Organitzacions reclamen participar en l'Agència Estatal de Supervisió d'Intel·ligència Artificial

Colectic
Una de les sessions de les jornades DAR al Canòdrom sobre democràcia, algoritmes i resistències. Font: Espai Societat Oberta
Una de les sessions de les jornades DAR al Canòdrom sobre democràcia, algoritmes i resistències. Font: Espai Societat Oberta

Organitzacions reclamen participar en l'Agència Estatal de Supervisió d'Intel·ligència Artificial

Colectic

Resum: 

Una cinquantena d'entitats envia una carta al govern espanyol per demanar la participació de la ciutadania en polítiques que impliquen l'automatització de la societat.

Una cinquantena d'entitats demanen la participació efectiva de la ciutadania en el desenvolupament de polítiques relacionades amb la intel·ligència artificial per garantir el respecte als drets humans. Ho fan a través d'una carta que fan arribar al govern espanyol després que aquest hagi aprovat en els últims pressupostos generals de l'Estat la proposta de creació de l'Agència Estatal de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA).

Reclamen una estratègia de participació clara de la societat civil en aquest nou organisme del qual només se sap que comptarà amb quaranta professionals i que no s'ubicarà a Madrid. També volen vies formals d'interlocució i un debat públic sobre la governança dels algoritmes que posi els drets humans i la justícia social al centre.

L'Agència "ha de ser un organisme independent i transparent en tota la seva estructura, composició i comesa" i "ha de promoure que puguin explicar-se els algoritmes i sistemes d'informació davant de la societat a través d'eines i informacions de fàcil consulta i comprensió", afirmen.

L'automatització, determinant per al rumb de les democràcies

Algorace, Fundación Eticas, CIVIO, Lafede.cat, Observatorio Trabajo, Algoritmos i Sociedad, Komons i Algorights, entre d'altres, signen el text i ressalten la importància de les seves demandes perquè la intel·ligència artificial i la digitalització "estan determinant l'automatització de la societat, el rumb de les democràcies i el benestar de la població".

De fet, recorden que Espanya s'ha ofert per testejar la nova regulació de l'Artificial Intelligence Act (AIA) que es discuteix al Consell de la Unió Europea actualment.

Davant d'aquest escenari, amb més motiu, cal "una resposta transversal, multisectorial i participativa de la societat", és a dir, incorporar la feina que fa uns anys porten fent les entitats en trobades com les Jornades DAR al disseny de polítiques que impliquen l'automatització de la societat.

Afegeix un comentari nou