Àmbit de la notícia
Informàtic

Què és una landing page? Consells per a crear-ne

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia d'un ocell aterrant a una branca.
    Les 'Landing pages' són una bona manera d'introduir la vostra entitats. Imatge de Giuseppe Calsamiglia. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0 Font: Imatge de Giuseppe Calsamiglia. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0
  • Fotografia d'una papallona en una mà.
    Les 'langind pages' no haurien de ser agressives. Imatge de Robert Nunnally. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Imatge de Robert Nunnally. Llicència d'ús CC BY 2.0

Un dels conceptes del màrqueting que les entitats poden aprofitar és el concepte ‘landing page’. L’ús de les ‘landing page’ no és tan complicat i pot ajudar-vos molt.

Moltes vegades associem els conceptes de màrqueting a grans empreses, multinacionals o ‘holdings’ sense escrúpols. Aquestes empreses utilitzen el màrqueting en el seu dia a dia, i possiblement d’una forma agressiva. Però el màrqueting també es pot utilitzar en el cicle diari de les entitats, associacions i ONG.

El tercer sector, l’associacionisme cultural o les federacions, poden generar activitat econòmica. Això sí, sense que les sòcies i la junta directiva tinguin dret a repartir-se els beneficis. Per tant, les entitats busquen noves sòcies, venen marxandatge i fins i tot ofereixen algun tipus de servei que l’administració pública no pot cobrir.

Però com es pot fer per connectar els objectius d’una entitat amb les persones que puguin estar-hi interessades? Mitjançant el màrqueting. El màrqueting estudia les necessitats de les persones sòcies i les connecta mitjançant diverses tècniques. La publicitat, per exemple, és una de les principals tècniques del màrqueting.

El sorgiment de les noves tecnologies i l’aparició d’Internet, ha proporcionat un nou ecosistema digital. Dins d’aquest ecosistema, el màrqueting hi és molt present, ja que és un terreny molt òptim per connectar les persones i les entitats. I en aquest terreny existeixen moltes eines que facilitin aquests encontres.

Així i tot, a vegades s’ha de preparar el terreny, perquè sigui una pista d’aterratge perquè les persones es trobin còmodes i puguin enamorar-se de la vostra entitat. En aquest cas s’ha de construir una bona ‘landing page’.

Què és una ‘landing page’?

Una ‘landing page’, en el diccionari de màrqueting, és una pàgina d’Internet, on els visitants arriben atrets pel que s’hi diu, i poden acabar de completar la seva curiositat mitjançant una acció. Són pàgines molt concretes dirigides a un públic molt concret i que contenen continguts de valor. La gran majoria d’elles, incorporen un formulari per recollir les dades de les persones que vulguin tenir més informació.

Aquestes pàgines poden formar part del conjunt de la vostra pàgina web, però fins i tot poden tenir un disseny molt concret i gairebé semblar com una pàgina web totalment nova.

Captura de pantalla d'una Landing Page

Per a què serveix una ‘landing page’?

La funció principal és recollir ‘leads’, una altra paraula que prové del diccionari de marketing. Un ‘lead’ és una persona que entrega les seves dades a una entitat o una empresa. Aquestes dades queden registrades a la base de dades de l’entitat i poden ser utilitzades per a finalitats molt concretes.

La persona usuària que ha entregat les dades, amb el seu consentiment, accedeix que l’entitat li pugui enviar informació sobre com fer-se soci o sòcia o sobre com participar en futures convocatòries de voluntariat.

Abans de començar a fer la ‘landing page’

Abans de començar a crear la vostra ‘Landing page’ heu de tenir molt clar quin és l’objectiu de la ‘landing page’. Per exemple:

  • Campanya per aconseguir persones voluntàries.
  • Campanya per aconseguir més persones associades.
  • Campanya per aconseguir donatius o finançament per un projecte.
  • Campanya per vendre més marxandatge.

Mitjançant aquestes definicions, també podreu definir el vostre públic objectiu. També heu de tenir molt clar quin serà el contingut que hi publicareu. Per exemple:

  • La vostra ‘landing page’ hauria d’incorporar un títol curt, creatiu i captivador.
  • Heu de descriure molt bé el que voleu oferir i que connecti amb les necessitats que té el vostre públic objectiu.
  • Escriure bé els textos. Que siguin curts, clars i captivadors.
  • En els textos heu d’escriure missatges a l’acció, a l’estil de: apunteu-vos, feu-vos soci o sòcia, feu un donatiu...
  • Heu d’escollir molt bé les imatges que afegireu als vostres continguts. Han de ser imatges atractives.
  • Incloure un formulari per recollir les dades de les persones que visiten la pàgina.
  • Incloure un enllaç a la vostra política de privacitat.
  • Afegir un subdomini o un domini propi d’aquesta campanya. Per exemple: associat.domini.org o associatalanostraong.org.

Captura de pantalla de una landing page de Greenpeace

Com podeu fer les vostres ‘landing pages’?

Tal com hem explicat, la vostra ‘landing page’ hauria de ser una pàgina web amb un disseny propi. Pot seguir la línia de disseny de la vostra pàgina web, però sí que s’hauria de diferenciar. En el cas que tingueu una web allotjada en un servidor propi, podeu crear un subdomini propi i instal·lar una plantilla amb llicència lliure que podeu trobar a Internet. 

En el cas que no tingueu un servidor propi, podeu demanar una pàgina al projecte «Entitats i web 2.0» i fer la ‘Landing page’ amb els consells gratuïts del Servei d’assessorament en Comunicació 2.0 i web de Voluntariat.org.

Un altre possibilitat, és crear una pàgina a Wordpress.com per a crear la vostra ‘landing page’.

Heu de tenir en compte que depenent la tecnologia que utilitzeu, heu de recollir les dades de les persones que us visiten. Per tant, si utilitzeu Wordpress podeu utilitzar la extensió ‘Contact Form’ per dissenyar el formulari.

També serà necessari que afegiu la declaració de compliment del Reglament General de Protecció de Dades. Per aquest fi, podeu fer servir aquesta extensió.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari