Àmbit de la notícia
Informàtic

Voluntariat virtual, una manera fàcil i eficaç de col·laborar amb les entitats

Entitat redactora
Colectic
  • Taller sobre voluntariat virtual
  • Dades sobre voluntariat virtual
    Dades sobre voluntariat virtual
  • Voluntària dels Special Olympics
    Voluntària dels Special Olympics

El voluntariat és possible fins i tot quan tenim poc temps i dificultats per poder assegurar un mínim de presencialitat. Com? Doncs de la mà de la tecnologia, Internet i les eines col·laboratives que faciliten el voluntariat virtual!

Anar a un lloc físic a col·laborar en un projecte concret. Aquesta era la idea que tenia la societat fins fa poc del que era fer voluntariat. Ara, posar a l'abast d'una causa el teu temps online i les teves competències també és fer voluntariat. Les tecnologies han canviat la forma en què ens relacionem i també estan transformant la manera d'implicar-nos en les accions de les entitats del tercer sector. Parlem de voluntariat virtual o voluntariat en línia.

El voluntariat virtual permet dedicar temps i serveis fora del lloc físic d'una organització, projecte o campanya. És ràpid, fàcil i eficaç. Dissenyar i desenvolupar una plana web, traduir textos, assessorar, introduir dades, muntar un vídeo, donar difusió a una causa... Tot això i molt més es pot fer des d'un ordinador o un telèfon mòbil. L'entitat en surt beneficiada i la persona voluntària també.

Es va començar a parlar de voluntariat virtual ja als anys 90. A mesura que les formes de col·laborar online han evolucionat, però, aquesta manera d'aportar a les entitats i la societat ha anat fent-se més coneguda.

Avantatges per a tothom!

El voluntariat en línia pot aportar beneficis tant a la persona que la realitza com a l'entitat que l'acull. Al voluntari o la voluntària virtual li facilita organitzar el temps segons les seves necessitats, és a dir, li ofereix flexibilitat. És també una oportunitat per col·laborar amb les causes que defensa sense haver de traslladar-se, fins i tot amb aquelles que físicament li queden lluny.

Les organitzacions poden tenir accés a persones formades i qualificades en l'àmbit concret que necessiten, professionals motivats/des a ajudar-los. Amb el ritme de treball de les entitats, a vegades costa trobar el temps per acollir les persones voluntàries. El fer-ho de manera virtual, la comunicació via programes de missatgeria instantània i el treball a través d'eines col·laboratives resulta fàcil i ràpid.

Al costat de casa o arreu del món

Dissenyadors/ores, desenvolupadors/ores web, periodistes, economistes, traductors/ores, community managers... poden aportar la seva expertesa a les entitats tot fent col·laboracions puntuals o estables en el temps, però de manera virtual. Existeixen plataformes que publiquen les crides de voluntariat virtual i que posen en contacte a les persones interessades amb les organitzacions.

També hi ha la possibilitat d'acudir directament a l'entitat a la qual vols donar suport i oferir-te. El voluntariat online facilita que tant la causa com la tasca encaixin perfectament amb els interessos i les capacitats de la persona voluntària, sense que influeixi si l'ONG es troba a prop o lluny.

El portal web UN Volunteers online, per exemple, ofereix oportunitats per col·laborar en projectes d'arreu del món, en una gran varietat de formes, des de realitzar traduccions fins a la divulgació i la promoció.

Microvoluntariat i ciberactivisme

Fer d'altaveu de les causes que defensem pot ser una manera de col·laborar amb elles. Fer difusió d'una campanya, signar un manifest, explicar al teu blog que has aportat diners o energies a una causa, participar en una crida a l'acció a Twitter... tot això ajuda!

Moltes entitats engeguen campanyes a Twitter per sensibilitzar sobre una temàtica o busquen micromecenes amb campanyes de crowdfunding. Ajudar-los amb la difusió i participar en les seves crides és també una manera d'aportar a la seva causa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari