5 eines per fer una neteja del vostre ordinador

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
El vostre sistema informàtic pot estar compost de diferents ordinadors i dispositius mòbils. Imatge de Mark Ordonez. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Mark Ordonez. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
El vostre sistema informàtic pot estar compost de diferents ordinadors i dispositius mòbils. Imatge de Mark Ordonez. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
La majoria de programes que ajuden al manteniment netegen els fitxers que ja no es fan servir. Imatge de mcfarlandmo. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: mcfarlandmo. Llicència d'ús CC BY 2.0
La majoria de programes que ajuden al manteniment netegen els fitxers que ja no es fan servir. Imatge de mcfarlandmo. Llicència d'ús CC BY 2.0

5 eines per fer una neteja del vostre ordinador

Colectic - Informàtic
Resum: 

El vostre sistema informàtic necessita un manteniment cada certs mesos. Mitjançant algunes eines podreu realitzar aquesta revisió i tenir el vostre sistema informàtic en ple funcionament.

L’estiu és l’època de l’any en que les entitats baixen el ritme. No hi han tantes activitats, no hi ha tants correus electrònics i no hi ha tantes asseemblees de socis i sòcies. És la temporanda que tothom fa vacances, i les entitats també aprofiten per baixar la persiana, i prendre’s uns dies de descans merescut.

Però, tot i que les entitats aprofiten per fer baixar el nivell, l’estiu, també és un bon moment per fer manteniment de l’entitat. Fer stock de marxandatge, controlar la base de dades de socis i sòcies i fer una mica de manteniment del vostre sistema informàtic.

El vostre sistema informàtic, que està format pel conjunt d’ordinadors i dispositius mòbils de l’entitat, també necessita un manteniment. Com si fos un cotxe que necessita una revisió i el canvi de l’oli de cada any.

Per fer la revisió del vostre sistema informàtic existeixen moltes eines que us poden ajudar a solucionar aquells petits problemes. A continuació, us detallem algunes de les eines gratuïtes que podeu fer servir per tal de fer el manteniment del vostre sistema informàtic.

Ccleaner

És una eina que realitza neteges del vostre sistema sistema operatiu. Aquestes neteges consisteixen en eliminar els fitxers temporals, buidar la paperera de reciclatge i eliminar tota informació que estigui relacionada amb la vostra navegació web. Ccleaner també inclou una opció per esborrar elements del registre de Windows.

És una eina que es va desenvolupar el 2003, té llicència gratuïta i està disponible per Microsoft Windows, Android i macOS. Està disponible en català.

BleachBit

BleachBit és una eina per netejar i per optimitzar el vostre sistema operatiu. És gratuïta i està desenvolupada sota llicència de programari lliure. Està disponible per Microsoft Windows, macOS i GNU/Linux.

Entre les diferents caracerístiques, amb Bleachbit podreu fer el següent:

 • Identificar i esborrar fitxers temporals del navegador web, galetes, historial de navegació, fitxers temporals i galetes tipus flaix.
 • Remoure arxius de traducció que no s’utilitzen.
 • Millorar l’espai dels discs durs.

Glary Utilities

Glary utilities és una eina que ajuda a netejar i millorar el vostre sistema operatiu. Està disponible per Windows i és totalment gratuït. Mitjançant Glary Utilities podreu fer el següent:

 • Netejar el vostre disc dur d’arxius temporals.
 • Protegir la informació personal del vostre disc dur.
 • Accelera el vostre sistema operatiu.
 • Arregla errors interns.

Clean Master

És una eina que et permetrà netejar el vostre sistema operatiu d’arxius que realment no són útils. És una aplicació per dispositiu mòbil que és totalment gratuïta. Mitjançant Clean Master podreu fer el següent:

 • Parar processos actius que no són útils.
 • Millorar el consum de memòria RAM del vostre dispositiu mòbil.
 • Estalviar bateria del vostre dispostiu mòbil.
 • Esborrar arxius que no es fan servir mitjançant un clic.

PrivaZer

PrivaZer és una eina gratuïta que permet netejar el vostre ordinador. És una eina gratuïta, disponible per a Microsot Windows. Mitjançant PrivaZer podreu fer el següent:

 • Netejar d’una forma segura els arxius que no féu servir i que no necessiteu.
 • Netejar en profunditat de taules d’arxius que ocupen espai en el vostre disc dur.
 • Netejar el rastre d’historial de visites i galetes de programes utilitzats.