Campanyes amb QR Codes

Autor/a: 
Associació per a joves TEB - Informàtic
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Campanyes amb QR Codes

Resum: 

Les campanyes realitzades amb QR Codes poden arribar a despertar la curiositat de molta gent. Amb una aplicació en línia els podeu crear, imprimir-los i enganxar-los al carrer, o inserir en alguna pàgina web. Amb una aplicació per mòbil podeu llegir tots els QR Codes que aneu trobant.

Possiblement amb la vostra entitat heu iniciat alguna campanya per explicar un objectiu concret. Les campanyes normalment costen molt de difondre i el cost econòmic pot ser elevat. En el cas de no tenir un fons econòmic considerable és possible que pocs ciutadans rebin el missatge de la campanya. Es pot difondre mitjançant anuncis en mitjans en paper, falques de radio o espots de televisió. Internet pot ser una opció molt econòmica però, tot estar-hi present, pot ser que no arribi a despertar la curiositat del futur receptor del missatge. Així doncs, com podeu fer les vostres campanyes més cridaneres i què a l'hora arribin a més destinataris?

Els QR Code us poden ajudar molt a aconseguir aquest objectiu. A simple vista el missatge d'un QR Code és indescriptible però la curiositat per saber quin missatge hi ha al darrera pot augmentar. La persona que estigui davant un QR Code es pot preguntar a quina pàgina web enllaça, i amb una aplicació de mòbil per llegir aquests codis pot satisfer la seva curiositat.

Però anem per parts. Anem a conèixer que són els QR Code i com els podeu utilitzar.

Què és un QR Code?

Un QR Code és un codi de barres de dos dimensions que pot guardar molta més informació que el codi de barres tradicional. Enlloc de barres i nombres, hi han petits quadres de diverses dimensions on la informació és guardada. El sistema QR Code va ser creat per una empresa filial de Toyota per registrar els productes que hi havia en el seu immens magatzem.

L'ús general d'aquests codis va arribar quan va augmentar la presència d'aplicacions per a crear-los i llegir-los. L'arribada de mòbils amb connexió a Internet ha ajudat molt a popularitzar-los i moltes empreses de marketing els utilitza per a crear campanyes estratègiques.

La informació amagada dins el codi pot ser de tipus text, enllaç a pàgina web, missatge de mòbil o targeta de presentació.

A continuació us expliquem com crear un QR Code.

Com podeu generar un QR Code?

El primer que heu de tenir en compte és el missatge què voleu transmetre. Com hem dit abans, podeu amagar dins el codi varis tipus d'informació.

A la xarxa hi han diverses pàgines web que permeten generar el QR Code de forma gratuïta. GOQR.ME n'és una d'elles i és molt senzilla d'utilitzar. Perquè aprengueu a crear-ne un, us posarem d'exemple la creació del QR Code que enllaça a la pàgina de Xarxanet. A la pàgina GOQR.ME trobareu una caixa amb diverses pestanyes. Heu de seleccionar la pestanya “URL”. Allà hi trobareu una caixa de text on heu d'introduir l'adreça de la pàgina web que voleu emmagatzemar dins el QR Code. En el nostre cas d'exemple introduïm http://www.xarxanet.org i automàticament us crearà el QR Code.

Crear un QR Code que enllaci a una pàgina web

Un cop creat podeu descarregar la imatge per imprimir-la en qualsevol format o podeu inserir la imatge mitjançant el codi HTML que ens ofereix GOQR.ME.

Codi HTML per inserir el QR Code

Com podeu llegir un QR Code?

Com us hem comentat abans, els QR Code s'han popularitzat gràcies a les aplicacions per a mòbils que els poden llegir. Trobar-se amb un QR Code pel carrer no és gaire estrany i per llegir el contingut heu de tenir alguna eina al mòbil que pugui realitzar aquesta funció.

Una aplicació per a mòbil que permet llegir QR Code és I-NIGMA. Aquesta aplicació està disponible per a terminals Iphone, Blackberry, terminals amb sistema operatiu Android i terminals amb sistema operatiu Windows Phone.

Un cop instal·lada l'aplicació al nostre telèfon mòbil heu d'iniciar el programa. Automàticament s'activarà el visor de la càmera del vostre mòbil i heu d'enquadrar dins el quadre vermell del visor el QR Code. L'aplicació us detectarà el QR Code molt ràpidament i automàticament us sortirà el navegador amb la pàgina web que estava amagada dins.

I-NIGMA ens permet llegir QR Code

Com fer difusió del vostre QR Code

Tal com us hem explicat abans, GOQR.ME permet inserir el QR Code en una pàgina web o baixar el QR Code en un fitxer d'imatge.

Si inseriu el QR Code en alguna pàgina heu de tenir en compte una cosa. Si el QR Code enllaça a la mateixa pàgina web on està inserit, l'usuari acabarà visitant la mateixa pàgina i no és gaire lògic. És millor que el QR Code estigui en altres pàgines que no sigui la vostra.

Si baixeu el QR Code en un fitxer d'imatge podeu fer samarretes, xapes, adhesius, pins o fins i tot crear cartells amb eines molt senzilles d'utilitzar com Blockposters i penjar-los a on creieu convenient.