Àmbit de la notícia
Informàtic

Una aplicació per a Android dóna a conèixer l’impacte social i econòmic de la construcció dels telèfons mòbils

  • Un usuari fent servir un telèfon mòbil intel·ligent. Foto: Japanexperterna.se
  • Algunes pantalles de l'aplicació CrítTICs, desenvolupada per Enginyeria Sense Fronteres.

​Enginyeria Sense Fronteres desenvolupa el segon nivell del joc “CríTICs”, que fins ara explicava l’impacte ambiental de la fabricació d’aquests parells.

La fabricació dels telèfons mòbils com els que tots i totes portem al damunt comporta la militarització dels territoris on s’extreuen els minerals necessaris per construir-los, així com violacions de drets humans per part de les empreses transnacionals que s’hi dediquen.

Són només alguns dels fets que es poden descobrir jugant a “CríTICs”, un joc per a Android del qual aquest mes d’agost se n’ha presentat el segon nivell, centrat en l’impacte social i econòmic de la fabricació dels mòbils. El primer nivell se centrava en l'impacte mediambiental.

El joc consisteix en fer combinacions d’elements relacionats de manera directa o indirecta amb l’extracció per esbrinar els diversos impactes que aquesta provoca al territori i a les comunitats afectades. Es tracta d'una reflexió crítica del cicle de vida d’un mòbil, des de l’extracció de minerals, passant per la manufactura, fins a la poc desenvolupada fase de reciclatge en els nostres temps. L’objectiu és promoure la reflexió i fomentar un consum responsable d’aquests aparells.

L'aplicació, que es pot descarregar a la plataforma Google Play, està disponible en català i castellà i en les properes setmanes ho estarà en gallec i euskera. També publicaran properament el codi de l’aplicació amb llicència lliure per facilitar-ne la seva reproducció i promoure noves iniciatives basades en aquesta idea.

CríTICS” ha estat dissenyada per diversos voluntaris d'Enginyeria Sense Fronteres i ha estat programat per Arnau Vàzquez. La iniciativa s’emmarca en la campanya “El preu de l'abundància, drets humans a les fosques” d'aquesta organització, que pretén posar en relleu la insostenibilitat de l’actual model extractivista i de consum de recursos naturals. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari