5 alternatives a Google Analytics de programari lliure

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Google Analytics és una bona eina però no és programari lliure. Imatge de Blue Fountain Media. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Blue Fountain Media. Llicència d'ús CC BY 2.0
Google Analytics és una bona eina però no és programari lliure. Imatge de Blue Fountain Media. Llicència d'ús CC BY 2.0
Matomo és una eina de programari lliure que recull estadístiques web. Imatge de Catalyst Open Source. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Catalyst Open Source. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Matomo és una eina de programari lliure que recull estadístiques web. Imatge de Catalyst Open Source. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0

5 alternatives a Google Analytics de programari lliure

Colectic - Informàtic
Resum: 

Google Analytics és una molt bona eina per recollir estadístiques de visites, però no és programari lliure i no sabem com utilitza les nostres dades. Mitjançant aquestes alternatives podreu conéixer les visites a la vostra web.

Quant publiqueu la nova pàgina web de la vostra entitat, és normal que desitgeu saber quantes persones han visitat la pàgina web en els primers dies de vida. Més endavant, si feu alguna campanya de publicitat o reforceu les publicacions a les xarxes socials, també us interessarà saber quantes persones han visitat la vostra pàgina web.

Recollir les estadístiques de visites de la vostra pàgina web, és gairebé obligat. El que passa, que s’ha d’anar en compte amb l’eina que utilitzeu, ja que les dades que es recullen podrien utilitzar-se per futures publicitats.

Una d’aquestes eines que recullen estadístiques és Google Analytics. Però existeixen altres eines que són de programari lliure i respecten les vostres dades. Anem-les a descobrir.

Matomo

Matomo abans era coneguda com a Piwik. Aquesta eina és realment sorprenent i pot fer ombra a Google Analytics. Matomo fa tot el que fa Google Analycis i ofereix tot el que la vostra entitat necessita.

Mitjançant Matomo, podreu saber, entre d’altres:

 • El nombre de visitants que rep la vostra pàgina web.
 • La informació geogràfica d’on provenen.
 • Les pàgines que visiten, les vegades que les visiten i quant de temps s’hi estan.
 • Conèixer com arriben els visitants a través dels cercadors web.

Connectar la vostra pàgina web amb Matomo no és difícil. Actualment existeixen més de 65 connectors que connecten la vostra pàgina web amb l’eina, d’una forma totalment fàcil. Per exemple, Wordpress, disposa d’una extensió que permet instal·lar l’eina molt fàcilment.

Podeu veure com funciona, mitjançant aquesta demostració.

Open Web Analytics

Open Web Analytics és una altre eina d’anàlisis de visites web que com Matomo, també és de programari lliure. A nivell general, Open Web Analytics inclou funcions que són molt similars a Google Analytics, i que en alguns casos són molt millors i tot.

Les funcions més destacades són les següents:

 • Incorporen mapes de calor per saber quines zones visiten els i les visitants.
 • Proporciona molta informació sobre els diferents clics que fan els i les visitants.
 • Té moltes funcionalitats per estudiar a fons si la vostra botiga electrònica té visites o no.

Open Web Analytics s’integra molt fàcilment en els diferents gestors de continguts. Disposa d’una extensió per a Wordpress, que s’instal·la en un sol click. També es pot afegir un fragment de codi php a les diferents pàgines web.

En aquest enllaç podreu provar l’eina i avaluar-la, sense necessitat d’instal·lar res, per si realment us interessa o no.

AWStats

AWStats és una eina que analitza molt profundament tots els fitxers de registre del servidor web, on està allotjada la vostra pàgina web. En aquests fitxers de registre s’hi guarda moltíssima informació que a vegades, eines més comercials, no aprofiten.

AWSTats és una eina de programari lliure. Encara que disposa d’una interfície gràfica no gaire amigable, AWStats proporciona molta més informació que eines més comercials. Alguna d’aquestes informacions que aporta AWStats, són les següents:

 • Navegador web que utilitza el o la visitant.
 • Les paraules de cerca que han utilitzat per trobar la vostra web en els cercadors.
 • La mida de la pantalla que utilitza el o la visitant.
 • El nombre de vegades que la vostra web ha estat guardada en favorits.

Aquestes són algunes de les funcions més curioses que Awstats proporciona, però n’hi han moltes més que ofereix AWStats. Sens dubte, una eina molt sorprenent.

Countly

Countly és una eina de programari lliure que està molt pensada per mesurar les diferents accions de màrqueting. Proporciona la mateixa informació que les altres eines d’estadístiques web, com: visites, minuts, informació geogràfica etc.

Però també proporciona informacions que estan orientades a mesurar les vostres accions de màrqueting. Algunes d’aquestes opcions són transaccions dels i les visitants al vostre lloc web, i creació de mètriques específiques.

Countly està allotjat a GitHub. Des d’allà us el podeu instal·lar en el vostre servidor, i des d’allà podreu començar a mesurar les visites que arriben a la vostra pàgina web.

Plausible

Plausible, a diferència de les altres quatre eines descrites, recull poca informació, però informació concreta. És una eina molt senzilla de funcionar i que està molt centrada en la privadesa de les dades i la informació. Plausible no recull cap informació sobre els i les visitants del vostre lloc web.

La informació que recull Plausible és la següent:

 • Nombre de visitants únics.
 • Pàgines visitades.
 • Percentatges de rebot.

Podeu provar l’eina mitjançant aquesta demostració en línia.