Reclameu el vostre dret a reparar!

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
El vídeo animat de la campanya el protagonitza un grup de programadors i programadores que detecten un problema en un pgoramari. Imatge de la Free Software Foundation. Llicència de domini públic. Font: Free Software Foundation. Llicència de domini públic.
El vídeo animat de la campanya el protagonitza un grup de programadors i programadores que detecten un problema en un pgoramari. Imatge de la Free Software Foundation. Llicència de domini públic.
Un altre protagonista del vídeo animat és el propietari del programari que funciona malament. Imatge de la Free Software Foundation. Llicència de domini públic. Font: Free Software Foundation. Llicència de domini públic.
Un altre protagonista del vídeo animat és el propietari del programari que funciona malament. Imatge de la Free Software Foundation. Llicència de domini públic.

Reclameu el vostre dret a reparar!

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

La Free Software Foundation ha iniciat una campanya per demanar el dret a reparar. L’entitat ofereix molts recursos per tal de guanyar adeptes.

La Free Software Foundation, entitat que lluita per la promoció de les llibertats dels usuaris i usuàries en el món de les tecnologies, va iniciar la campanya ‘Fight your repair’ per demanar el dret a reparar a la tecnologia. Aquesta campanya va anunciar-se el passat 7 de gener a la pàgina web de la fundació.

En la seva publicació es posava d’exemple el que està passant actualment a la indústria de l’automòbil. Els vehicles d’avui en dia, porten moltes peces de fabricació, però també porten molts programes interns que controlen el vehicle. Aquests programes no són accessibles pels usuaris i usuàries dels vehicles, fet que comporta que no es poden resoldre problemes de programació o problemes de seguretat important. També comporta que qualsevol reparació, depengui del fabricant del vehicle.

Per evitar aquests fets, la Free Software Foundation ha iniciat aquesta campanya per tal de demanar el dret a reparar. L’entitat, en si, no està sola demanant aquest dret, ja que existeixen diferents organitzacions que hi treballen. Algunes d’aquestes organitzacions són les següents:

 • Repair.eu: és una federació d’entitats europees que demanen el dret a reparar. En formen part les entitats catalanes Setem i Ereuse.org.
 • Restart Project: és un projecte que té per objectiu que la població aprengui a reparar els seus electrodomèstics.
 • SecureRepairs: és el blog de Paul Roberts, que ofereix molts recursos per aprendre a reparar electrodomèstics

La campanya compta amb una gran quantitat de recursos electrònics. Alguns d’aquests recursos són els següents:

 • Wiki de LibrePlanet, on el grup de Free Software Foundation ha publicat molta informació al voltant del dret a reparar.
 • Vídeo de la campanya. És un vídeo animat que explica un hipotètic cas en el qual, el dret a reparar, podria solucionar un problema important. El vídeo es pot descarregar i publicar lliurement on es vulgui.
 • Imatges de la campanya basades en el vídeo animat. Tothom qui desitgi les pot utilitzar lliurement.
 • Butlletí de notícies: en aquest butlletí us informaran de tota l’evolució de la campanya.

A les entitats que s’hi vulguin adherir, també es demana el següent:

 • Publicar una entrada al blog del web de l’entitat o a la secció de notícies, explicant els motius per adherir-se i convidant a la resta d’entitats a sumar-s’hi a la campanya.
 • Convidar a la resta d’entitats a visitar la pàgina web de la campanya.
 • Utilitzar l’etiqueta #FighttoRepair a les xarxes socials.
 • Afegir l’enllaç de l’entitat a la pàgina d’entitats adherides.

Afegeix un comentari nou