Thai Jungpanich: "Reivindiquem una major participació ciutadana en les polítiques digitals"
Comparteix
Espai Societat Oberta és un projecte d'Open Society Foundations que vol promoure societats més obertes, democràtiques i inclusives.
Thai Jungpanich és la coordinadora d'Espai Societat Oberta, un projecte dins de l'Open Society Foundations que vol promoure el pensament crític i el treball en xarxa per la defensa de drets i llibertats.
Com definiries l'Espai Societat Oberta?
Un espai de pensament crític on compartir mirades I accions sobre drets humans, democràcia, drets digitals, justícia algoritmica i emergència climàtica. A disposició de la ciutadania crítica, de l’activisme local, de les organitzacions i moviments socials que treballen per la defensa dels drets i les llibertats. Un espai per al debat, la formació, la reflexió, la descoberta i l’intercanvi d’experiències i estratègies.
Com generem espais de reflexió?
Fem cicles temàtics entorn d'un tema, que tractem des de diferents formats i mirades. Per exemple, sobre migracions, o sobre pensament crític i desinformació, sobre l'impacte social de les tecnologies digitals, sobre l'impacte climàtic d’una societat digitalitzada, i ara sobre videojocs i drets digitals.
Com us relacioneu amb les entitats?
Intentem coorganitzar els cicles amb entitats que siguin referents en aquest tema. És una manera de col·laborar i donar visibilitat a aquella organització. Intentem que siguin persones directament afectades, que tinguin una agència sobre aquella temàtica. Com que som una fundació internacional detectem els temes que són tendència a altres països.
Amb la intel·ligència artificial i les tecnologies digitals ho vam veure clar. Era un tema candent a altres països i aquí no s'estava reflexionant prou. Vam ser la primera entitat que va fer un cicle, unes jornades sobre intel·ligència artificial i drets humans.
Feu treball en xarxa.
Invertim molt de temps en fer xarxa, conèixer entitats, activitats i temes que volen tractar. Anem on estan els col·lectius per entendre bé les demandes i els neguits, i entendre com podem aportar, quin és el valor afegit. No necessitem omplir els actes, necessitem oferir debats de qualitat. I anem fent, poc a poc i amb escolta i empatia activa.. Ens importen les relacions i els vincles amb les persones per entendre millor les diferents percepcions.
Què sorgeix de les trobades?
Es desperta l'interès, s'ofereix una mirada global i, sobretot, parlen les persones afectades, que tenen idees i saben on estan els obstacles. Es creen xarxes i es fa força política i contrapoder.
Sorgeixen aliances. Algorights va sorgir arran de les jornades d’intel·ligència artificial i drets humans que vam organitzar al juny del 2020. La gent tenia més ganes de seguir reflexionant sobre la intersecció i el que va començar amb una grup de telegram ara és una comunitat que segueix creixent.
Quins èxits heu assolit i quins reptes us queden per aconseguir en aquests espais?
Reptes sempre n’hi ha. La societat que tenim és estructuralment injusta i exclou a molta gent així que queda molta feina per fer.
L’èxit és haver començat un espai de zero identificant quin podia ser el nostre valor afegit en una ciutat tan activa com Barcelona. Crec que hem donat una empenta al sector de drets humans i antiracisme perquè incorporin la mirada digital, que el tema de intel·ligència artificial sigui part de la seva agenda de treball. En tecnologia i drets humans crec que hem aconseguit ser un actor rellevant, sobretot a Barcelona.
Quin paper té la filantropia de l'Open Society Foundations?
La voluntat de l’Open Society Foundations és la construcció de societats més obertes. Això passa per l’enfortiment de pràctiques democràtiques, la promoció i la protecció de drets humans i la defensa de drets i llibertat de persones i col·lectius amb perspectiva inclusiva. Espai Societat Oberta és una manera més de potenciar la missió de filantropia política de la fundació. En aquesta cas, amb un projecte més arrelat al territori per poder potenciar la connexió de les lluites locals i internacionals.
Quin és el debat pendent en relació a la tecnologia?
Ens estem especialitzant en la intel·ligència artificial i l’automatització des d’una perspectiva de drets humans i interseccionalitat. Seguirem treballant per seguir despertant consciències sobre aquest impacte i perquè les organitzacions antiracistes de justícia social incorporin les lents digitals per veure com les tecnologies digitals impacten en la defensa de drets i llibertats. Cada vegada hi ha més organitzacions que ho fan, però encara falta molt.
No només cal conscienciar, també cal l'acció. Què farem per revertir-ho? No som tecnofòbiques, creiem que la tecnologia pot jugar un paper crucial per millorar la societat però tampoc podem caure en el tecnoptimisme cec i pensar que la tecnologia solucionarà els problemes socials i polítics que tenim. Si tu apliques la tecnologia a una societat que estructuralment és desigual i injusta el que passa és que augmenten les desigualtats.
"No volem caure en el tecnoptimisme i pensar que la tecnologia solucionarà tots els problemes que tenim"
La intel·ligència artificial aplicada a la nostra societat sempre serà discriminatòria?
Les eines de la burocràcia, quan automatitzes decisions, en comptes de minimitzar les desigualtats, les amplien. Les escletxes són cada vegada més grans, no només pel que fa a l'accés i la inclusió digital, sinó també pel que fa a la suposada neutralitat de les tecnologies. Creiem que la tecnologia ha de ser democràtica i diversa. Hi ha d'haver un debat públic sobre la intel·ligència artificial, sobre com s'està regulant, sobre les llums i ombres, sobre els riscos i què farem per minimitzar-los.
Reivindiquem una major participació ciutadana en la conceptualització, el disseny, la implementació i l'avaluació de les polítiques digitals. Reivindiquem democratitzar la pressa de decisions, lluitar contra l'opacitat i incentivar la participació diversa i inclusiva d’actors experts en la defensa de drets. Per pensar aquestes formes de revertir la situació, donem suport i connectem les organitzacions amb d'altres d'internacionals per enriquir estratègies conjuntes de la societat civil. Són debats que encara estan molt oberts i entre totes hem de veure com podríem fer-ho.
Com es poden vincular les entitats a l'Espai?
L’Espai Societat Oberta és un punt de trobada. Obert a totes les organitzacions i persones que el vulguin utilitzar per promoure els valors d’una societat democràtica i respectuosa amb els Drets humans. Posem a disposició l’espai físic de manera gratuita.
Llegan los vídeos completos de #JornadasDAR: aprendizajes y propuestas para una Inteligencia Artificial democrática, decolonial y respetuosa con los DDHH.
— Espai Societat Oberta (@SocietatOberta) July 15, 2022
¡Tira del HILO después del vídeo-resumen para descubrirlos! https://t.co/LjNWzAhiit@Lafede_cat @algo_race @algorights
Afegeix un nou comentari