5 alternatives a Gmail de programari lliure

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Horde és un client de correu electrònic molt simple d'utilitzar. Imatge de Horde.  Font: Horde
Horde és un client de correu electrònic molt simple d'utilitzar. Imatge de Horde.
Nexcloud a part de ser un sistema de gestió al núvol també incorpora un client de correu electrònic. Imatge de Laboratorio Linux. Llicència d'ús CC BY NC SA 2.0 Font: Laboratorio Linux. Llicència d'ús CC BY NC SA 2.0
Nexcloud a part de ser un sistema de gestió al núvol també incorpora un client de correu electrònic. Imatge de Laboratorio Linux. Llicència d'ús CC BY NC SA 2.0
Zimbra és un client de correu electrònic que permet desenvolupar millores. Imatge de Zimbra. Font: Zimbra
Zimbra és un client de correu electrònic que permet desenvolupar millores. Imatge de Zimbra.

5 alternatives a Gmail de programari lliure

Colectic - Informàtic
Resum: 

Gmail s’ha convertit en el client de correu electrònic més utilitzat. Però Gmail no és programari lliure i amb les nostres dades estem beneficiant a moltes companyies.

Gmail és una aplicació que s’ha convertit en sinònim de correu electrònic. La seva usabilitat, el seu disseny i les múltiples possibilitats que ofereix la seva configuració, han fet convertir aquesta eina en un referent del correu electrònic. Actualment Gmail està disponible tant per navegador web com per aplicació per dispositiu mòbil.

Però, tot i ser gratuït, Gmail és un programa d’una companyia privada. En aquest cas Google. I mitjançant els nostres correus poden oferir-nos publicitat. Gmail tampoc és programari lliure, el que significa que el seu codi no és accessible per a ser estudiat o per a ser modificat. Arribats en aquest punt, potser us pregunteu si hi han alternatives més ètiques a aquest client de correu electrònic.

A continuació us explicarem cinc alternatives a Gmail que són programari lliure i que es poden instal·lar en qualsevol servidor.

Què és un client de correu electrònic?

Abans de començar cal aclarir algun concepte, com el client de correu electrònic. Un client de correu electrònic és el programa informàtic, que és instal·lat al teu ordinador, accessible des del teu navegador web o executat des del teu dispositiu mòbil. El client de correu electrònic permet consultar, escriure i enviar correus electrònics, i guardar-los en carpetes.

Quan vosaltres seleccioneu la opció de consultar els correus electrònics, el client de correu electrònic es comunica amb el servidor de correu electrònic i li demana certa informació. Es diu client, perquè és fa un paral·lelisme: és un client que consulta al servidor constantment.

Nextcloud

Nextcloud és conegut com un programari de sincronització de carpetes al núvol, com és Dropbox. Però a part de sincronitzar carpetes i guardar fitxers al núvol, Nextcloud permet la instal·lació de múltiples aplicacions. Una d’aquestes aplicacions és el client de correu electrònic de NextCloud. En cap cas, Nextcloud no ofereix servidor de correu electrònic per guardar els correus, per tant s’ha de tenir un servidor de correu a part.

Horde

Horde és un client de correu electrònic de programari lliure i que s’instal·la en un servidor web. Horde permet instal·lar aplicacions per llegir, enviar i organitzar correus electrònics. També permet gestionar i compartir calendaris, contactes, tasques i notes.

Una de les particularitats de Horde es que inclou un entorn de treball de llenguatge PHP per poder crear llibreries i aplicacions per millorar la mateixa aplicació. D’aquesta manera, els usuaris de Horde poden crear més extensions i conèixer com funciona per dins aquest gestor de correu electrònic.

Roundcube

Roundcube és un client de correu electrònic que és instal·lat, molt fàcilment, en qualsevol servidor web que funcioni amb GNU/Linux, Apache, MySQL i PHP. Té una interfície que pot funcionar mitjançant arrossegar i deixar objectes. Aquesta interfície facilita la vida a les persones usuàries.

Roundcube té diverses funcionalitats, com: respostes automàtiques, correcció ortogràfica, traducció a més de 70 idiomes, sistemes de plantilles de correus electrònics, integració ajustada a la llibreta d’adreces i moltes altres funcionalitats. Roundcube té llicència de programari lliure i disposa d’una API perquè les persones usuàries puguin desenvolupar moltes més extensions i funcionalitats.

Zimbra

Zimbra és un client de correu electrònic, que a més a més, també funciona com a gestor de contactes, gestor de tasques i calendari. Zimbra té la particularitat que també disposa d’un propi servidor de correu, per tant la connexió entre el client i el servidor de correu serà molt fàcil de configurar.

Zimbra té un disseny molt intuïtiu i fàcil d’utilitzar. Permet arxivar els correus electrònics en múltiples carpetes, enviar correus electrònics a diferents llistes internes de correu i també permet el desenvolupament d’extensions per part de les persones usuàries.

Rainloop

Rainloop és un client de correu electrònic amb llicència de programari lliure. Funciona amb diverses innovacions, com per exemple: autocompleció d’adreces de correu electrònic quant les anem a escriure, permet arrossegar i deixar objectes en la seva interfície i disposa de diverses interfícies gràfiques per a ser utilitzades.

Permet la instal·lació de diverses eines en línia, com Facebook, Twitter, Google o Dropbox. Podeu provar Rainloop en aquesta demostració i podeu consultar el codi font de l’aplicació al rebost d’aplicacions Github.