Ciberactivisme al nostre abast!

Autor/a: 
Núria Alonso
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Ciberactivisme al nostre abast!

Resum: 

Les plataformes de ciberactivisme ens posen a la mà la possibilitat de lluitar per una societat millor amb les eines del segle XXI. Ens posen a disposició la xarxa i les seves eines fomentant la participació ciutadana i ajudant-nos a millorar el nostre entorn, podem aprofitar-les i crear les nostres pròpies campanyes de denúncia!

Què és el ciberactivsme?

Sovint, a xarxanet.org, hem parlat de ciberactivsme, de campanyes que fent servir eines en línia mobilitzen a un gran nombre de persones. Quan parlem de ciberactivisme ens referim a un conjunt d'accions que, ajudades per un seguit d'eines digitals, aprofiten les possibilitats de comunicació i difusió que ofereix la xarxa. Aquestes campanyes poden ajudar a realitzar els objectius que ens hem marcat, i es poden desenvolupar únicament en l'esfera virtual, o recolzar accions que realitzem fora de la xarxa.

Us hem fet arribar diversos exemples de ciberactivsme, des de les campanyes llançades per Amnistia Internacional a favor dels drets humans o contra la pena de mort a EEUU, fins a les mobilitzacions en defensa de la xarxa i en contra l'aprovació de la Llei Sinde al Estat Espanyol. El que tenen en comú aquestes campanyes és que aprofiten eines 2.0 per fer córrer una idea a defensar; la xarxa i el seu caràcter viral (on és molt fàcil contagiar les idees) han fet la resta.

Si bé sovint és difícil avaluar els resultats concrets d'una acció basada en estratègies digitals, no podem negar el seu funcionament en certs casos: avui en dia encara no s'ha aplicat la Llei Sinde que pretenia tancar pàgines web sense ordre judicial, i hem vist com les grans mobilitzacions del 15M han nascut i s'han desenvolupat, en gran mesura, a la xarxa i a les accions que en aquesta es duen a terme.

Puc fer una cibercampanya?

La xarxa és un espai que permet la participació i la mobilització. Internet ens permet trencar les barreres d'un panorama democràtic i ens pot facilitar la participació directa, com a entitats d'acció social, i poder incidir en l'esfera de presa de decisions de les polítiques que ens afecten.

Si bé cal tenir certs coneixements per pensar i dur a terme una cibercampanya, cada cop més aquests es centren en la qüestió estratègica i no en la part tècnica. Han sortir diversos projectes que ens ajuden a crear una cibercampanya i difondre les nostres denúncies fent servir l'espai d'Internet.

Què volem denunciar, a qui s'adrecen les nostres denúncies, qui volem que es sumi en la nostra campanya, a qui volem assenyalar, quins objectius ens plantegem i què farem quan els haguem assolit (o no) ... totes aquestes preguntes en les hem de plantejar quan planifiquem una campanya, sigui cibernètica o no.

I com ho puc fer?

Avui en dia trobem diferents eines en línia que ens permeten crear campanyes de difusió digital. Com ja us hem parlat, aquestes eines son plataformes de ciberactivisme, eines de participació a l'abast de la ciutadania, i que podem fer servir per crear un conjunts d'accions de pressió i denúncia.

D'entre les diferents eines hem escollit oiga.me, una plataforma nascuda recentment i que té, com a objectiu principal, el de augmentar els nivells de participació democràtica de la nostra societat. Estem vivint un context polític i social on hem vist que les regles del joc democràtic han donat el poder de decisió a grans partits que sovint no escolten a la societat civil. La participació de les persones i les entitats socials en la presa de decisions sobre les polítiques que ens afecten queda situada en un segon pla.

L'objectiu d'oiga.me és crear un altaveu, una eina que permet amplificar les nostres demandes sumant l'acció de persones i associacions en una sola campanya. Trobem dos tipus de campanyes:

 • Campanyes de peticions:

Les campanyes de peticions ens permeten sumar veus per plantejar un conflicte i dur-lo al terreny mediàtic i polític. Realitzar una denúncia pública sent centenars o milers de persones, podem realitzar molta més pressió que si ho fem des de la nostra pròpia associació.

 • Campanyes de correu:

Amb aquest tipus de campanya permetem que la ciutadania es comuniqui directament amb el seus representants polítics, amb els representants d'empreses o l'institució a qui vagi dirigida la campanya. Si som milers les veus que demanem una sola cosa, és més provable que siguem escoltats!

Sigui quin sigui el tipus de campanya que escollim, hem de tenir present que el seu èxit es basa, en gran mesura, en la difusió que en fem. La plataforma oiga.me ens ofereix eines que ens faciliten la difusió en la web: ginys per integrar en la nostra web, botons integrats en les xarxes socials més populars... Aprofitar el concepte de "viralitat" de les xarxes socials: on és molt fàcil contagiar-se d'idees i fer-les correr entre els nostres contactes.

Anem pas a pas...

El primer que hem de fer és registrar-nos en la plataforma, clicant al botó que trobem en la portada d'oiga.me

portada d'oiga.me

Ens portarà cap un formulari on hem de deixar les nostres dades. Recorda que oiga.me només farà servir les teves dades per les finalitats previstes en el lloc web, i els tractarà amb les pautes de seguretat necessàries. Si vols més informació sobre aquest punt, consulta la política de privacitat.

Un cop haguem facilitat les nostres dades, ens arribarà un correu amb un enllaç de confirmació. Sense confirmar la nostra compta, no podrem donar d'alta cap campanya!

Amb el nostre usuari validat, iniciem el pas per crear una campanya.

Al clicar al enllaç que trobem a la portada, ens trobem un formulari amb els diferents camps que hem d'omplir.

Primer, decidim el nom de la nostra campanya i la imatge que l'acompanyarà. Recordeu que el títol de campanya ha de ser clar i no generar confusions, i la imatge ha d'estar d'acord amb la nostra acció.

El següent camp que hem d'omplir, és un text d'introducció de la nostra campanya. Apareixerà a en el llistat de campanyes d'oiga.me, així que n'hem d'escriure un resum curt, amb les idees principals clares.

En el camp descripció podem escriure més extensament la nostra campanya. Si recollim firmes, especifiquem el nostre manifest, si volem fer un enviament de correus, una bona idea és proporcionar una “carta model” per a que les persones que ho desitgin només hagin de copiar i enganxar la nostra proposta de carta.

El següent pas és escollir el tipus de campanya que volem fer. Podem escollir entre una petició, i una campanya d'enviament de correus electrònics. Si escollim aquesta segona, haurem d'especificar quines adreces electròniques volem que rebin els nostres correus.

Per acabar, hem d'omplir les últimes dades: quantes persones volem que es sumin a la nostra campanya, i quin període de temps donem per què ho facin. Em de calcular aquestes dades sabent la gent a qui volem arribar, siguem realistes!

També hem de definir un llistat d'etiquetes o paraules clau que defineixin la nostra campanya.

Un cop omplert i enviat aquest formulari haurem d'esperar que el consell social d'oiga.me aprovi la nostra campanya, seguint els criteris establerts, depenent de:

 • Els recursos disponibles: oiga.me té una capacitat limitada.
 • Respecte: les campanyes han de mostrar un respecte als drets de les persones, al medi ambient, i fer servir un llenguatge no discriminatori.
 • Sentit comú: oiga.me és una plataforma que vol ajudar als agent socials a organitzar-se i transformar el nostre entorn fent servir les eines del segle XXI.

Molt més que una plataforma

Oiga.me és una plataforma d'acció i mobilització ciutadana lliure, gestionada per una entitat sense ànim de lucre, que du el projecte amb independència de les institucions i accionistes. Està desenvolupat per l'associació aLabs, i està gestionat per un consell social que garantirà el seu bon funcionament, tant tècnic com polític. Aquest consell social, format, entre altres entitats, per Ecologistes en Acció, CGT o la cooperativa Dabne, s'assegura que:

 • Es realitzi un bon ús de la plataforma.
 • Assegurar la independència d'oiga.me.
 • Proposar campanyes especials.
 • Buscar millores en la plataforma i aconseguir recursos pel seu bon funcionament.

És una plataforma que s'ha desenvolupat seguint els principis del programari lliure, el seu codi està alliberat seguint una llicència lliure i tots els seus continguts segueixen una llicència creative commons. És un projecte obert a la comunitat que el desenvolupa i el fa servir. Podem col·laborar en el desenvolupament de la seva plataforma:

 • participant i difonent les campanyes
 • realitzant donacions a través de la seva web
 • aportant suggeriments de millora en la comunitat oiga.me

Una de les primeres propostes de millora acceptada per l'equip d'oiga.me ha estat la de oferir la eina en els diferents idiomes del nostre estat. Esperem que, dintre de poc, poguem fer servir oiga.me en català!