Pegasus, el software que espia activistes i periodistes

Colectic
Un ull que observa. Font: Annabel_P (Pixabay)
Un ull que observa. Font: Annabel_P (Pixabay)

Pegasus, el software que espia activistes i periodistes

Colectic

Resum: 

Amnistia Internacional afirma que més de 50.000 números de telèfon podrien estar afectats pel programari de l'empresa NSO Group.

Una investigació de diversos mitjans internacionals ha revelat que el 'software' Pegasus de l'empresa NSO Group, que es feia servir suposadament per investigacions penals i de terrorisme, s'ha utilitzat a petició de governs per espiar periodistes, activistes i advocats a tot el món.

Més de 80 periodistes de mitjans com The Guardian, Le Monde, Süddeutsche Zeitung i The Washington Post, han analitzat la filtració dels més de 50.000 números de telèfon aconseguida per l'organització Forbidden Stories amb el suport tècnic d'Amnistia Internacional.

Entre aquests números de possibles objectius hi ha la família de Jamal Khashoggy. També hi ha més de 180 periodistes de països com l'Azerbaidjan, Hongria, Índia i Marroc, i d'altres de mitjans internacionals com Associated Press, la CNN, The New York Times i Reuters.

El programa Pegasus és el mateix que s'hauria utilitzat per espiar l'expresident del Parlament Roger Torrent i el regidor de l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, segons va revelar una investigació d''El País' i 'The Guardian' el juliol del 2020.

“El Projecte Pegasus posa al descobert que el software espia de NSO és l'arma preferida dels governs repressius que intenten silenciar periodistes, atacar activistes i aixafar la dissidència, posant en perill innumerables vides”, ha dit Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, que considera que s'ha de suspendre l'exportació, venda, transferència i ús de tecnologia de vigilància fins que no es respectin els drets humans.

D'altra banda, NSO Group ha negat rotundament les acusacions de l'informe, i ha al·legat que es basa en "suposicions equivocades" i "teories no corroborades".

Afegeix un comentari nou