Webinar "Eines de transparència per al tercer sector"
Comparteix
Al webinar de juny hem debatut sobre transparència i hem conegut dues eines: el Balanç Social i TransparENT. Vols saber si li convenen a la teva entitat? Et fem un resum del webinar i t'oferim la possibilitat de tornar-lo a visualitzar.
La transparència és un valor important per al tercer sector. És imprescindible per generar confiança i millorar la gestió, és una estratègia per fomentar la igualtat, i molt més. La transparència també és una obligació legal per a moltes entitats no lucratives, ja que la llei estableix quina informació hem de publicar sobre la gestió a les entitats.
Al webinar, que s'ha emès en directe el 15 de juny de 2017, hem conegut el Balanç Social i Transpar-ent.info, dues eines tecnològiques per a entitats. Hi han participat Ruben Suriñach Padilla, coordinador del projecte de Balanç Social de la Xarxa d'Economia Solidària, i Pedro Molina Rodríguez-Navas, professor del departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la UAB i director del projecte TransparEnt del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural. Martina Mayrhofer (El Teb - Servei d'assessorament informàtic) ha fet de moderadora i ha plantejat diversos temes sobre transparència als ponents.
El Balanç Social
200 entitats no lucratives, cooperatives i diferents iniciatives formen part de la Xarxa d'Economia Solidaria (XES), que intenta promoure un canvi socioeconòmic a Catalunya i desenvolupa una sèrie d'eines per afavorir aquest canvi. El Balanç Social se situa en aquest marc de construcció de l'economia social i solidària (ESS).
El Balanç Social és l'eina de la qual s'ha dotat la XES per fer processos de valoració d'impacte de millora interna de les organitzacions que operen sota els principis de l'ESS. És un portal en línia que permet a les organitzacions reportar informació sobre diferents àmbits de funcionament. Qualsevol entitat que vulgui pot sol·licitar fer el balanç. Els criteris que s'avaluen són: dades generals, dades econòmiques, democràcia, igualtat, medi ambient, compromís social, qualitat laboral i qualitat professional. També ofereix la possibilitat d'enviar qüestionaris d'avaluació a l'equip laboral, a clients i usuaris/àries, a persones voluntàries i als socis i sòcies.
Un cop tancat el balanç, l'eina genera un full de càlcul amb tota la informació (ús intern) i una infografia i un document pdf amb els resultats resumits, per poder-los compartir.
Més de 100 entitats realitzen el Balanç Social cada any. Ruben Suriñach destaca que pot servir a les organitzacions com a instrument de millora, ja que permet fer comparatives de diferents anys, i que permet fer visible els valors que sostenen l'entitat. A nivell de sector de l'economia social i solidària, considera que és una clau d'entrada en el Mercat Social de la XES, així com una eina per fer diagnòstic del sector.
TransparENT
Pedro Molina ha explicat que TransparENT està desenvolupat perquè les entitats sense ànim de lucre puguin tenir uns criteris i una metodologia per millorar la seva transparència. Respon a la Llei de Transparència i, a més, està pensada perquè arribi a totes les entitats que vulguin fer de la transparència un valor propi de l'organització.
TransparENT guia les entitats sobre què han de publicar, però a més vetlla perquè la informació que s'ofereixi sigui de qualitat: clara, de fàcil accés i oferint informació oportuna.
Ofereix quatre funcionalitats:
- Diagnòstic o autoavaluació de la transparència de l'entitat
- Un cop situats, ofereix un procediment de millora
- Ofereix documents que acrediten en quin nivell està cada entitat
- Models, entitats on poder inspirar-se
TransparENT no publica els resultats de les entitats. Fins al moment, 269 entitats han fet servir l'eina.
La transparència, una moda?
Un cop presentades les dues eines, Martina Mayrhofer ha plantejat una sèrie de preguntes als dos ponents i també els ha fet arribar les preguntes sorgides al xat del webinar. Una d'elles ha estat si la transparència és ara una moda. Pedro Molina ha afirmat que no és una moda i que "ha vingut per quedar-se". Considera que a nivell internacional s'està fomentant la transparència i que cal treballar en aquest sentit. També ha dit que s'ha d'entendre de manera positiva i que serveix per promoure la democràcia. Ruben Suriñach també ha posat l'accent en la regeneració democràtica.
Si vols saber quines han estat les altres preguntes i respostes, et convidem a mirar el webinar, que està disponible a l'apartat de Webinars de xarxanet.org i al canal de Youtube de Xarxanet Associacionisme.
Afegeix un nou comentari