8 'apps' per reduir, reciclar i reutilitzar

Colectic - Informàtic
Imatge de Gentle07 a Pixabay. Font: Pixabay
Imatge de Gentle07 a Pixabay.

8 'apps' per reduir, reciclar i reutilitzar

Colectic - Informàtic
Resum: 

Fem un recull de diverses eines que ens són útils contra el malbaratament i el canvi climàtic i per fer un consum conscient i responsable.

La consciència sobre el canvi climàtic i la transició ecològica ha evolucionat els últims anys fins a arribar als nostres telèfons mòbils. Actualment, disposem d'un seguit d'aplicacions que ens proposen reduir el consum, reciclar o reutilitzar a través de la digitalització. Fem un recull de les més populars.

Lendi

Aplicacions com Vibbo o Wallapop han pujat al carro de donar-li una segona vida a les coses oferint-se com a intermediaris per realitzar compres i vendes d'allò que ja no necessitem. Amb una filosofia de consum més sostenible, hi ha l'aplicació Lendi, que va néixer impulsada en barris de Barcelona com Sants, Gràcia i el Poble Sec, i que permet deixar o utilitzar temporalment objectes de les teves veïnes.

A més de generar comunitat i d'afavorir els vincles interpersonals amb les persones que viuen a prop teu, utilitzar-la minimitza el consum de productes que no tenen un ús habitual com eines de cuina, construcció o jardineria. La idea és que l'aplicació asseguri el retorn dels objectes i que ofereixi la possibilitat de regalar-los o deixar-los permanentment. Tot i que encara està en desenvolupament, les persones voluntàries que hi treballen asseguren que ja s'han deixat 1.500 objectes i no han tingut cap queixa.

Toogoodtogo

"Salva menjar deliciós a preus increíbles" és el lema d'aquesta exitosa i popular aplicació d'alimentació que permet a les botigues posar a la venda packs sorpresa de menjar sobrant a un preu assequible. Amb l'objectiu d'acabar amb el malbaratament i rebaixar el terç de la producció mundial que acaba a la brossa, aquesta iniciativa aspira a generar un "moviment" i una "comunitat" al seu voltant. Més de 8.000 establiments ja hi col·laboren.

L'aplicació t'oferix una selecció dels packs disponibles amb diferents algoritmes: segons proximitat, segons siguin per esmorzar, dinar o sopar, segons si és un forn o un superemercat, segons el temps que estiguin actius, etc.

A més, recull les valoracions de les persones usuàries, que et permeten saber si han opinat positivament de l'establiment.

A.I.R-E Assistent intel·ligent de reciclatge

On van els taps de suro? I els gots del cafè? I les bossetes de te? Ens han bombardejat amb campanyes de reciclatge i amb canvis de criteri inclosos. Aquest bot creat per l'organització Ecoembes respon als dubtes sobre el contenidor on dipositar els envasos i què fer amb altres residus no reciclables com les piles.

Huerta en casa

L'autoabastiment és una de les fòrmules per a un consum conscient i sostenible de proximitat que, a més, fomenta una alimentació saludable i minimitza els recursos. Els horts urbans tant particulars com comunitaris s'han viralitzat a les ciutats després del confinament, però plantar i cultivar és tot un aprenentatge.

Aquesta aplicació ens dona informació sobre els tempos de la terra: quan s'ha de sembrar, transplatar i collir. També sobre les plagues que pot tenir cada cultiu, sobre el tipus de terra, l'espai i la quantitat d'aigua que necessita per créixer, sobre els fertilitzants que funcionen millor i els cultius amb els quals s'avé o no.

A més, ens permet fer un registre fotogràfic i activar recordatoris de germinació, reg, transplantament o fertilitzant.

Amovens i Blablacar

No es pot parlar de canvi climàtic sense abordar la mobilitat. El transport és, segons un informe del ministeri de Medi Ambient, el segon factor que deixa més petjada ecològica després dels béns de consum. El sector de l'automòbil s'ha posat les piles amb alternatives de 'carsharing' que permeten el lloguer temporal de vehicles per reduir-ne la fabricació, l'ocupació de les ciutats i les despeses.

És el cas d'Amovens, entre d'altres, que, a més, ofereix viatges compartits com també fa Blablacar. En aquest cas, les propietàries comparteixen les despeses del trajecte amb altres persones que faran el mateix viatge i redueixen la contaminació, a més de generar llaços interpersonals.

Yuka

Aquesta aplicació et permet escanejar el codi de barres dels productes abans de comprar-los i els puntua de l'1 al 100 segons si són poc o molt saludables.

Per fer-ho té en compte en un 60% de la puntuació la classificació de Nutriscore, el sistema d'etiquetatge que valora la qualitat nutricional dels aliments, en un 30% si conté additius i en un 10% si és ecològic. També ofereix alternatives més saludables als aliments seleccionats.

Noodle

Teniu menjar a punt de passar-se i no sabeu què fer-ne? Aquesta aplicació us pot donar idees per combinar el menjar sobrant que s'acumula a la nevera per lluitar contra el malbaratament.

Un cop has seleccionat els ingredients dels quals disposes, l'eina t'ofereix una llista de receptes possibles amb indicacions sobre el temps i dificultat de preparació i el número de comensals, a més del balanç nutricional.

The Planet App

Aquest coach de sostenibilitat és una de les nombroses opcions per prendre consciència de la nostra petjada de carboni.

A través d'un test de consum d'energia, mobilitat i alimentació podeu calcular la vostra petjada. Un cop analitzat l'impacte dels hàbits, l'aplicació compara els resultats amb els de la mitjana de les persones que fan servir l'aplicació, però també amb la mundial, l'estatal, i fins i tot amb la de Greta Thunberg!

Després de classificar-nos en un rànquing de més a menys conscienciats amb el planeta, haureu de definir un pla setmanal amb objectius senzills com agafar les escales enlloc de l'ascensor, ensabonar-nos amb l'aixeta tancada o optimitzar al màxim l'ús d'electrodomèstics.

La idea és anar actualitzant els objectius assolits diàriament i anar sumant punts per pujar de nivell. Tot això amb l'ajuda de consells útils que tenen a veure amb els reptes que heu triat.