Özgun Babu: "La digitalització ens ha portat nous reptes, sobretot a les persones aturades poc qualificades"

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les membres de l'associació de dones gitanes Drom Kotar Mestipen durant la prova pilot del curs del projecte Motiv-action. Font: FACEPA. Font: FACEPA
Les membres de l'associació de dones gitanes Drom Kotar Mestipen i de FACEPA durant la prova pilot del curs del projecte Motiv-action. Font: FACEPA.

Özgun Babu: "La digitalització ens ha portat nous reptes, sobretot a les persones aturades poc qualificades"

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

FACEPA participa en el projecte europeu Motiv-action que té com a objectiu incorporar la digitalització als processos d’inserció laboral.

La Federació d’Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes (FACEPA) posa fi aquest mes de juny a la seva primera participació en el projecte europeu Motiv-action, coordinat per l’organització sueca anomenada IGITEGO.

Motiv-action busca crear noves oportunitats laborals per a persones adultes poc qualificades que es troben en procés de buscar feina, així com millorar els serveis digitals d'orientació laboral de tota Europa. El projecte està conformat per deu sòcies de nou països d’arreu del continent i compta amb la participació d’un seguit d’entitats d'educació de persones adultes i agències de treball.

Per saber sobre Motiv-action hem parlat amb el seu responsable a Catalunya i membre de la Federació d’Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes, Özgun Babu.

En què consisteix el projecte Motiv-action?

El projecte té com a objectiu principal oferir un programa de formació en línia per inspirar als equips professionals d’orientació a incloure les tecnologies digitals en la seva vida quotidiana i fer que les persones adultes desocupades poc qualificades siguin més independents en la seva cerca de feina.

Els cursos que estan disponibles en línia es divideixen en tres categories: habilitats d'usuari, habilitats d'organització i habilitats de planificació. Aquestes formacions tenen com a objectiu principal donar a conèixer les diferents eines existents i ensenyar a utilitzar-les. Es tracta d’un programa gratuït que existeix en nou idiomes i és accessible per a tothom.

Com sorgeix la iniciativa de Motiv-action?

La digitalització ens ha portat nous reptes, sobretot a les persones aturades poc qualificades, que han de navegar en el gran mar de les plataformes en línia. La necessitat de tenir les eines més útils reunides en un sol lloc, amb accés fàcil i gratuït, va donar lloc a la iniciativa de crear aquest projecte.

A més, el procés de cerca de feina també involucra a l’equip professional d’orientació. Els entorns digitalitzats arriben també a aquest col·lectiu de professionals, per la qual cosa donar-los més informació sobre com incloure les tecnologies digitals en el seu dia a dia és un altre objectiu d'aquest projecte. El propòsit és recopilar tota la informació útil per a aquests dos grups objectius i crear una plataforma de fàcil navegació.

"Per poder integrar a la societat a les persones desocupades poc qualificades cal donar-los l'oportunitat de connectar-se amb altres persones i participar en diferents esdeveniments en el seu barri, per exemple."

Com us impliqueu vosaltres des de FACEPA?

A FACEPA som un dels nou socis del projecte i hem estat involucrades en diferents processos de Motiv-action, des de crear el contingut per al curs MOOC, fins a assegurar la traducció del contingut al castellà, passant per implementar el curs per als participants d’Espanya i redactar recomanacions de polítiques des de la perspectiva nacional, entre altres.

FACEPA ha tingut les seves pròpies participants en la iniciativa que van formar part de la implementació del curs, a més de representats en totes les reunions transnacionals del projecte per a poder aportar el nostre punt de vista.

A quins reptes s'enfronten les persones desocupades amb baixa qualificació?

Alguns dels principals desafiaments són, per exemple, saber quines plataformes poden ser útils per al seu procés de cerca de feina, com navegar en aquestes plataformes en línia, les barreres de l'idioma, com escriure una carta de sol·licitud o un currículum, etc.

Hi ha un perfil de persona desocupada amb baixa qualificació?

Els perfils de les persones adultes poc qualificades que busquen feina poden ser molt diferents. Moltes d’aquestes persones amb les quals treballem en el marc d'aquest projecte tenien antecedents de migració i, per tant, el nivell de compressió i expressió en castellà i català era diferent en cada cas. A més, la gran majoria no tenia estudis superiors a l'educació bàsica. L'edat també era molt diferent depenent del cas. Les participants tenien entre vint i seixanta anys i totes provenien de grups socialment desfavorits.

Què caldria fer socialment per integrar a aquest grup poblacional?

És important donar-los accés a l'educació, per exemple, a classes d'idiomes o tecnologia. No obstant això, és igualment important introduir-los en les diferents plataformes que existeixen, en aquest cas, per a cercar feina, ja que sovint no tenen suficient coneixement de les formes i plataformes existents en les quals poden aconseguir un lloc de feina.

Un altre aspecte important per a poder integrar-los millor a la societat és donar-los l'oportunitat de connectar-se amb altres persones i participar en diferents esdeveniments en el seu barri, per exemple. Com més coneixement i consciència tinguin, més fàcil serà afavorir una millor integració.

El projecte també vol ajudar a les formadores de les escoles d'adults. Quins recursos necessiten?

Com estan treballant setmanalment directament amb les persones desocupades, estan ajudant a crear els seus plans d'estudi, per la qual cosa creiem que és molt important incloure aquest grup en el projecte.

Considerem que és important incloure tecnologies digitals en les seves pràctiques diàries, millorant les seves habilitats en tecnologies de la informació i la comunicació i augmentant la seva capacitat per a utilitzar enfocaments multicanal mentre es personalitza el procés d'orientació. En definitiva, fer costat als usuaris adults en la comprensió de com tornar-se més autònoms en el procés de cerca d'ocupació, gràcies a un ús més conscient i autoconscient de les tecnologies digitals.

Parla'ns de la plataforma MOOC que heu creat en el marc del projecte. En què consisteix?

És una plataforma en línia, gratuïta i oberta a tothom. El curs existeix en nou idiomes europeus diferents i, com hem mencionat abans, es divideix en tres parts: habilitats d'usuari, habilitats d'orientació i habilitats de planificació.

Cada part consta de tres o quatre vídeos que tenen una durada d’entre nou i quinze minuts. Al final de cada vídeo, hi ha unes preguntes per a verificar el coneixement adquirit després d’haver rebut tota la informació. Quan s’ha completat tot el curs, s’obté una certificació digital.

Dins de Motiv-action vau fer un curs pilot. Quina va ser la resposta?

Vam implementar el curs pilot en dos llocs diferents. El primer lloc va ser amb un grup de participants a l'escola d'adults de La Verneda, i el segon dins d'un curs de monitores que ofereix l'associació Drom Kotar Mestipen a dones gitanes.

Els comentaris que vam rebre van ser bastant diferents entre sí. Els més positius van provenir de les dones que ho van fer durant les curs de monitores. Això podria deure's al seu major nivell de castellà que tenen i al fet que se senten més còmodes fent ús d’un ordinador. Els comentaris de l'escola d'adults, en general, no van ser massa positius, encara que el contingut es va considerar útil. La part que explica com crear un currículum va ser un dels vídeos més populars.

Cap a on va, ara per ara, el projecte?

Estem al final del projecte, i el propòsit és continuar difonent el curs MOOC perquè més persones puguin fer-ho servir. La plataforma estarà funcionant durant almenys cinc anys més. El curs serà d'accés obert i qualsevol podrà utilitzar-lo per a les seves necessitats personals.

Afegeix un comentari nou