56 ràdios comunitàries

Colectic - Informàtic
Una persona apujant el volum d'un receptor de ràdio antic. Font: Nicholas Githiri (Pexels)
Una persona apujant el volum d'un receptor de ràdio antic. Font: Nicholas Githiri (Pexels)

56 ràdios comunitàries

Colectic - Informàtic
Resum: 

Aquests mitjans són altaveus de la diversitat a través de la participació de la comunitat.

Les ràdios comunitàries són altaveu de persones, col·lectius i entitats per visibilitzar projectes, fer incidència política o expressar-nos lliurement.

La digitalització i el segle XXI han potenciat el format de l'àudio amb els pòdcasts. Substituint les ones electromagnètiques per la xarxa, es corre el risc de la sobreinformació, la individualització i la reducció de l'abast. Tot i així, la majoria de ràdios comunitàries s'han adaptat al format digital.

Fem un repàs de les que trobem a l'Àrea Metropolitana de Barcelona a partir del mapa de la Xarxa de les Ràdios Comunitàries de Barcelona, que ja n'inclou 62.

L'Hospitalet, El Prat i Esplugues de Llobregat

Ràdio PAH Ciudad Hospitalet: Aquesta ràdio està liderada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) d'aquest municipi. Parlen de la problemàtica de l'accés a l'habitatge, però també d'altres moviments veïnals i de qualsevol tema que interessi o afecti les veïnes.

Ràdio Des dels blocs: Neix d'un procés de creació col·lectiva als blocs de La Florida liderat per LaFundició. Hi reflexionen sobre tot el que té a veure amb el barri: des de l'habitatge, a l'espai públic passant per l'exclusió social i les cures.

Esplugues FM: És una emissora cultural i comunitària creada per persones apassionades del món radiofònic per tal de fer divulgació cultural. Formen part de l'Avenç Centre Cultural i tenen la voluntat de donar suport a entitats i artistes locals.

Ciutat Vella (Barcelona)

Ràdio Kinderland: És un programa de ràdio gravat al Born Centre Cultura per un grup d'infants liderats per una professora d'alemany.

Espai Avinyó - Llengua i Cultura: Neix en el marc del programa d'interculturalitat de l'Ajuntament de Barcelona. Visibilitza iniciatives interculturals a través de diàlegs i reflexiona sobre la diversitat cultural en tots els àmbits.

Paradigma Mur: S'emmarca en un programa d'activitats del Born Centre de Cultura i Memòria i reflexiona sobre la idea dels murs contemporanis arran del que va dividir la capital alemanya i l'impacte que va tenir enderrocar-lo.

Bornlab sonor: Es tracta d'un pòdcast trimestral del programa de mediació comunitària del Born Centre de Cultura i Memòria. Consisteix en un procés d'exploració sonora a diferents parts del Casc Antic a través de l'escola activa del territori.

Ràdio Àfrica Magazine: És un programa de ràdio que explora la música com a discurs per comprendre la realitat a través d'entrevistes, lectures o sessions de DJ.

Etnoscòpic: En el marc del festival d’arts multicisplinàries al voltant de l’etnologia sorgeixen aquests pòdcasts que barregen arts, context i tecnologia, i que són difícilment classificables.

Ràdio Paquita: És projecte de ràdio de dones i feminista de La Bonne. S'hi han emès diversos pòdcasts sobre vivències diverses que afecten les dones com el racisme, el cicle menstrual o el discurs científic cisheteropatriarcal.

Ràdio Xarxa Comunitats de Memòria: Es tracta d'un únic pòdcast dinamitzat per LaFundició en el marc del programa Cultura Viva de l'ICUB amb la voluntat de posar en comú el passat de Barcelona a través de processos col·lectius de creació cultural.

Santa Mònica Ràdio: És un pòdcast setmanal que es fa la Sala Bar de l'Arts Santa Mònica gestionat per artistes residents i obert a la participació de totes les persones treballadores del centre i on es reflexiona dels processos menys visibilitzats de l'art contemporani.

Fuerzas especiales: És el primer projecte de pòdcast del Festival Grec i crea un espai de conversa sobre les arts escèniques.

Ràdio Esdeveniments: Es tracta d'una iniciativa itinerant per gravar esdeveniments als barris que per ara ha tingut lloc al CCCB, al Raval de Barcelona.

Ravalmèdia: És la ràdio comunitària de la cooperativa Colectic, que està oberta a la participació del veïnat, i que acull, entre d'altres, el programa 'El lado oscuro del Raval', de Fundació Àmbit Prevenció.

Raval Bzzzbip: És un projecte sonor experimental liderat per Antònia Folguera.

Ràdio Ciutat Vella: La ràdio comunitària del districte va néixer de l'Associació de Veïnes del Raval per denunciar les situacions que les afectaven, i ara manté l'esperit social, però també s'ha obert a la cultura i a l'entreteniment.

Dublab.es: És la seu barcelonina d'una plataforma de ràdio dels Estats Units i treballen per divulgar continguts i esdeveniments del món audiovisual.

Ràdio City Sound: Es tracta d'un programa de ràdio en el marc d'unes jornades on diverses persones expertes van reflexionar sobre els imaginaris de la ciutat a través del so digital.

Ràdio Web MACBA: És el projecte radiofònic del MACBA per experimentar reflexionant sobre les interseccions entre art, pensament crític, activisme, filosofia i creació sonora.

TechMex: És un programa de tecnopolítica liderat per Efraín Floglia emès en el marc del programa de ràdio independent 'Carne cruda'.

Ràdio Rambles: És un espai radiofònic amb la voluntat de donar altaveu a les veïnes, entitats, institucions, esdeveniments i comunitat que comparteixen l'espai de Les Rambles.

Hijxs de boomers: És un pòdcast sobre masculinitats i feminismes.

Ràdio Escola en Residència: Es tracta del projecte radiofònic sorgit del projecte educatiu que construeixen cada any el CCCB i l'Institut Miquel Tarradell.

EH! XRCB!: Aquest és el resultat del taller conjunt de Ràdio Africa Magazine i la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona organitzades al CCCB i dirigides a joves.

Àfrica On Air: Es tracta d'un viatge a través dels ritmes populars del continent africà sorgit de la col·laboració entre Radio África Magazine i el Festival Grec.

Politècnics Networking Ràdio: És un projecte que vol apropar la Formació Professional al món laboral a través de testimonis de l'alumnat dirigits a les empreses.

La Comunitària: És una ràdio experimental que neix de la XRCB.

Sants-Montjuic (Barcelona)

Radio CAVaret: És un espai per a la paraula, les arts vives radiofòniques i el "sudakafuturisme" sorgit de les Residències Balandra.

Ràdioactius: És una radio vinculada al Plan de Desenvolupament Comunitari del Poble-sec i que funciona de forma assembleària per visibilitzar projectes i problemàtiques que es donen al barri.

Tesla FM: És una ràdio experimental enfocada a l'art sonor.

Ràdio Pájaros: És una comunitat de músics que dialoguen sobre la tradició i la creació.

Ràdio Hostafrancs: És un mitjà gestionat per l'Associació de la Ràdio Comunitària d'Hostafrancs que s'enfoca en la comunicació local i la divulgació cultural al barri.

Ràdio ZZ: És el projecte radiofònic del Cinema Zumzeig i vol ser un "cinema per a les orelles" amb debat cultural i pensament crític.

Ona de Sants-Montjuïc: És una emissora local que va néixer al 1985 des d'un taller de ràdio a l'Ateneu Popular de Sants, però que no ha perdut el seu caràcter popular a través de la participació de les persones voluntàries.

Gràcia i Eixample (Barcelona)

Comsoc - Comunicació Social: Es tracta d'una cooperativa que es dedica a l'educació a través de la ràdio amb infància i juventut. Fan programes per estimular el pensament crític i per a la justícia social.

Sombras Extravagantes: És un pòdcast sobre cinema.

La Mosca TV: És un mitja autogestionat amb la intenció de crear una contrahegemonia per "donar veu a aquelles persones i col·lectius que, normalment, no en tenen".

Ràdio Farró: És un programa que sorgeix al Centre cívic Vil·la Urània i que se centra en parlar dels temes que afecten les veïnes del barri.

Nou Barris (Barcelona)

Ràdio Trinijove: Aquesta ràdio l'ha impulsat la Fundación Privada Trinijove que treballa per la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat.

Ràdio TriniSound: És un projecte de l'Institut Escolta Trinitat Nova que treballa la ràdio des de dins de l'aula però amb una mirada comunitària.

RàdioActiva: És una ràdio creada per la comunitat educativa a l'escola Prosperitat en la qual hi participen famílies, alumnat i personal.

Horta-Guinardó (Barcelona)

Orgull Ràdio: És el primer programa de ràdio LGTBI i està liderat per una associació.

Boca Ràdio: És una emisora gestionada per l'Associació Juvenil Boca Ràdio que treballa per a la transformació social

Sant Andreu (Barcelona)

Ràdio Canòdrom: És un espai radiofònic del Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica destinat a divulgar els projectes i acitvitats vinculades a l'espai en el qual hi participen entitats, col·lectius i veïnes.

KràdioK: És el programa de ràdio que fa les participants del projecte KMK de Fundació Salut i Comunitat, que són joves en situacions d'addiccions i diagnòstic de salut mental.

D9ràdio: És una emisora independent i comunitària gestionada per una associació juvenil que té la vocació de ser un taller de ràdio per futures comunicadores i de ser altaveu de les iniciatives del barri.

L'Altre: Es tracta d'uns pòdcasts fets en el marc de L’Altre Festival es un encuentro cultural internacional que promueve la colaboración entre dos sectores: las Artes Escénicas y la Salud Mental.

Ràdio Fabra: Es tracta de la ràdio pública del recinte Fabra i Coats destinada a dinamitzar la difusió de tot allò que hi passa.

Ràdio Decidim: És una comunitat que parla sobre innovació democràtica i sobre la plataforma Decidim.

GuifiRàdio: És un recull radiofònic de novetats, resportatges i entrevistes a membre de la xarx de teclecomunicacions lliure Guifi·net.

Sant Martí (Barcelona)

Gran Via Ràdio / Ràdio Sant Martí: És una ràdio impulsada per professionals de la comunicació que ha evolucionat en una emisora cultural i comunitària de proximitat gestionada per una associació.

Ràdio Maconda: És un projecte amb seu a la Biblioteca Gabriel García Márquez per a la difusió cultural.

La Isidreta Ràdio: Aquesta ràdio neix al Casal de l'Isidret amb la voluntat de ser una eina comunitària a través de la informació, la denúncia i la difusió cultural, entre d'altres.

Taula: És un espai de debat i entrevistes per reflexionar sobre la cultura i les ciències socials al Mediterrani.

Ràdio Icària Lliure: És una ràdio comunitària creada per l'Associació Cultural Els Fumats que treballa al barri per formentar els valors del socialisme, la igualtat, la germanor i la solidaritat.