
  • La tecnòloga Noelia Alvarez (a la dreta, de rosa), ambaixadora de 'Technovation Girls Catalonia', amb algunes de les participants en la iniciativa. Font: Noelia Alvarez.
    La tecnòloga Noelia Alvarez (a la dreta, de rosa), ambaixadora de 'Technovation Girls Catalonia', amb algunes de les participants en la iniciativa. Font: Noelia Alvarez. Font: Noelia Alvarez

La Noelia Alvarez és una de les dues tecnòlogues ambaixadores de la iniciativa ‘Technovation Girls Catalonia’, que busca empoderar nenes, adolescents i joves dins d’entorns tecnològics.

Technovation Girls Catalonia’ ha donat recentment el tret de sortida a una nova temporada i ha començat la recerca de nenes, adolescents i joves de vuit a divuit anys que vulguin participar en la nova edició. També, ha iniciat la recerca de persones mentores, dones i homes, que vulguin dinamitzar, acompanyar i donar suport als equips. Les persones mentores poden ser expertes en programació, en comunicació, en gestió de projectes o en emprenedoria, entre moltes altres disciplines professionals.

Què és la iniciativa ‘Technovation Girls Catalonia’?

Es tracta d’una iniciativa dirigida a nenes i noies de vuit a divuit anys que busca fomentar la participació femenina a l’àmbit STEM (sigles que, en català, fan referència als camps de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). La nostra voluntat és apoderar les dones perquè arribin a convertir-se en líders i en creadores, amb capacitat per a resoldre els problemes i que passin a ser part activa del futur digital.

Durant el programa, se’ls hi planteja la detecció d’un problema del seu entorn i es proposa, mitjançant la tecnologia, trobar una possible solució. En aquest sentit, fomentem l’ús d’eines com aplicacions mòbils i intel·ligència artificial. El programa té una durada d’unes dotze setmanes, on es treballen diferents habilitats d’acord amb les diferents fases del projecte: ideació, codificació, pla de negocis i posada en valor.

Com va sorgir la iniciativa ‘Technovation Girls Catalonia’?

'Technovation Girls Catalonia' formem part d’una iniciativa global amb presència a escala mundial, que neix arran la necessitat de trencar la bretxa de gènere existent als entorns tecnològics. És una realitat que al món on vivim, tot i que les previsions parlen d’un creixement fort i sostingut a àrees tecnològiques, únicament un 20% de les persones treballadores són dones. Així mateix, si posem el focus en els equips més tècnics, el tant per cent és encara més baix. Necessitem que les dones també estiguin presents als entorns tecnològics i que els seus punts de vista també participin en el desenvolupament de les noves tecnologies, perquè no es produeixin els biaixos. La no inclusió de les dones a l’àmbit STEM és deixar-les fora del 80% dels futurs llocs de feina.

Com es presenta la nova temporada?

La iniciem amb moltes ganes. La darrera temporada vam aconseguir comptar a la final amb més de dues-centes nenes i noies de Catalunya. Tot i que aquestes no han estat les nostres millors xifres, ha estat la millor acollida després de l’emergència sanitària derivada de la Covid-19. Aquesta temporada, esperem continuar incrementant aquests resultats i poder comptar amb la il·lusió, la creativitat i la inspiració de més nenes i noies de Catalunya. Habitualment, les nenes i les noies que participen volen continuar formant part de les noves temporades i animen a les seves amigues i al seu entorn a fer-ho. Enguany, el lema de la nova temporada és ‘Creem onades de canvi positiu’. Són aquestes ganes de les nenes i de les noies les que fan possible i faran possible aquests canvis.

Enguany, quins objectius us heu establert?

Enguany, comencem la nova temporada sense la nostra ambaixadora històrica Esther Subias, que portava al capdavant de la iniciativa des de fa més de set anys, però continuem amb la mateixa determinació i voluntat. La Marta Sabaté i jo mateixa hem assumit recentment el càrrec i continuarem treballant en aquesta línia. En concret, ens hem proposat donar l’oportunitat d’accedir a la tecnologia a nenes i noies de regions més petites de Catalunya o amb menys recursos. Volem anar escalant en la mesura que els recursos ens ho permetin i millorant els processos i els suports.

Com animeu a nenes, adolescents i joves?

No hi ha millor manera per a animar-les que compartint les experiències d’altres grups de nenes i noies de temporades anteriors. Les participants es veuen reflectides i això les motiva i veuen que elles també ho poden aconseguir, veuen l’impacte que poden tenir en el seu entorn. Volem també que vegin com amb la tecnologia es poden resoldre els problemes, que creixin i que s’empoderin.

Quin és el paper de les persones mentores?

El paper de les persones mentores és essencial. Elles i ells són les persones encarregades de guiar les nenes i les noies durant les dotze setmanes de durada de la iniciativa. Aquestes persones són les encarregades de mantenir la motivació durant les diferents fases i marcaran les pautes fins a l’entrega del projecte. Nosaltres els hi facilitarem múltiples recursos, com guies, tallers i suports.

Quina valoració feu de les darreres edicions de la iniciativa ‘Technovation Girls Catalonia’?

Durant aquests set anys que porta actiu el programa a Catalunya, més de 1.700 nenes i noies han participat i s’han creat unes 500 solucions tecnològiques que canviaran el món. Han format part també unes 800 persones mentores i unes 700 persones membres de jurat. A més, les estadístiques diuen que un setanta per cent de les participants estaran vinculades amb entorns científics i tecnològics en un futur. També, les persones mentores i les persones membres de jurat veuen la seva creativitat augmentar, així com les seves relacions professionals i la seva capacitat de comunicar. Des d’aquí, animo a tothom, petits, mitjans i grans, a unir-se i participar en aquesta onada de canvi.

La iniciativa ‘Technovation Girls Catalonia’ forma part de l’Associació Espiral. Qui sou?

L’Associació Espiral som una entitat sense ànim de lucre vinculada a l’educació i a la tecnologia. Les professionals que hi formen part som unes apassionades de la innovació educativa i en aquesta línia, oferim formació, investigació, assessorament i difusió per a contribuir a la millora educativa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari