8 aplicacions útils per anar de colònies

Colectic - Informàtic
Una nena fa una fotografia al paisatge amb un mòbil. Font:  Anviere (Pixabay)
Una nena fa una fotografia al paisatge amb un mòbil. Font: Anviere (Pixabay).

8 aplicacions útils per anar de colònies

Colectic - Informàtic
Resum: 

Organitzar gimcanes, identificar plantes, preparar-se la motxilla i orientar-se en llocs desconeguts: la tecnologia pot ajudar-nos també quan eduquem en el lleure aquest estiu.

Arriben els casals d'estiu i les colònies a les entitats d'acció comunitària i educació en el lleure. Sortim de la ciutat, trenquem amb la rutina i desconnectem de la tecnologia, però els mòbils també ens poden ser útils per organitzar activitats, gaudir del temps d'oci o orientar-nos en indrets desconeguts, sempre que s'utilitzin d'una manera regulada. Fem un recull d'algunes aplicacions que ens poden ser útils aquest estiu.

Geocaching

Geocaching és una aplicació per trobar tresors que ens pot ajudar a fer gimcanes d'una forma senzilla sense massa organització prèvia i amb suport tecnològic. L'eina funciona gràcies a la comunitat que l'utilitza ja que ofereix les coordenades d'un objecte a canvi que la persona que el trobi en deixi un altre perquè altres persones puguin continuar jugant. D'aquesta manera, afavoreix la interdependència i la solidaritat.

A més, els tresors s'amaguen en un contenidor amb un paper per apuntar el nom de la persona que el troba de manera que suposi un compromís substituir l'objecte. Hi ha alguns tresors que no són per emportar i que s'han de portar a una altra geolocalització. El joc, que és una oportunitat per explorar llocs desconeguts, permet la comunicació entre les persones usuàries per demanar consells i pistes.

Peakfinder

Aquesta aplicació utilitza la realitat augmentada per oferir-nos en visió panoràmica els noms i les alçades de les muntanyes i els pics que ens envolten a temps real a través del GPS del mòbil. L'eina ens pot ajudar a orientar-nos i a conèixer la geografia del territori d'una forma fàcil i clara perquè la informació queda sobreimpresa sobre la imatge real. La interfície també disposa de bruixola. A més, es pot servir 'offline' i arreu del món.

Plantnet

Aneu d'excursió a la muntanya, feu sortides a la natura o recolliu plantes medicinals però no les sabeu identificar? Aquesta aplicació permet buscar quin nom té aquella planta que ens crida l'atenció fent una fotografia. Ho fa a partir d'una base de dades botànica que ha anat creixent a partir de la contribució que fan les persones usuàries, així que a mida que exploreu l'entorn podeu també contribuir a la recopilació d'informació per a la comunitat.

Wikiloc

Wikiloc és la mostra que la tecnologia no afavoreix el sedentarisme. Aquesta eina és útil per descobrir rutes amb filtratges com ara el quilometratge, el desnivell acumulat o acotant la zona en un mapa. Però no només rutes, també informació detallada, experiències i recomanacions que penja la mateixa comunitat.

De la mateixa manera, si en sou persones usuàries podeu gravar les vostres rutes, obtenir estadístiques a temps reals sobre la velocitat o la distància recorreguda i fer fotos de punts d'interés, per després compartir la informació i formar part de l'activa comunitat d'excursionistes. A més, té l'opció d'activar el seguiment en viu per si heu de fer rutes a la muntanya de manera individual i proporciona mapes sense necessitat de tenir connexió a internet.

iPlaya

Si heu triat un destí de platja, aquesta eina us proporcionarà la informació sobre quines són les platges més properes a la vostra ubicació. A través de l'Agència Estatal de Meteorologia AEMET, us indicarà la previsió meteorològica, la temperatura de l'aigua, l'onatge, les marees i l'índex UV. A més, sabreu en quin moment surt i es pon el sol.

Skymap

Un planetari portàtil per als amants de l'astronomia. Aquesta aplicació és una de les moltes opcions que hi ha disponibles per identificar estrelles, constel·lacions, planetes i nebuloses durant els passejos nocturns. A través de la realitat aumentada, sobreimprimeix la informació sobre la imatge real tant si el cel està tapat com si teniu sort i les podeu observar, també, sense pantalles.

Group maker

Per últim, una eina bàsica per dinamitzar grups durant tot l'any. Aquesta és només una de les opcions per fer sortejos i formar grups aleatoris per tal que no es repeteixin els subgrups de sempre en les diferents activitats. Per tal de fer-ho, haureu d'introduir tots els noms de les persones participants només una vegada, determinar el nombre de persones total per saber quants grups s'han de fer, o triar l'opció de seleccionar només una o diverses persones del grups en el cas de voler fer un sorteig.

PackPoint

PackPoint és una aplicació de planificació d'equipatge que simplifica el procés de preparació per a un viatge. El seu objectiu és ajudar les usuàries a organitzar la seva maleta o motxilla de manera eficient, tenint en compte factors com ara la durada del viatge, la destinació, la previsió meteorològica i les activitats planejades.

El funcionament d'aquesta eina és molt senzill i intuïtiu i consisteix simplement a obrir l'aplicació i proporcionar algunes dades bàsiques del viatge, com poden ser la data de sortida, la destinació i la durada. A partir d'aquesta informació, PackPoint després una llista personalitzada d'articles que podrien ser necessaris.