7 eines per gestionar les vostres contrasenyes

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Alejandra Sanchez
Introduir una contrasenya pot ser un dilema. Imatge de Automobile Italia. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Automobile Italia. Llicència d'ús CC BY 2.0
Escollir una contrasenya segura és clau per a la seguretat i la privacitat de les dades de la nostra entitat. Font: Automobile Italia. Llicència d'ús CC BY 2.0.

7 eines per gestionar les vostres contrasenyes

Colectic - Informàtic
Resum: 

Aquestes plataformes us permetran guardar les vostres contrasenyes, compartir-les de manera segura i generar-ne de noves.

Les entitats sense ànim de lucre exerceixen un paper crucial en la societat, abordant diverses problemàtiques i contribuint al benestar comunitari. No obstant això, igual que qualsevol organització, s'enfronten a les amenaces cibernètiques en un món que cada vegada està més digitalitzat. En un context com aquest, tenir contrasenyes segures és clau per salvaguardar la privacitat de les entitats i les usuàries.

Però, que entenem per constrasenyes segures? Normalment, mai es recomana que no continguin paraules amb significat o dates concretes, ja que aquest tipus de contrasenyes poden ser desxifrades amb un simple atac informàtic.

Per definició, una contrasenya segura hauria de ser una barreja de lletres, nombres i símbols. I com més caràcters, millor. A més, es recomana que en cada eina digital es tingui clau de pas diferent perquè, d'aquesta manera, es garanteix que, en cas de patir un atac informàtic, aquest es limitarà a una única plataforma o perfil de l'entitat.

La multiplicitat de contrasenyes, però, genera un repte: recordar-les totes. És arribades a aquest punt, quan és recomanable que les organitzacions comencin a utilitzar un gestor de contrasenyes que permeti crear i guardar contrasenyes segures.

Bitwarden

Bitwarden és un gestor de contrasenyes de programari lliure i amb un grau de seguretat molt elevat. Es tracta d’una plataforma gratuïta per a ús personal, però que passa a ser de pagament si es volen ampliar les seves funcionalitats.

Una de les característiques més interessant d’aquest gestor és que la informació viatja i es guarda de forma encriptada. A més, disposa d’extensions per a diversos navegadors i es pot utilitzar en múltiples plataformes. Bitwarden es pot instal·lar en el servidor de la vostra entitat per ser usada de manera conjunta per tota l’organització. A més, la plataforma permet desar altres tipus d’accés, com ara l’empremta dactilar, i disposa d’un generador de contrasenyes.

Podeu descarregar-vos Bitwarden a través d’aquest enllaç.

Buttercup

Buttercup és la plataforma perfecta per iniciar-se amb els gestors de contrasenyes. És una eina de programari lliure, totalment gratuïta i que es pot utilitzar en diverses plataformes.

Aquest gestor utilitza un sistema d'emmagatzematge xifrat en el teu dispositiu, el que significa que les contrasenyes es desen en un arxiu xifrat que només pot desbloquejar la persona que té la contrasenya mestra. Aquesta característica proporciona un alt nivell de seguretat, ja que les dades no estan exposades en el núvol.

A més, ofereix opcions de sincronització perquè les contrasenyes de l'entitat estiguin sempre actualitzades en tots els dispositius de manera segura.

Podeu descarregar-vos Buttercup a través d’aquest enllaç.

KeePassXC

KeePassXC és un dels gestors de contrasenyes més coneguts i utilitzats, ja que deriva d’un altre projecte de programari lliure, KeePassX, que també va ser derivat d’una de les seves anteriors versions, el KeePass.

KeePassXC emmagatzema les contrasenyes en una base de dades local xifrada. El que fa aquesta plataforma especialment atractiva i adient per a les entitats és el seu alt nivell de personalització, que permet adaptar-la a les necessitats específiques de la nostra organització i triar com es volen organitzar i protegir les contrasenyes.

Aquesta aplicació està disponible per a una varietat de plataformes, incloent-hi Windows, macOS i Linux. A més, hi ha aplicacions de tercers que permeten el seu ús en dispositius mòbils, la qual cosa la converteix en una opció molt flexible.

Podeu descarregar-vos KeePassXC a través d'aquest enllaç.

Enpass

L’aplicació Enpass, a més de tenir totes les funcionalitats estàndard de qualsevol gestor de contrasenyes, té altres característiques interessants, com ara la possibilitat de connectar-se amb diversos ginys portables. El seu disseny intuïtiu i les seves opcions de sincronització segura, la converteixen en una excel·lent elecció per a aquelles entitats que busquen una solució equilibrada entre simplicitat i seguretat en la gestió de contrasenyes. Es tracta, a més, d’una eina completament gratuïta per a Linux.

Enpass permet autocompletar les claus de pas automàticament o classificar-les a través de categories. També disposa d’una opció molt interessant que elimina claus de pas antigues o duplicades.

Podeu descarregar-vos Enpass a través d'aquest enllaç.

Jumpcloud

Jumpcloud és un gestor de contrasenyes que, malauradament, no és de programari lliure. Així i tot, aquesta plataforma té algunes funcionalitats molt interessants, com ara la possibilitat de substituir les contrasenyes per empremtes digitals en els telèfons mòbils o el fet de permetre guardar totes les claus de pas en diferents servidors.

També disposa d'una funcionalitat que permet compartir les claus de pas amb la resta de companyes de la vostra entitat mitjançant connexions punt a punt.

Podeu descarregar-vos Jumpcloud a través d'aquest enllaç.

Password Safe

Password Safe és una eina de gestió de contrasenyes de programari lliure que ofereix una solució senzilla però efectiva per organitzar les nostres contrasenyes. Aquesta plataforma crea una base de dades local xifrada, protegida per una contrasenya mestra única.

Password Safe se centra principalment en plataformes d'escriptori com Windows, macOS i Linux. La plataforma té una estètica molt minimalista, fet que la converteix en una opció molt atractiva per la seva senzillesa d’ús.

Podeu descarregar-vos Password Safe a través d'aquest enllaç.

LessPass

LessPass és un dels gestors de contrasenyes de programari lliure més innovadors, ja que utilitza un mètode diferent per generar contrasenyes noves i úniques per cada compte. En lloc d'emmagatzemar contrasenyes, LessPass utilitza un algorisme per generar les claus de pas en funció d'una combinació de factors, com ara el nom d'usuari de la persona o una contrasenya mestra.

LessPass és multiplataforma i està disponible en Windows, macOS, Linux, Android, iOS i com a extensió de navegador. El seu enfocament innovador en la generació de contrasenyes proporciona una alternativa interessant als gestors de contrasenyes tradicionals.

Podeu descarregar-vos LessPass a través d'aquest enllaç.