5 alternatives a Google Docs de programari lliure

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Colectic
Les entitats escriuen documents a diari.  Imatge de Neil Cummings. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Neil Cummings. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Les entitats escriuen documents a diari. Imatge de Neil Cummings. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Les entitats treballen col·laborativament i necessiten eines col·laboratives. Imatge de I am R. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: I am R. Llicència d'ús CC BY 2.0
Les entitats treballen col·laborativament i necessiten eines col·laboratives. Imatge de I am R. Llicència d'ús CC BY 2.0

5 alternatives a Google Docs de programari lliure

Colectic - Informàtic
Resum: 

Els editors de text i els paquests ofimàtics han passat de d’instal·lar-se en ordinadors a estar instal·lats en servidors. Avui en dia la gran majoria són col·laboratius.

El dia a dia d’una entitat comporta haver d’escriure documents. Al llarg del dia, segurament n’haureu d’escriure uns quants. Una carta, un projecte o una notícia, són exemples dels tipus de documents que escriviu al llarg del dia.

A vegades és possible que necessiteu treballar col·laborativament en aquests documents. És probable que molts de vosaltres heu començat a escriure un document, l’heu enviat a una altra persona, aquesta altra persona us el torna, etc. Això és el que passa quan no s’utilitza una eina col·laborativa a Internet.

D’aquest tipus d’eines n’hi han moltes, però la més utilitzada és Google Docs. Mitjançant aquest programa que teniu disponible amb un sol compte de Gmail, podreu redactar documents amb altres persones. Però el problema és que Google Docs no eś un programa amb llicència de programari lliure.

A Internet existeixen alternatives a Google Docs que són programari lliure. Anem-les a descobrir.

Gobby

Gobby és un editor de text col·laboratiu. Permet treballar en múltiples documents en la mateixa sessió de treball. També té un xat en línia per tal que les persones que estiguin treballant en el document, en aquell moment, es comuniquin internament.

Gobby és programari lliure i es pot instal·lar com a programa en sistemes operatius Windows, Mac OS i GNU/Linux. També permet instal·lar-se en un servidor, així d’aquesta manera els documents queden en la vostra propietat.

Etherpad

Etherpad és un editor de text col·laboratiu que funciona a través del vostre navegador web. La particularitat d’Etherpad és que permet donar-li format al text. Podreu canviar la mida de la lletra, la tipografia, el color, l’estil i l’alineació del text.

Una altra característica d’Etherpad és la possibilitat d’importar documents i exportar-los. Permet exportar com a fitxers HTML o text en pla. També permet inserir tot el document altres pàgines web, mitjançant un petit fragment de codi.

Etherpad és programari lliure i es pot instal·lar en un servidor. D’aquesta manera podreu guardar tots els vostres documents dins la vostra propietat.

Firepad

Firepad és un editor de text que permet el treball col·laboratiu a través del vostre navegador web. Amb Firepad podreu escriure text i donar-li format. Canviar la tipografia, la mida de la lletra, negretes, subratllats, etc. Una de les característiques més principals de Firepad és la possibilitat d’inserir imatges als documents.

OnlyOffice

OnlyOffice és un paquet ofimàtic que està en línia i que té un processador de text, un full de càlcul i un editor de presentacions en línia. OnlyOffice és un totalment col·laboratiu. En el mateix document hi poden treballar moltes persones a la vegada. També poden deixar comentaris i notes en el mateix document.

OnlyOffice es pot instal·lar en un servidor. OnlyOffice és programari lliure.

ProseMirror

ProseMirror és un editor de text en línia i col·laboratiu. La particularitat de ProseMirror és el seu disseny minimalista que favoreix una velocitat de treball realment impressionant. També té diverses opcions com configurar el format de text, tabulacions o sangrats.