5 apps per a un consum responsable

Colectic - Informàtic
Una persona revisant les aplicacions del seu mòbil. Font:  Lisa Fotios (Pexels)
Una persona revisant les aplicacions del seu mòbil. Font: Lisa Fotios (Pexels)

5 apps per a un consum responsable

Colectic - Informàtic
Resum: 

La tecnologia ens pot facilitar la presa de decisions per reduir, reutilitzar o comprar productes de proximitat, més sostenibles o saludables.

La tecnologia pot facilitar el consum responsable centralitzant informació i generant xarxa en àmbits com l'alimentari o el tèxtil, que deixen una petjada de carboni elevada. L'agricultura i la ramaderia emeten més d'un 20% de les emissions, mentre els residus, el 4,3%.

Prendre decisions sobre el que comprem és una responsabilitat amb molt de poder que pot reduir residus i emissions, col·laborar en projectes solidaris, ajudar a conservar la biodiversitat, repercutir en les condicions de vida de les nostres veïnes, millorar la nostra salut i combatre el canvi climàtic, si ho fem de forma col·lectiva.

Al cap i a la fi, allò que és responsable i sostenible promou l'equilibri entre les relacions socials i ambientals interdependents que sostenen el nostre planeta.

Fem un recull d'algunes aplicacions que ens poden donar un empenta per aconseguir-ho.

Go Zero Waste

Aquesta aplicació col·laborativa disposa d'un mapa molt útil amb els establiments que aposten per l'economia circular i el residu zero. Les persones usuàries poden compartir nous punts al mapa, ja siguin botigues, allotjaments, serveis o mercats.

L'organització estableix que aquests establiments han de tenir bones pràctiques com la venda a granel, l'ús d'envasos reutilitzables i la promoció d'envasos propis, la segona mà, l'eliminació de productes monodosi com el sucre, promoure que la gent s'emporti el menjar sobrant o servir aigua km 0.

A més, Go Zero Waste es dedica a promoure el residu 0 a través de l'educació ambiental i la gamificació dissenyant activitats per a empreses, centres educatius i ajuntaments.

To good to go

795 milions de persones passen fam al món, segons Mans Unides. Tot i així, llancem un terç del menjar que produïm. Aquesta aplicació vol revertir aquesta realitat fent d'intermediària entre establiments alimentaris que no han venut tot el producte i persones consumidores. Sota la crida de "salvar" menjar, s'ofereixen a diari paquets de menjar sorpresa a preus més assequibles per no haver-los de llançar.

14.790 establiments ja s'han unit a l'aplicació, que ha utilitzat 4,5 milions de persones a tot l'Estat.

Wallapop

La clau per reduir realment les emissions és reduir i reutilitzar. Ho podem fer consumint productes de segona mà per allargar-ne la vida útil, no contribuir en les emissions d'una nova producció, i postergar la seva transformació en residu.

Per això, no podia faltar a la llista el clàssic Wallapop que, com Vibbo o d'altres, serveixen per posar a la venda productes que ja no fem servir i adquirir-ne d'altres que necessitem segons la proximitat de les persones usuàries a través de la geolocalització.

CoCo

Aquesta aplicació col·laborativa, com Yuka o MyRealFood, serveix per analitzar el valor nutricional dels productes que comprem escanejant els codis de barres.

En aquest cas, l'eina extreu una puntuació, que es calcula segons tres indicadors existents: el Nutrient Profile Model de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el NOVA, desenvolupat al Brasil, que indica si el producte és ultraprocessat, i el sistema xilè d'advertències per nivells alts de greixos, sucres, sodi i calories.

Un producte també és sostenible si és equilibrat nutricionalment i ens proporciona una vida saludable. A més, l'eina assenyala els productes amb més impacte mediambiental, i indica els additius que porta.

Ethical Time

Cada vegada hi ha més marques de roba que s'agafen al valor de la sostenibilitat com a estratègia de màrqueting, però què vol dir ser una marca sostenible?

Ethical Time estudia el seu impacte social i ambiental i verifica que ho siguin amb el segell Real Sustainable Fashion. Les aplega en el cercador de la seva web i en una web app que es pot instal·lar al dispositiu seleccionant l'opció per afegir-la a la pantalla d'inici del menú de configuració. Hi trobareu tot tipus de peces de roba garantides com a realment sostenibles.

Closca Water

Consumim un milió d'ampolles de plàstic cada minut i el 80% van a parar als abocadors i als oceans. Aquesta aplicació, igual que Tap - Find Water Everywhere, serveix per trobar aigua gratis per reomplir els nostres envasos allà on siguem, ja siguin establiments que col·laboren amb el projecte, fonts o màquines públiques d'aigua.

L'aplicació és col·laborativa i permet afegir punts als més de 200.000 que ja aplega, a més d'oferir recompenses per fer-la servir.

Olio

Aquesta aplicació té la vocació de compartir entre el veïnat menjar que no utilitzem o que està pròxim a caducar-se i d'altres articles que ja no farem servir a través de la geolocalització. A l'hora de publicar un article, podem indicar quant de temps pot estar disponible, la qualitat i el lloc i hora de recollida.

A nivell de consum responsable, té un espai per a productes fets a mà, que dona l'oportunitat de vendre de forma informal a persones artesanes independents. També ens permet deixar articles per un temps o fer crides d'objectes concrets que necessitem.

Com les aplicacions del tipus Wallapop, disposa de perfils, valoracions de les persones usuàries i processos de verificació, i està impulsat per persones voluntàries.