Àmbit de la notícia
Informàtic

Plataformes de ciberactivisme, eines de participació a l'abast de la ciutadania

  • Imatge Avaaz.org
  • Captura de pantalla de la portada d'oiga.me

Aquests darrers dies més de 30.000 persones han demanat a Suchard que faci servir cacau de comerç just en l'elaboració dels seus torrons, i més de 230 mil civeractivistes han denunciat el risc de que el govern nord-americà intenti censurar Internet. Tot això, de la mà de plataformes de ciberactivisme.

Aquestes plataformes donen veu a la societat civil, tant per crear campanyes com per donar suport a les ja existents. Són també una eina útil per difondre accions d'entitats sense afany de lucre. Entreculturas i Acción contra el Hambre, per exemple ja ho estan fent a través d'Actuable.

Segur que més d'un cop has rebut una invitació a donar suport a una reivindicació o petició a través d'una plataforma de mobilització ciutadana on-line. N'hi ha unes quantes plataformes, algunes d'internacionals i altres d'estatals, i des de fa poc ja funciona una que es diferencia de les altres per tenir llicència lliure Creative Commons.

Es tracta d'oiga.me, una eina de participació política desenvolupada per l'associació aLabs amb suport de moviments com Ecologistes en Acció, CGT o Dabne, que conformen el consell social de la plataforma, és a dir, seran els encarregats de proposar campanyes i revisar el bon ús de l'eina. Funciona des de l'octubre d'aquest any i es diferencia d'altres plataformes per estar basat en software lliure i tenir llicència Creative Commons.

Aquestes plataformes intenten avançar i canviar per tal de potenciar cada cop més la participació ciutadana. Actuable, per exemple, ha unit forces amb Change.org amb l'objectiu d'apoderar milions de persones de tot arreu.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari