Com cuidar el teu mòbil a l'estiu

Colectic - Informàtic
Un infant fa una fotografia de la sorra a la platja amb el mòbil. Font:  Yuliya Harbachova (Pixabay)
Un infant fa una fotografia de la sorra a la platja amb el mòbil. Font: Yuliya Harbachova (Pixabay)

Com cuidar el teu mòbil a l'estiu

Colectic - Informàtic
Resum: 

Setem Catalunya fa un seguit de recomanacions per allargar la vida dels nostres dispositius en aquest període de l'any.

El 70% de la població mundial té mòbil, una xifra que supera la de persones que compten amb connexió a internet o amb ordinador.

El 80% de la petjada de carboni d'aquests aparells que portem a les butxaques es produeix durant la producció, és a dir, durant l'extracció de minerals a països del Sud Global, el transport i la fabricació, que té un impacte social en les indignes condicions de treball de moltes treballadores del sector.

A més, quan es converteixen en residus, tornen a països del Sud Global on sovint no tenen equips de protecció per tractar i reutilitzar els components tòxics, que contaminen l'entorn.

Que se'ns espatlli, ens robin o perdem el mòbil voldrà dir adquirir-ne un de nou i, per tant, augmentar aquest impacte mediambiental i social que tenen en el planeta.

L'estiu és un període que fa augmentar el risc que això passi. Davant d'aquesta realitat, Setem Catalunya amb la seva campanya 'Electrònica justa' ens dona un seguit de recomanacions per cuidar-los.

Compte amb la calor, la sorra i l'aigua

La majoria de dispositius estan dissenyats per funcionar a una temperatura d'entre 0 ºC i 35 ºC. Deixeu-lo a l'ombra i no el deixeu dins del cotxe si fa molta calor. De la mateixa manera, des de l'entitat ens recomanen que el protegim de la sorra i del vent, i que el mantinguem ben lluny de l'aigua quan anem a la platja i a la piscina.

Apagueu-lo

Quan és l'últim cop que vau veure el vostre mòbil apagat? Aprofiteu per desconnectar una estona i apagueu-lo. És recomanable fer-ho almenys un cop per setmana perquè puguin reiniciar-se.

Cuideu la bateria

Les bateries són els primers components que s'espatllen. Carregueu els mòbils entre un 30 i un 80% per no sobrecarregar-los d'energia i no deixeu que s'esgotin del tot per endollar-los. Per estalviar energia i evitar el sobreescalfament i la despesa de dades, podeu disminuir la brillantor de la pantalla i desconnectar aquelles funcionalitats que no estigueu fent servir com el GPS o el Bluetooth.

Feu net

Aprofiteu que teniu una estona per ordenar la informació i desfer-vos de les deixalles digitals que no necessiteu per tal de millorar el funcionament del vostre mòbil i no posar en risc la seguretat de les vostres dades.

Elimineu les aplicacions que no feu servir i feu còpies de seguretat en discs durs externs d'aquells documents, imatges i vídeos que no voleu perdre. És recomanable alliberar el 25% de la memòria dels dispositius. Per fer-ho podeu consultar els principis del fengshui digital.

Obriu els ulls

A l'estiu, amb la pujada del turisme, augmenten els robatoris. Estigueu atentes i porteu els mòbils ben guardats. També podeu contractar una assegurança ètica per anar més tranquil·les. De qualsevol manera, hi ha aplicacions de recerca per trobar el vostre dispositiu si us el roben o el perdeu com Trobar el meu dispositiu Android o Trobar l'iPhone a través d'iCloud.