Àmbit de la notícia
Informàtic

WikiLeaks: com podem defensar la llibertat d'expressió?

  • La informació vol ser lliure
  • És hora d'obrir els arxius...
  • El gran germà ens vigila... Per tant, allà estem nosaltres

Aquests dies hem sentit parlar molt sobre WikiLeaks, i paraules com censura, persecució a la llibertat d'expressió i guerra informàtica estan al al ordre del dia. Però, què és WikiLeaks? Per què el seu fundador està considerat un dels homes més perillosos del mon? I què podem fer nosaltres?

  • Què és WikiLeaks?
     

WikiLeaks és una organització sense ànim de lucre que basa la seva activitat en la publicació a la xarxa mundial (Internet) de documents confidencials filtrats per persones anònimes. Tot i que no és una organització nova (es va fundar l'any 2006) és a partir del anomenat Cablegate que ha començat a ser coneguda mundialment. Amb tot, ja al any 2009 Amnistia Internacional els va donar el premi per a un mitjà de comunicació per fer públiques “morts i desaparicions extrajudicials” a Kenya.

El Cablegate és una filtració massiva de documents de la Diplomàcia d'EEUU, composta per més de 250.000 documents del Govern d'Estats Units. Implica a governs d'arreu del mon, entre ells el govern espanyol, i aporta llum sobre temes tan diversos com les vulneracions dels Drets Humans, les relacions entre diferents Estats, les condicions econòmiques mundials o qüestions relatives al terrorisme internacional.

WikiLeaks ha aportat noves visions sobre temes que ens son pròxims, com la mort del fotògraf espanyol Xose Couso durant la guerra d'Irak, les pressions d'Estats Units per que l'Estat Espanyol endureixi la legislació sobre el copyright (l'anomendada Llei Sinde), la postura del govern sobre la legislació catalana del cinema o la postura d'Espanya davant els vols secrets de la CIA.

Pots saber més sobre WikiLeaks consultant aquest article de Bits Catalans. També et recomanem que llegeixis l'article d'Amnistia Internacional sobre WikiLeaks i la llibertat d'expressió.

 

  • Què ha estat passant aquests dies?
     

Aquests dies ens han estat arribant notícies sobre els continguts com de la persecució que ha sofert aquesta organització i el seu fundador. Coincidint amb l'inici del Cablegate, l'empresa nord-americana EveryDNS, davant pressions del Govern d'EEUU, va decidir deixar d'oferir la pàgina wikileaks.org. Immediatament, la comunitat de la xarxa va respondre, i abans de que l'organització pogues oferir la nova plana wikileaks.ch ja van començar a aparèixer els primers “mirrors” (miralls, pàgines web que son una còpia exacta de la original). Actualment, més de 1500 pàgines webs ofereixen un mirror de WikiLeaks.

De la mateixa manera, PayPal (servei de pagament en xarxa) va retirar i bloquejar la compta que feia servir WikiLeaks per rebre donatius, el banc suís PostFiance va tancar la compta en la que Julian Assange reunia diners per la seva defensa, i Visa i Mastercard van deixar d'oferir els seus serveis de pagament en línia. Hores desprès, aquestes empreses veien caigudes les seves webs, víctimes de diversos atacs. Donat que diverses xarxes socials també han bloquejat els perfils de varis usuaris, es preveu que Facebook i Twitter poden ser els pròxims espais web atacats.

Paral·lelament, ha començat la persecució judicial del fundador de WikiLeaks, acusat de diversos delictes d'abús sexual.

 

  • Què podem fer nosaltres?
     

Davant aquesta situació, el primer que hem de fer és mantenir-nos informats. Per això, podem començar a fer servir el cercador cablesearch, que ens permet cercar entre el text dels documents filtrats a data d'avui. Tingues present que els documents estan en anglès!

També pots informar-te llegint el seguiment que en fa el diari El País. Tingues en compte que només cinc diaris a tot el mon estan oferint l'accés als documents, i El País es l'únic que ho fa en llengua castellana!

Un cop ben informats, podem començar a donar el nostre suport a la tasca de WikiLeaks i demanar que els nostres governs deixin de perseguir una organització que vetlla per la transparència informativa arreu del mon. Només cal que omplis el formulari i ja t'hauràs sumat a la recollida de firmes virtual. En les últimes 24h, ja s'han recollit més de 300.000 peticions!

 

Finalment, pots sumar-te a les manifestacions que tindran lloc en diferents punts del territori espanyol dissabte 11 a les 18h. Sota el lema "Per la llibertat, digues no al terrorisme d'estat" diverses organitzacions volen mostrar els seu rebuig a les accions de persecució, repressió i censura del portal WikiLeaks i del seu portaveu, així com demanar una major transparència en el flux de la informació, i garantir les llibertats, tant a Internet com arreu del mon. Podeu llegir el manifest convocant a aquestes concentracions en la seva web.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari